Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986."— Transkript prezentace:

1 BennyGoodmanBennyGoodman

2 Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986 (76 let) Manhattan, New York, USA ŽánrySwing, Big band PovoláníMuzikant, kapelník, skladatel NástrojeKlarinet Aktivní roky1926-1986 Základní informace

3 Benny Goodman, celým jménem Benjamin David Goodman (30. května 1909, Chicago, Illinois – 13. června 1986, Manhattan, New York) byl legendární swingový muzikant, (později jazzový) klarinetista, skladatel a herec, který si během dlouholeté kariéry vysloužil přezdívku jako "Král swingu", "Patriarcha klarinetu", "Pán profesor" nebo "Starý swingový státník". Jeho big band se nejprve proslavil jako součást zábavného programu Let's Dance, který běžel v sobotu večer na radiovém kanálu NBC na začátku roku 1935. [ Svou kariéru začal už jako 20 -letý v roce 1929, když hrával s populárními skupinami a orchestry které krom vystupování v televizi a rádiu i nahrávaly hudbu ke krátkým filmům. [ V červenci 1935, jeho orchestr nahrál nejznámější skladby "King Porter Stomp" a "Sometimes I'm Happy" pro které aranžmá upravil klavírista a skladatel Fletcher Henderson. Jelly Roll Morton a Joe "King" Oliver nahráli skladbu "King Porter Stomp" už v roce 1924.

4 Goodman se narodil v Chicagu polským imigrantům v Maxvell Street, jako deváté z dvanácti dětí. Jeho otec, David Goodman byl krejčím původem z Varšavy, matka Dora Rezinski pocházela z Kaunasu. Rodiče se potkali v marylandském městě Baltimore, a do Chicaga se přestěhovali těsně před Bennyho narozením. Když bylo Bennymu 10, jeho otec ho spolu se dvěma bratry zapsal na hodiny hudby v synagoze Keelah Jacob. Po roce se Goodman přidal do chlapeckého klubu v chicagském Hull House, kde ho učil James Sylvester. V této době také Goodmana ovlivnily dva roky lekcí od klasického hudebníka Franze Schoeppa. V jazzové tvorbě ho nejvíce ovlivnili klarinetisté hrající v Chicagu, především Johnny Dodds, Leon Roppolo a Jimmy Noone. Benny se velmi rychle učil, a už v mladém věku se stal velmi silným hráčem. Ještě v mládí se stal profesionálem a na klarinet hrál v několika kapelách. V 16 letech se přidal k jedné z chicagských předních kapel, Orchestru Bena Pollacka, se kterou roku 1926 nahrál její první nahrávky. Svou první vlastní nahrávku nahrál na desku značky Vocalion o dva roky později. S Pollackem vydržel do roku 1929. Během této doby nahrál mnoho desek, ať už s celou kapelou, nebo jen s několika málo jejími členy. Tyto „vedlejší produkty“ Goodmanovy tvorby jsou často velmi energickými nahrávkami, vydávanýmiu pod směsicí různých falešných jmen kapel, jako as Mills' Musical Clowns, Goody's Good Timers, The Hotsy Totsy Gang, Jimmy Backen's Toe Ticklers, Dixie Daisies, nebo Kentucky Grasshoppers. Dědictví a zažátečnická léta

5 Konec


Stáhnout ppt "BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986."

Podobné prezentace


Reklamy Google