K praktickému cvičení pro VLLM0421c

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Desinfekce a sterilizace
Advertisements

Dekontaminační metody
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
4. Sterilizace, dezinfekce. Provozní protiepidemický řád Kolářová Marie podzim 2014.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
Dekontaminační metody Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c Týden 3 Ondřej Zahradníček.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Týden 14: Mikroby a vnější vlivy Dekontaminační metody Ondřej Zahradníček ICQ
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Základy automatického řízení 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Dekontaminační metody
Vlastnosti plynů.
Ošetření při poranění od jehly
Dekontaminační metody
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Desinfekce a sterilizace
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Poměr v základním tvaru.
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Elektromagnetická slučitelnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Kvadratické nerovnice
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Pátráme po mikrobech Díl V
Technické prostředky v požární ochraně
Digitální učební materiál
Dekontaminační metody s důrazem na oči
Kontrola prostředí a sterility
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Konstrukce trojúhelníku
Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektrické měřící přístroje
Vlastnosti plynů.
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Poměr v základním tvaru.
Věcné učení První pomoc
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

K praktickému cvičení pro VLLM0421c Pátráme po mikrobech Díl V. Dekontaminační metody, a jak ověřit jejich účinnost Ondřej Zahradníček K praktickému cvičení pro VLLM0421c Kontakty na mne: 777 031 969 zahradnicek@fnusa.cz ICQ 242-234-100

Co už umíme Umíme používat tři diagnostické metody mikroskopii jako nativní preparát, jednoduché a Gramovo barvení a barvení pouzder kultivaci mikrobů na tekutých a pevných půdách (na pevných půdách získáme kmen) biochemickou (a jinou) identifikaci vykultivovaných kmenů mikrobů Dnes budeme s mikroby bojovat pomocí dekontaminačních metod

Pohádka Byl jednou jeden král, a ten měl tři syny. Protože měl na noze škaredý hnisavý vřed a zároveň potřeboval rozhodnout, kdo bude následníkem trůnu, prohlásil, že panovat bude ten princ, který ho toho škaredého vředu definitivně zbaví.

Co udělali první dva princové První dal vysterilizovat skalpel. Sterilizoval dost dlouho, ale příliš nízkou teplotou. Skalpel nebyl dost sterilní, a když princ tatínkovi vřed vyřízl, za několik dní zase zhnisal. Druhý dal také vysterilizovat skalpel. Sterilizoval dost vysokou teplotou, ale příliš krátkou dobu – a vedlo se mu stejně jako bratrovi.

Co udělal třetí princ Dal skalpel vysterilizovat na teplotu, která byla dost vysoká, po dobu, která byla při dané teplotě vhodně dlouhá. Tak se mu podařilo učinit nástroj skutečně sterilní. Tatínkovi tedy vyřízl vřed, stal se králem, vzal si sexy princeznu a jestli nezemřel, žije dodnes s tou princeznou ve svém království a má kupu dětí.

Poučení z naší pohádky Pokud se snažíme zahubit mikroby fyzikálními či chemickými faktory, musíme dodržet jejich parametry. Tyto parametry jsou přitom vzájemně závislé, tj. hodnota jednoho se mění v.závislosti na druhém parametru. Čas je v naprosté většině případů jedním z velice významných parametrů.

Dekontaminační metody Jsou to fyzikální a chemické postupy likvidace mikrobů, hmyzu a hlodavců mimo organismus. (Někteří hygienici kladou metody k odstranění hmyzu a hlodavců zvlášť jako tzv. asanační metody) Mezi dekontaminační metody nepatří likvidace mikrobů v organismu, byť lokální (použití antiseptik). Antiseptikum je lék. Desinfekční prostředek není lék.

Mikroby a vnější vlivy I U dekontaminačních metod je bezpodmínečně nutné dosáhnout takových hodnost působícího fyzikálního či chemického faktoru, aby došlo k usmrcení mikroba. Zajímá nás tedy primárně mez přežití, nikoli mez růstu (ta nás zajímala, když jsme mikroby chtěli kultivovat).

Úkoly 1a a 1b Ú 1a: Jaká teplota usmrcuje bakterie? Ú 1b: A jaká koncentrace desinfekce? Pokud chceme ověřit mez přežití bakterií, musíme je po odstranění testovaných extrémních parametrů přemístit do podmínek růstového optima a nechat je tam dostatečně dlouho. To demonstruje 2. řada zkumavek v Ú 1a V opačném případě bychom ověřili pouze mez růstu, nikoli mez přežití. To nám demonstruje první řada zkumavek.

Metodologický rozdíl Nad čarou vždy působíme určitou teplotou 24 h Pod čarou jen 4 h, pak mikroby vrátíme do teploty optimální Metodologický rozdíl

Mikroby a vnější vlivy II Působení faktorů se někdy kombinuje…

A faktor, který se vždycky kombinuje s ostatními: čas Ú1c: kombinace teploty a času. Všimněte si: čím je teplota nižší, tím musí být delší čas, aby bylo dosaženo kýženého sterilizačního účinku. To je zohledněno i ve vyhlášce při stanovení parametrů pro parní a horkovzdušnou sterilizaci.

Přehled dekontaminačních metod (Vyhláška 195/2005) Sterilizace Zničení všech mikrobů v daném prostředí Vyšší stupeň desinfekce Zničení naprosté většiny mikrobů, některé formy života mohou přežívat (cysty prvoků apod.) Desinfekce Zničení patogenních mikrobů (závisí na okolnostech) Desinsekce Zničení škodlivého hmyzu Deratizace Zničení škodlivých hlodavců

Pojmy asepse a antisepse (nejsou ve vyhlášce, ale jsou též důležité) Asepse: pasivně brání vniknutí infekce do takového prostřed Antisepse: postupy, které aktivně zasahují proti infekci

Zásady správné dekontaminace (bez ohledu na typ metody) Vybrat vhodnou sterilizační/desinfekční metodu/prostředek. „Vhodný“ znamená: musí bezpečně ničit (St) všechny organismy, resp. (Df) všechny, které připadají v.daném prostředí v úvahu nesmí ničit desinfikovaný či sterilizovaný materiál musí být prakticky použitelný Použít dostatečnou intenzitu faktoru (teplotu, intenzitu, koncentraci) Příslušný faktor musí působit dostatečně dlouho

Desinfekce – příklady 1 A. FYZIKÁLNÍ METODY 1. Var: a) za normálního tlaku - ve zdravotnictví alespoň 30 minut. (Pro kuchyni stačí i méně, ale jídlo se musí provařit – i uvnitř!) b) v tlakových hrncích - zkrácení času – ani v.tom případě však nejde o sterilizaci!!! 2. Jiné fyzikální metody – filtrace, žíhání, slunění, UV záření apod.

Desinfekce – příklady 2 B. DESINFEKČNÍ PROSTŘEDKY Oxidační činidla 3. Peroxidy: kyselina peroctová (CH3COOOH, u nás Persteril). Na spory, houby, a tuberkulózu; 0,5% roztok = vyšší stupeň desinfekce. Nevýhodou je agresivita, odbarvování textilií a nestabilita roztoků. 4. Peroxid vodíku (H2O2) - podobný, méně agresivní, také ale méně účinný.

http://www.growshop-ostrava.com/produkty/1130856163.jpg

Desinfekce – příklady 3 5. Halogenové preparáty – chlornany: chlornan sodný (NaOCl), u nás Savo chlornan vápenatý (Ca(OCl)2; chlorové vápno) 6. Chloramin (Chloramin B; Chloraminy BM a BS jsou s přísadami). 7. Jodová tinktura + novější Jodonal B, Jodisol a Betadine, kde je jód vázán v.komplexu. U nealergických pacientů by měl mít Jodonal B přednost před Ajatinem

www.exmed.net/dept.asp?dept_id=758.

Desinfekce – příklady 4 8. Manganistan draselný se již neužívá. 9. Formaldehyd – ve směsích 10. Kresol (lysol) je účinný, pro zápach a agresivitu se již téměř neužívá. 11. Ethylalkohol – ve směsi, sám není příliš účinný; Nejúčinnější je asi 70 % roztok, 12. Tenzidy: Orthosan BF 12 13. Ajatin - běžný pro desinfekci pokožky. 14. Septonex – spíše antiseptikum. 15. Anorganické kyseliny a louhy, těžké kovy aj. 16. Kombinované přípravky, např. Incidur

http://www.ecolab.at/website/hygiene/home/divisions/health-care/flaechendesinfektion/incidur/

Pusťte si skvělé video „Desinfekce“ Pusťte si skvělé video „Desinfekce“! Je pravda trochu zastaralé, ale zato se zasmějete. Scéna s.alkoholem je vyloženě akční!

Desinfekce a čištění Pozor! Čištění nenahrazuje desinfekci, desinfekce nenahrazuje čištění!

Úkoly týkající se desinfekce Úkol 2a: nařeďte chloramin dle protokolu Úkol 2b: vyberte vhodnou desinfekci pro dané situace. Berte v potaz zejména spektrum očekávatelných patogenů Úkol 2c: vypište si vlastnosti některých desinfekčních prostředků, pokud jste tak již neučinili. Úkol 2d zatím neprovádějte!

Vyšší stupeň desinfekce „něco mezi sterilizací a desinfekcí“ na rozdíl od sterilizace nemusí zničit například cysty prvoků nebo vajíčka červů. glutaraldehyd, Sekusept nebo Persteril koncentrace vždy jsou vyšší než pro běžnou desinfekci k ošetřování flexibilních endoskopů, kde nelze použít žádné metody sterilizace.

Sterilizace – příklady I 1. Sterilizace horkou parou pod tlakem (autoklávování). Pára musí být právě nasycená. Hodí se na předměty ze skla, kovu, keramiky, kameniny, porcelánu, textilu, gumy a některých plastů. Teploty 121 – 134 °C. (už se nepoužívá dříve povolených 115 °C!) 2. Sterilizace horkým vzduchem (u přístrojů s.nucenou cirkulací vzduchu 180 °C 20 minut nebo 170 °C 30 minut nebo 160 °C hodinu). Hodí se na kovy, sklo, porcelán a kameninu. 3. Sterilizace horkou vodou pod tlakem – již se v praxi nepoužívá

Parní sterilizátor (autokláv) http://www.bmt.cz/ClientImages/vyrobky/sterilizatory/male_parni/nove_fotky/sterimat.jpg

Sterilizace – příklady II 4. Sterilizace gama zářením: používá se většinou při průmyslové výrobě, např. rukavic na jedno použití. 5. Plasmová sterilizace ve vysokofrekvenčním elektromagnetickém poli (moderní metoda) 6. Chemická sterilizace parami formaldehydu nebo ethylenoxidem (musí být přesně dodržen postup). Používá se tam, kde nelze použít fyzikální metody.

Formaldehydový sterilizátor www.nemkh.cz/sterilizace.php.

Sterilizace – příklady III (co není ve vyhlášce) 7. Sterilizace ohněm se používá prakticky jen u mikrobiologických kliček, protože většinu materiálů silně poškozuje. Spalování se hodí u opdadů. 8. Paskalizace je sterilizace tlakem, používaná v potravinářství 9. Ostatní metody: frakcionovaná sterilizace, filtrace roztoků aj. jsou speciální, používají se výjimečně

Úkol 2d Vyberte pro situace na kartičkách vhodné sterilizační metody Všimněte si, jak vhodnost metody je dána odolností příslušného materiálu vůči různé teplotě, vlhkosti, chemikáliím a dalším faktorům U radiační sterilizace uveďte místo teploty dávku záření v Gy!

Před a po dekontaminaci Před dekontaminací je často nutná příprava – mechanické očištění, zajištění, aby dekontaminace správně proběhla. Tyto postupy opět přesně upravuje vyhláška Po dekontaminaci je v některých případech nutno učinit určité kroky (např. odvětrat zbytek působící chemikálie). Je nutno dbát na pravidla uchovávání dekontaminovaných předmětů. Uchovávání dekontaminovaných předmětů (jak dlouho vydrží sterilní) rovněž upravuje vyhláška

Kontrola, zda byla dekontaminace provedena, a kontrola její účinnosti Orientačně - smyslově – např. pomocí charakteristického zápachu Stanovení skutečné koncentrace desinfekčních prostředků (chemicky) Chemická kontrola sterilizace využívá indikátorů, které při určité teplotě mění vlastnosti (např. zbarvení) Způsob biologický užívá odolné kmeny rodu Bacillus. Ty absolvují celý cyklus a pak se zjišťuje, zda přežily.

Kontrola účinnosti – prakticky Úkol 3a: máte pět desinfekčních činidel: Kyselina peroctová Ajatin Jodonal B Chloramin B chybí Promanum (na ruce, alkoholová báze) Úkol 3b, c: přežily mikroby řádný sterilizační cyklus, po kterém byly pěstovány v optimálních podmínkách? Úkol 3d: které plochy jsou sterilní?

Přeji Vám hezký zbytek dne… Foto O. Z. Přeji Vám hezký zbytek dne…