Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Ovoce a zelenina Název DUM Kukuřice Popis Zpracování tématu ve Snoezelen konceptu Ročník 1.-10. třída Autor Mgr. Linda Grguričová Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3826 Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_CJS10 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět
DOPORUČENÉ VYBAVENÍ MÍSTNOSTI Aroma lampa na vodní bázi Audiopřehrávač Možnost nasvětlení (tónového ladění) místnosti Polohovací pomůcky Projektor Projekční plátno (interaktivní tabule) Zatemnění
POMŮCKY DO HODINY Připravte si klas kukuřice a zpracovanou kukuřici k jídlu v množství podle počtu žáků Pokud máte možnost, připravte si i části rostliny Máte-li pocit, že kuřice nemá výrazné aroma, můžete si připravit aromaváčky s koncentrovanější vůní Pro žáky, kteří potřebují jídlo ve speciální konzistenci, si jej připravíme dopředu. Mějte po ruce vše, co žáci obvykle potřebují při stravování (dle individuálních potřeb - pleny, bryndáky, lžičky,…) a co vy potřebujete pro loupání a přípravě kukuřice Vyberte vhodnou hudbu (použijte jen u žáků, u kterých nepůsobí rušivě)
PŘÍPRAVA MÍSTNOSTI Místnost zatemněte, pokud chcete, vylaďte osvětlení do žluté barvy V aromalampě použijte vůni kukuřice (cca 10 minut dopředu, aby provoněla místnost) Pro jednotlivé žáky připravte místa k pohodlnému zapolohování, nejlépe v sedě či polosedě Nastavte tuto projekci na první obrázek (prezentace trvá 25 minut, což odpovídá plánu postupu výuky) Připravte si hudbu (pokud ji budete používat)
POSTUP VÝUKY Výuku začněte obvyklým rituálem spojeným s prací ve snoezelenu (pokud jej máte zavedený). Zapněte prezentaci (časově je koncipována na individuální práci s jedním, maximálně dvěma žáky na jednoho zaměstnance). Během práce u žáků podporujete vnímání všemi smysly a samostatnost Časování : - 5 min. si s komentářem prohlížíme klas kukuřice, její jednotlivé části, povrch, vůni… - 5 min. je vyhrazeno na ukázku, jak se kukuřice loupe, jak vypadá rozkrojená, vyloupaná, jak se připravuje ke snězení apod. - 15 min. věnujte samotnému ochutnávání (postup dle individuálních schopností žáka) výuku ukončete dle vlastního uvážení (rituálem, návaznou činností,…)
KONEC
ZDROJE http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/06/14/12/56/agriculture-50001_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/02/23/13/08/maize-272886_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/02/23/13/14/maize-272896_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/10/10/06/56/cornstalks-482984_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/06/30/20/05/maize-380701_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/07/11/20/16/corn-390288_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/07/11/14/39/corn-389904_640.jpg https://c2.staticflickr.com/6/5268/5640863737_375b8e0795_b.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Zea_mays_seeds_closeup.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Corn_01.JPG http://pixabay.com/static/uploads/photo/2013/07/28/23/35/corn-168525_640.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/11/08/15/45/squirrel-522381_640.jpg