Bílé Karpaty – Velká Javořina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Organizace ochrany přírody v ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Ochrana přírody v ČR.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Zlínský kraj.
Organizace zabývající se ochranou přírody
Kde je najdeme ? Daniel Beránek Nalezneme je na hranici České republiky s Polskem, přesněji v Severních Čechách.
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Chranena.lokalita.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Vnější.
největší v ČR a ve střední Evropě
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
Moravskoslezské Beskydy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
NEJVYŠŠÍ VRCHOL EVROPY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
CHKO J ESENÍKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Geomorfologie Slovenské republiky Slovenská republika v EvropěSlovenská republika.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
 1. Mutěnická pahorkatina  2. Vážánská vrchovina  3. Kudlovická pahorkatina.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Národní park Berchtesgaden
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Beskydy Adéla Hodboďová.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
CHKO BÍLÉ KARPATY.
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká republika - pohoří
VIZOVICKÁ VRCHOVINA.
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ Pohoří ČR - Bílé Karpaty.
Bílé Karpaty Vypracovala Ivana Volhejnová 2017.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
Horoskopické celky ČR II. VY_32_INOVACE_11 Sada 7
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Chráněné rostliny na Slovácku
Chránění živočichové na Slovácku
Transkript prezentace:

Bílé Karpaty – Velká Javořina

Bílé Karpaty tvoří flyšové pohoří a část zasahuje i na Slovensko. Nachází se zde velké množství rostlin a živočichů, i proto byly Bíle Karpaty v roce 1980 vyhlášeny jako chráněná krajiná oblast (CHKO). V roce 1996 byly zařazeny na seznam biosférických rezervací UNESCO. Bíle Karpaty

Orchidejové louky Nejznámější oblast Čertoryje se řadí k nejbohatším lokalitám ve střední Evropě.

A také se zde vyskytuje velmi ohrožený druh Kobylky zavalité.

Velká Javořina 970 m n. m. Nejvyšší vrchol Bílých Karpat. Vrcholem prochází hranice CZ a SK, nachází se tam také televizní a rádiový vysílač. Od roku 2008 je zakázanán zásah do přírody - na Javořině byl vyhlášen prales. Nachází se zde památník vzájemnosti (1990) a každoročně se na Javořině scházejí oba národy.

Slavnosti Bratrství Čechů a Slováků

Vypracoval: Jaroslav Zábojník Zdroje: bilekarpaty.cz velkajavorina.cz wikipedie.com google.com Vytvořeno: 5.1. 2014