Teplo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Advertisements

PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Vypařování a kapalnění
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Určení měrných skupenských tepel vody
Základy rovnovážné termodynamiky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Vypařování , var a kapalnění
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Změny skupenství.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Tepelná kapacita tělesa
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Kalorimetrie měření tepla
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
PŘEMĚNA SKUPENSTVÍ VODY.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Měrná tepelná kapacita látky
Skupenství látek.
zpracovaný v rámci projektu
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 13. hodina.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Molekulová fyzika Vlhkost.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Člověk a příroda – fyzika
Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa
Změny skupenství látek
Molekulová fyzika Sytá pára.
Třída 3.B 15. hodina.
je obsažena ve vzduchu, není vidět
Transkript prezentace:

Teplo

Co je to teplo?

Teplo !!!!Teplo je energie, kterou přijme nebo odevzdá těleso při tepelné výměně.!!!! Označuje se Q a měří se v joulech [J] Teplo přijaté tělesem o určité hmotnosti při tepelné výměně je přímo úměrné zvýšení teploty: Při určitém zvýšení teploty je teplo přijaté tělesem přímo úměrné hmotnosti tělesa:

Měrná tepelná kapacita Přijmou-li dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti stejné teplo, zvýší se jejich teplota různě. Obr: 56/1.31 a 57/1.32 Pro porovnávání schopnosti látek přijmout teplo, zavádíme veličinu měrná tepelná kapacita, označuje se c a jednotkou je Např.: Voda o hmotnosti 1kg se zahřeje o 1°C, přijme-li teplo 4180J=4,2kJ. Měrná tepelná kapacita vody je cv= 4180

Vnitřní energie se zvyšuje 20°C Teplo

t>to t<to VÝPOČET TEPLA Při zvýšení / snížení teploty můžeme z hmotnosti tělesa a z měrné tepelné kapacity látky vypočítat přijaté/ odevzdané teplo. Teplo přijaté při zvýšení teploty t>to to– počáteční teplota tělesa t -konečná teplota tělesa Teplo odevzdané při snížení teploty t<to Uvedené vztahy platí tehdy, nemění-li se skupenství!!!!

Příklad Voda přitékající do radiátoru má teplotu 90°C, kolik tepla odevzdá na vyhřátí pokoje 10kg vody, když se přitom ochladí na 60°C. to= 90°C t = 60°C m= 10kg cvody= 4180J/kg°C Q= ? [J] Voda odevzdá vzduchu teplo 1254kJ.

Měrná tepelná kapacita pro určitou látku se ze vztahu pro teplo vypočítá:

Tání a tuhnutí t/°C teplota tání tt Pevná látka a kapalina Kapalina Čas/s

Tání a tuhnutí jsou děje, při kterých se mění pevné skupenství látky na kapalné a naopak. V krystalické látce probíhají při teplotě tání tt. Teplota tání závisí na druhu látky a na okolním tlaku. Při tání látka přijme teplo, při tuhnutí naopak látka odevzdává teplo svému okolí. Skupenské teplo tátní a tuhnutí Měrné skupenské teplo lt je teplo, které přijme 1 kg pevné látky při teplotě tání, aby se změnil na kapalinu téže teploty.

Vypařování Kapalina se vypařuje na svém povrchu při každé teplotě. Při vyšší teplotě se vypařuje rychleji. Vypařování se urychlí také zvýšením povrchu kapaliny nebo odstraňováním par nad povrchem kapaliny (např. větrem) Různé kapaliny se za stejných podmínek vypařují různě rychle. Při vypařování odebírá kapaliny teplo od svého okolí. Obr. 82/1.48 83/1.49

kapalnění Kapalnění (kondenzování) je opačným dějem v vypařování Např.: Je-li vzduch při určité teplotě nad volným povrchem vody vodní párou nasycen, pak při ochlazení dojde ke zkapalnění vodní páry.

Var Var je děj, při kterém se kapaliny mění v plyn v celém objemu (na povrchu, ale i uvnitř) Teplota, při které dochází k varu, se nazývá teplota varu tv. Její hodnota je závislá na chemickém složení látky a na tlaku nad povrchem kapaliny. Voda vře za normálního atmosférického tlaku (101kPa) při 100°C Var kapaliny trvá, pokud kapaliny přijímá teplo postačující ke změně skupenství kapalného na plynné při stálé teplotě varu. Měrné skupenské teplo varu je teplo lv je teplo, které potřebuje 1kg kapaliny při teplotě varu a při normální tlaku, aby se kapaliny změnila v páru též teploty. Obr. 84/1.50

Lv=m·lv var Skupenské teplo varu: Je teplo, které musíme dodat kapalině, abychom jí přeměnily na plyn téže teploty. Lv=m·lv

Plyn Kapalina Pevná látka Q=cp·m·Δt Q=ck·m·Δt Q=cpe·m·Δt Lv=m·lv Lt=m·lt

Sublimace a desublimace Sublimace je děj, při kterém se pevná látky mění přímo v plyn. Opačným dějem je desublimace, při kterém se plyn přeměňuje přímo v pevnou látku. jód, kafr, oxid uhličitý Např.: Vznik jinovatky –vzduch nasycen vodní párou se náhle velmi značně ochladí, mění se vodní pára na krystalky ledu.