Obchodní právo Základní informace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Obchodní společnosti právní úprava - základní pojmy založení a vznik
Obchodní společnosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Předmět, systém a prameny obchodního práva
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Zsv.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Subjekty obchodního práva
Správní právo MOST FBI Podnikání Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO.
Soutěžní právo.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Základní pojmy a instituty:
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Právo společností EU PREZENTACE 2017.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Obchodní společnosti I.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Společnost s ručením omezeným charakteristika
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prameny obchodního práva
Subjekty obchodněprávních vztahů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Obchodní právo Základní informace

Základní informace Je odvětvím soukromého práva Spory vyplývající z ObchP se budou řešit kterým předpisem .. ? Před revolucí vlastně neexistovalo: tzv. hospodářské právo V současnosti: obchodní zákoník, zákon č. 513/1991 Sb. Možnost smluvního podřazení vztahu pod ObchZ

Základní informace Obchodní zákoník je lex specialis k zákoníku občanskému (lex generalis) Řada dispozitivních norem 4 hlavní oblasti ObchZ: A) Podnikatelé B) nekalá soutěž (x ochrana hospodářské soutěže: zákon o ochraně hospodářské soutěže 143/2001 Sb.)

C) obchodní společnosti D) obchodní závazkové vztahy E) cenné papíry-nejsou v ObchZ, ale jsou součástí obchodního práva, upravují je jiné předpisy: zákon směnečný a šekový apod.

Nekalá soutěž Jednání, které je schopno přivodit újmu jinému soutěžiteli, nebo případně spotřebiteli Může být také předmětem trestněprávního postihu! : § 149 TZ: „kdo jednáním, které je v rozporu s předpisy upravujícími soutěž v hospodářském styku nebo se zvyklostmi soutěže, poškodí dobrou pověst nebo ohrozí chod nebo rozvoj podniku soutěžitele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.“

Nekalá soutěž Klamavá reklama (tuňák s olivami..) Klamavé označení výrobků a služeb (vyvolá dojem určité vlastnosti např.) Parazitování na pověsti (náš jogurt chutná stejně dobře jako Yoplait..) Nebezpeční vyvolání záměny (barvy maďarské vlajky na nemaďarském salámu..) Srovnávací reklama (srovnávání tří operátorů) Zlehčování Porušení obchodního tajemství Ohrožení zdraví, ohrožení ŽP

Podnik, podnikatel Podnikání: soustavná činnost provozovaná podnikatelem samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, evidence: OR, př. 39 Podnik: soubor všech jak movitých, tak nemovitých složek, které vlastní podnikatel a používá je ke svému podnikání

Podnik, podnikatel Obchodní majetek: soubor všech majetkových hodnot, které vlastní podnikatel a které slouží k podnikání Obchodní jmění je pak soubor jeho majetku i závazků, čisté obchodní jmění jsou jen aktiva

Podnikání, podnik Nejčastějším podnikatelem: obchodní společnosti V ČR 4 typy (x Německo: Kommanditgesellchaft auf Aktien): 1) v.o.s. 2) k.s. – nebývá často 3) s.r.o. 4) a.s.

Obchodní společnosti PO založená za účelem podnikání: pokud není založena za tímto účelem, nemůže být obchodní společností (x družstvo) Založení: společenská smlouva Navenek jedná statutární orgán: Všichni společníci, komplementáři, jednatel, představenstvo Základní kapitál: souhrn vkladů všech členů

Obchodní společnosti Zánik: rozhodnutí společníků nebo soudu Likvidace: pravomoci statutáře přecházejí na likvidátora Konkursní řízení – insolvence, zadlužení OSOBNÍ OS: vos, ks – typické neomezené ručení KAPITÁLOVÉ OS sro, as – typicky stanovena výše ZK

Obchodní společnosti Vos: pozor platí zákaz konkurence Ks: komplementáři mají postavení společníků vos, komanditisté jako v sro As: zákl. kapitál rozdělen do akcií, zisk se rozděluje podle výše akcií – tzv. dividenda Jiné subjekty: konsorcium, holding ad.  většinou nemají právní subjektivitu, smlouva o sdružení podle OZ

Obchodní závazkové vztahy = smlouvy Relativní x absolutní obchody Relativní: vztahy mezi podnikateli Absolutní: vždy se řídí obch. z. – smlouva o vkladovém účtu

Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník (89/2012 Sb.) 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev 360/2004 Sb. zákon o Evropském hospodářském zájmovém sdružení Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech (korporacích) – společnosti + družstva – stejné typy společností + EHZS, ES, EDS