SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský sociální fond v ČR
Advertisements

1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
května 2012 Workshop ”Bilan de competences” for job seekers: exchange of international experiences and application of new findings in public employment.
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Techniky projektového řízení
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Chudoba jako sociální problém
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Studijní obor: Sociální činnost
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Teorie a politika pracovního trhu
Rozvoj inovací v EU.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Transkript prezentace:

SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými sobota 6. 11. 2010 Hana Pořízková

Soudobé vývojové tendence na trhu práce v souvislosti s poznatky o druhé vlně modernizace umět vysvětlit příčiny soudobé nezaměstnanosti a marginalizace určité části pracovní síly; umět odpovědět na otázku, z jakých důvodů je pracovní síla na soudobých trzích práce ohrožena (informační společnost, technologický vývoj, důsledky tercializace, globalizace apod.); umět popsat faktory konkurenční výhody firem v rámci globální soutěže; důležité pojmy: modernizace, tercializace, globalizace, informační společnost, postindustriální společnost, globální soutěž, formální/neformální trh práce, interní/externí trh práce, primární/sekundární trh práce.

Diferencovaná rizika nezaměstnanosti umět charakterizovat měnící se požadavky na pracovní sílu (rozhodující faktory úspěchu na pracovním trhu), které jsou důsledkem deindustrializace, globalizace a tercializace; umět charakterizovat rizikové faktory pracovní síly; umět charakterizovat rizikové skupiny (!!! rozdíl mezi faktory a rizikovými skupinami); umět diskutovat možné dílčí cíle intervencí při práci  jednotlivými rizikovými skupinami na trhu práce (znalost znevýhodnění jako klíč k tvorbě podpůrných opatření) důležité pojmy: lidský kapitál, flexibilita, adaptabilita, marginalizace na trhu práce;

Aktivní politika zaměstnanosti umět charakterizovat rozdíl mezi aktivní a pasivní politikou zaměstnanosti znalost nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a vhodnosti jejich užití (§104 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) umět rozlišovat mezi sociální (např. zachování kontaktu s trhem práce, strukturace času, rozvoj sociálních sítí apod.) a ekonomickou perspektivou (cost-benefit analýza) hodnocení účinků politiky pracovního trhu důležité pojmy: politika zaměstnanosti, politika pracovního trhu, aktivní politika zaměstnanosti, pasivní politika zaměstnanosti,

Evropský sociální fond co je Evropský sociální fond (ESF) a jaké je jeho poslání a význam co je to Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Poradenství pro nezaměstnané umět vysvětlit, co je to individuální akční plán; popsat jednotlivé typy poradenství dle klientů (Kotrusová, 2000:5); umět charakterizovat jednotlivé funkce poradenství pro zprostředkování (Kotrusová, 2000:5); umět stručně pojednat o jednotlivých metodách poradenství za účelem zprostředkování zaměstnání (Kotrusová, 2000:19-22); důležité pojmy: individuální akční plán, funkce poradenství pro zprostředkování, poradenství pro zaměstnané a nezaměstnané, poradenství pro zaměstnavatele, matching, aktivace.

Kontakt Mgr. et Mgr. Hana Pořízková email: porizkov@fss.muni.cz