Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0661 Název učebního materiálu VY–52-MF-08 Otázky a odpovědi z TPP Datum vytvoření: 29.11.2012 Datum ověření ve výuce: 13.12.2012
Učební materiál je určen pro žáky 3 Učební materiál je určen pro žáky 3. ročníků oborů Kuchař – číšník a Stravovací a ubytovací služby Jde o motivační učební pomůcku, která formou hry ověří a zopakuje znalosti žáků z Technologie k ZZ. Pomůcky: Dataprojektor, psací potřeby, papír nebo interaktivní tabule.
Metodický pokyn: Žáci se rozdělí do dvou skupin, první skupinu představuje děvče a druhou chlapec. Učitel vybírá otázky kliknutím na čísla uvedená v modrém obdélníku na dolním okraji obrazovky. Skupiny budou psát odpovědi na papír a po vyzvání učitelem odpověď ukážou. Učitel klikne do prostoru obrazovky a vyskočí správná odpověď. Tlačítkem zpět se vrací na obrazovku s postavami. Vyhodnotí odpovědi: správná odpověď - postavička posouvá o jedno políčko. špatná (žádná) odpověď – postavička zůstává na místě
Otázky a odpovědi z TPP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Moravský vrabec se upravuje Otázka 1 Moravský vrabec se upravuje a) Z bůčku b) Z plece c) Z vepřové plece a bůčku Správná odpověď c) zpět
Telecí maso před pečením ochucujeme Otázka 2 Telecí maso před pečením ochucujeme a) Solí b) Solí a kmínem c) Solí a pepřem Správná odpověď a) zpět
U řízků Otázka 3 a) Nasekáváme okrajové blány b) Nenasekáváme okrajové blány c) Pouze naklepáváme Správná odpověď a) zpět
Frankfurtská hovězí pečeně Otázka 4 Frankfurtská hovězí pečeně a) Maso protýkáme slaninou b) Maso protýkáme klobásou c) Maso protýkáme párky Správná odpověď c) zpět
Hovězí filé znojemské Otázka 5 a) Do štávy vkládáme orestované okurky b) Do šťávy vkládáme žampiony c) Do šťávy vkládáme orestovanou cibuli Správná odpověď a) zpět
Vepřový vrabec se upravuje Otázka 6 Vepřový vrabec se upravuje a) Z krkovice b) Z kýty c) Z plece Správná odpověď c) zpět
Základní složkou karlovarských knedlíků Otázka 7 Základní složkou karlovarských knedlíků a) Houska nakrájená na plátky b) Houska nakrájená na kostičky c) Houska nakrájená na hranolky Správná odpověď b) zpět
Bramborová kaše se připravuje s Otázka 8 Bramborová kaše se připravuje s a) Horkým mlékem b) Vlažným mlékem c) Studeným mlékem Správná odpověď a) zpět
Krupicové noky se připravují z Otázka 9 Krupicové noky se připravují z a) Kynutého těsta b) Odpalovaného těsta c) Listového těsta Správná odpověď b) zpět
Při dušení rýže je poměr rýže k vodě Otázka 10 Při dušení rýže je poměr rýže k vodě a) 1:2 b) 1:1 c) 1:1,5 Správná odpověď c) zpět
Trhanec se připravuje z litého těsta Otázka 11 Trhanec se připravuje z litého těsta a) Se sněhem z bílků a mandlemi b) Se sněhem z bílků a rozinkami c) Se sněhem z bílků a vlašskými ořechy Správná odpověď b) zpět
Základ kynutého těsta je kvásek Otázka 12 Základ kynutého těsta je kvásek a) Z droždí, mléka, soli a mouky b) Z droždí, mléka, cukru a mouky c) Z droždí, máslo , soli a mouky Správná odpověď b) zpět
Do vlašského salátu nepatří Otázka 13 Do vlašského salátu nepatří a) Měkký salám krájený na nudličky b) Klobása c)Sterilované okurky Správná odpověď b) zpět
Paprikový lusk plněný se upravuje s Otázka 14 Paprikový lusk plněný se upravuje s a) Rajčatovou omáčkou b) Rajčatovou šťávou c) Paprikovou šťávou Správná odpověď a) zpět
Smažený sekaný řízek se sýrem se připravuje z Otázka 14 Smažený sekaný řízek se sýrem se připravuje z a) Vepřové plece a tvrdého sýru b) Vepřového laloku a tvrdého sýru c) Vepřové bůčku a tvrdého sýru Správná odpověď c) zpět
Vepřenky s cibulí se ochucují Otázka 15 Vepřenky s cibulí se ochucují a) Sůl, paprika mletá, pepř mletý b) Sůl, majoránka, pepř mletý c) Sůl, čili paprika, nové koření Správná odpověď a) zpět
Vepřové medailonky přírodní se připravují z Otázka 16 Vepřové medailonky přírodní se připravují z a) Vepřová kýta, panenská svíčková b) Vepřová plec, vepřová kotleta c) Vepřová plec, vepřová krkovice Správná odpověď a) zpět
Pokrmy z jater solíme Otázka 17 a) Před tepelnou úpravou b) Až po tepelné úpravě c) Před a po tepelné úpravě Správná odpověď b) zpět
Segedínský guláš se připravuje z Otázka 18 Segedínský guláš se připravuje z a) Hovězího krku b) Hovězí kližky c) Vepřového bůčku Správná odpověď c) zpět
Hamburská vepřová kýta se protýká Otázka 19 Hamburská vepřová kýta se protýká a) Salámem b) Šunkou a sterilovanou okurkou c) Klobásou a sterilovanou okurkou Správná odpověď b) zpět
Omáčka k boloňským je připravena z Otázka 20 Omáčka k boloňským je připravena z a) Rajčat, kečupu a šunky b) Papriky, rajčat a klobásy c) Česneku, cibule, paprik a šunky Správná odpověď a) zpět
Kulajda je Otázka 21 a) Smetanová polévka c) Bezmasý pokrm b) Omáčka Správná odpověď a) zpět
Játrová omáčka se ochucuje Otázka 22 Játrová omáčka se ochucuje a) Sůl, pepř mletý, kmín b) Sůl, česnek, majoránka c) Sůl, nové koření Správná odpověď a) zpět
Do rajčatové omáčky patří Otázka 23 Do rajčatové omáčky patří a) Pepř celý, nové koření, hřebíček, skořice, sůl b) Pepř mletý, nové koření, bobkový list, badyán, sůl c) Pepř celý, nové koření, bobkový list, skořice, sůl Správná odpověď c) zpět
Použité zdroje: Archiv autora RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Český Těšín: IQ 147, 1995, ISBN 978-80-904093-0-9.