Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY POJMY: sacharidy, cukry, aldosy, ketosy
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Chemická stavba buněk Září 2009.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Metabolismus sacharidů
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Barbora Hoffmannová Oktáva B
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013

Sacharidy (glycidy) polyhydroxykarbonylové sloučeniny (řecky ζάχαρη -sachari) = cukr uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty - nepoužívá se!!

Význam: všeobecně rozšířené látky, obsaženy ve všech buňkách hlavní živina heterotrofů (60 % potravy člověka) - zdroj energie zdroj uhlíku pro syntézu buněčných složek zásoba energie v organismu (glykogen) strukturní složka (proteoglykany pojiva, glykoproteiny membrán) součásti signálních molekul (glykoproteiny jako receptory, antigeny) součásti nízkomolekulárních složek buňky (nukleosidy, nukleotidy, kofaktory) ribosa a deoxyribosa součásti nukleových kyselin

Glykomika, glykobiologie

Dělení sacharidů Monosacharidy Oligosacharidy Polysacharidy cukr - souborné označení pro monosacharidy a oligosacharidy

Monosacharidy Ketosy Aldosy Triosy tetrosy pentosy hexosy heptosy

Stereoisomerie a optická aktivita sacharidů  V sacharidech se nachází centra chirality - chirální uhlíky  Asymetricky substituované uhlíky  Uhlíky, na něž se váží různé substituenty Sacharidy existují ve formě stereoisomerů D-glukosa

Stereoisomery konfigurací Sloučeniny, které mají stejný strukturní vzorec (konstituci), ale liší se prostorovým uspořádáním konfigurací

Konstituce X konfigurace nezaměňujte Konstituce popisuje druh a pořadí atomů i vazeb v molekule bez ohledu na jejich prostorové uspořádání. Konfigurace vyjadřuje prostorové uspořádání atomů bez ohledu na rotaci kolem jednoduchých vazeb.

Počet stereoisomerů určité sloučeniny - 2n n-počet chirálních center Stereoisomery Konstituce je shodná C O H 2 C O H 2 stereoisomer D-glukosy (jeden z možných) D-glukosa Počet stereoisomerů určité sloučeniny - 2n n-počet chirálních center

Kolik možných stereoisomerů lze odvodit od D-glukosy ?

Příklady některých isomerních aldohexos (celkem 16 možných stereoisomerů) 2 D-allosa L-glukosa D-glukosa D-mannosa Každý monosacharid má specifické uspořádání (konfiguraci) na chirálních centrech. Všechny uvedené monosacharidy mají stejnou konstituci, avšak liší se konfigurací

Označování konfigurace monosacharidů pomocí symbolů D-a L- 2 Podle pozice OH a H na chirálním uhlíku s nejvyšším pořadovým číslem (= konfigurační atom) konfigurační atom D - cukry: na konfiguračním atomu leží –OH vpravo L- cukry: na konfiguračním atomu leží –OH vlevo

Obecné vzorce aldos a ketos

z označení D-, L- nelze vyvodit konfiguraci na ostatních chirálních centrech (tu si musíme pro významnější monosacharidy pamatovat)

Přítomnost chirálních uhlíků způsobuje optickou aktivitu sacharidů roztoky mono- a oligosacharidů stáčejí rovinu polarisovaného světla směr optické otáčivosti nesouvisí se symboly D- a L- , sloučenina může být D(-), D(+), L(-) nebo L(+)

Každý monosacharid* existuje ve dvou optických isomerech (antipodech, enantiomerech) !!!!!! na všech chirálních uhlících je opačná konfigurace *stejně jako i ostatní chirální sloučeniny)

Optické antipody (enantiomery) specifická dvojice stereoisomerů s opačnou konfigurací na všech chirálních centrech vztah jako předmět a jeho obraz v zrcadle

Enantiomery mají shodné chemické vlastnosti liší se znaménkem optické otáčivosti liší se biologickou a farmakologickou aktivitou Většina monosacharidů vyskytujících se u vyšších organismů má konfiguraci D. Enzymy zodpovědné za jejich metabolismus jsou specificky zaměřeny na tuto konfiguraci

D- a L-glukosa D-glukosa nejběžnější monosacharid u vyšších organismů sladká chuť je metabolizován L-glukosa u vyšších organismů nevzniká vyrábí se synteticky u vyšších organismů se neresorbuje ani nemetabolizuje sladká chuť byla navržena jako efektivní nízkokalorické sladidlo, avšak výrobní cena příliš vysoká

 Jak poznáme, zda se jedná o D-glukosu ? D-glukosa D-glukosa ? H C O 2 C O H 2 Jak poznáme, zda se jedná o D-glukosu ?

Strukturu monosacharidu musíme pozorovat a zakreslovat podle určitých dohodnutých pravidel

Fischerovy projekční vzorce – pravidla pro určení konfigurace uhlíkatý řetězec HOC-C..........-CH2OH směřuje vertikálně 2. aldehydová skupina nahoře, hydroxymethyl dole

O 3. posuzujeme konfiguraci na každém chirálním uhlíku zvlášť 4. obě vazby tohoto řetězce směřují od pozorovatele 5. C-H a C-OH vazby směřují horizontálně a směrem k pozorovateli H O

pak OH skupiny, které pozorujeme vlevo, zakreslíme ve vzorci vlevo a naopak Bude procvičeno v praktickém cvičení na modelech

„Genetická“ řada D-aldos D-allosa D-althrosa D-glukosa D-mannosa H C O 2 D-allosa D-althrosa D-glukosa D-mannosa H

Názvosloví Systematické (složité, nepoužívá se) Triviální D-glukosa  6-(hydroxymethyl)oxan- 2,3,4,5-tetrol Triviální D-glukosa D-fruktosa Odvozeny z řečtiny nebo z latiny, odkazují na původ nebo vlastnost Arabinosa – vyskytuje se v arabské gumě Glukosa – řecky glykos, glykeros = sladký Gulosa – obměna názvu glukosa Mannosa – manna (biblický pokrm židů na poušti)

Cyklické formy monosacharidů Tvorba cyklických vnitřních poloacetalů v roztocích: ??? Poloacetaly vznikají reakcí karbonylové skupiny aldehydů nebo ketonů s alkoholovou skupinou

-OH i -C=O pochází z téže molekuly Vnitřní poloacetal: -OH i -C=O pochází z téže molekuly =O  OH........poloacetalový hydroxyl Cyklizace: C1 se stává chirálním atomem  dva nové stereoisomery – anomery ( a  ) http://www.stolaf.edu/people/giannini/flashanimat/carbohydrates/glucose.swf

Názvy cyklických forem zahrnují vyjádření typu cyklické struktury a formu anomeru Kruhy: šestičlenné pyranosy pětičlenné furanosy

Anomery - anomer – konfigurace na anomerním uhlíku stejná jako na konfiguračním uhlíku (u D-forem OH na C1 vpravo) - anomer – konfigurace na anomerním uhlíku opačná než na konfiguračním uhlíku * C O H 2  

Haworthovy projekční vzorce: α-D-glukopyranosa * C O H 2 1 6 Fischerova projekce Haworthova projekce

Pravidla pro kreslení Haworthových vzorců (zjednodušeně) Heterocyklus znázorněn pěti- nebo šestiúhelníkem ležícím kolmo na rovinu papíru Anomerní uhlík je umístěn vpravo Heteroatom kyslíku vzadu Směr číslování shodný s rotací hodinových ručiček Vazby, které jsou ve Fischerově projekci vlevo, směřují nad rovinu kruhu, vazby, které jsou vpravo směřují pod rovinu skupina je u D-cukrů vždy nahoře 1 2 3 CH2OH

Další možné cyklické formy glukosy H C 2 O H C H  - D-glukopyranosa H C O H H O C H H C O H H C O C H O H O H 2 b -D-glukofuranosa H O C H C H 2 O H H C O H H O C H O O H H O C H H C O H O H H H C O H C H O H H O H 2

Vodný roztok D-glukosy za rovnováhy  36 % - D-glukopyranosy 62 % - D-glukopyranosy < 0,5 % - D-glukofuranosy < 0,5 % - D-glukofuranosy < 0,02 % aldehydové formy převažují cyklické formy Krystalizace z methanolu : - D-glukopyranosa z octové kyseliny - D-glukopyranosa z vody monohydrát D-glukosy

Cyklické formy fruktosy H O H 2 C H 2 O H O O H b -D-fruktofuranosa C O 2 H H O C H H O H C H O H 2 H C O H 1 O H H H C O H C H 2 O D-fruktosa -D-fruktopyranosa O O H O H C H O H 2 H O 1 O H

!!!!!! - a - formy (anomery) = diastereomery (ne enantiomery ! ) (odlišné fyzikální vlastnosti)

Konformace pyranos b  -D-glukopyranosa -D-glukopyranosa H C 2  -D-glukopyranosa b -D-glukopyranosa převažuje stabilnější židličková konformace cyklohexanu s OH skupinami ve výhodnějších ekvatoriálních polohách

Rozlišujte!!!! Optické antipody (enantiomery): D- a L-forma téhož monosacharidu, liší se konfigurací na všech centrech Diastereomery – stereoisomery, které nejsou ve vztahu optických antipodů Epimery – diastereomery lišící se konfigurací na jediném chirálním C Anomery - cyklické formy určitého monosacharidu lišící se pouze konfigurací na anomerním uhlíku, jsou diastereomery

Stereochemické vztahy mezi sacharidy (příklady) D-glukosa x L-glukosa D-glukosa x 14 aldohexos (kromě L-glukosy) D-glukosa x D-galaktosa -D-glukopyranosa x -D-glukopyranosa Vybírejte z možností: epimer, diastereomer, anomer, enantiomer

Typické vlastnosti monosacharidů polární dobře rozpustné ve vodě neelektrolyty sladké Proč jsou monosacharidy rozpustné ve vodě? Proč jsou neelektrolyty?

Reakce monosacharidů Redukce Nejčastěji redukce karbonylové skupiny

Redukcí fruktosy vznikají dva alkoholy  Redukce  H O Redukcí fruktosy vznikají dva alkoholy C C H O H 2 H C O H C O H O C H H O C H H C O H H C O H H C O H H C O H C H O H 2 C H O H +2H 2 D-glukosa D-fruktosa cukerné alkoholy (alditoly) C H O H C H O H 2 2 H C O H H O C H H O C H H O C H H C O H H C O H H C O H H C O H C H O H C H O H 2 2 D-glucitol D-mannitol

Glucitol (sorbitol), xylitol, mannitol, galaktitol umělá sladidla mají nižší energetickou hodnotu než sacharosa, ale stejný objem (tzv. „objemná sladidla“) Jiná sladidla acesulfam K., aspartam, cyklamáty, sacharin, thaumatin, neohesperidin DC Jsou to tzv. „intenzivní sladidla“ (vysoká sladivost, nulová energetická hodnota, používají se v nepatrných množstvích ) Sladká chuť – specifická reakce s chuťovými receptory (3 receptory pro sladké sloučeniny)

Relativní sladivost vztažená k sacharose Sacharidy Syntetická sladidla Sacharosa Glukosa Fruktosa Laktosa 1,0 0,5 1,5 0,3 D-Tagatosaa Glucitol Aspartamb Sacharinc Neotamd 0,95 180 550 8000 a výskyt v přírodě, vyráběna polosynteticky z galaktosy b Aspartylfenylalanin-methylester (dipeptid) c Imid 2-sulfobenzoové kyseliny d N-(3,3-dimethylbutyl)aspartylfenylalanin-methylester (dipeptid)

Polyolová metabolická dráha - přeměna glukosy na glucitol v některých buňkách NADP+ NADPH + H+ D-glucitol D-glukosa aldosareduktasa Při vysoké hladině glukosy v krvi proniká do některých buněk více glukosy a vzniká i větší množství D-glucitolu. Ten nemůže přecházet zpět a hromadí se (retina, čočka, nervová b.) Zvýšený osmotický tlak vyvolává poruchy buněk (diabetická katarakta, retinopatie, neuropatie)

Oxidace monosacharidů aldonová kyselina C C aldarová kyselina C C uronová kyselina C H O H 2

Tvorba glukonové kyseliny pKA=3,86 1/2 O2 D-glukonová kyselina U acyklické formy glukosy probíhá jako oxygenace (váže se O) Barvivo E 579- (Glukonát železnatý) Ferrlecit – ferri-natrii glukonas - antianemikum

Tvorba laktonu z acyklické formy glukonové kyseliny – probíhá ve vodném roztoku glukonové kyseliny -H2O Laktony jsou „intramolekulární estery“ vznikají reakcí mezi karboxylovou a alkoholovou skupinou v rámci jedné molekuly, odštěpuje se molekula vody

Lakton x poloacetal Srovnejte : - tvorba poloacetalu: adice, voda se neodštěpuje - tvorba laktonu: kondenzace, odštěpuje se voda

Glukonolakton vzniká též oxidací cyklické formy glukosy (probíhá jako dehydrogenace) – probíhá v organismu C H O H 2 -2H H O O H mírná oxidace O H H H O H O H D-glukopyranosa D-glukono-1,5-lakton V organismu probíhá působením enzymu glukosa-6P-dehydrogenasy na glukosa-6-fosfát. Reakce se uplatňuje v pentosovém cyklu a je jedním z hlavních zdrojů redukované formy NADP+.

Uronové kyseliny Dvojnásobná oxidace na uhlíku č.6 -CH2OH ….  - COOH V organismu vzniká oxidací cyklické formy glukosy (poloacetalová skupina je zachována) C O H O H C D-glukuronová kyselina

„Redukující cukry“ snadná oxidace aldehydové nebo poloacetalové skupiny  pozitivní reakce s Fehlingovým nebo Benediktovým činidlem /redukce Cu2+(modrá) na Cu2O (oranžová)/ využívá se k důkazům cukrů + všechny monosacharidy a disacharidy s volnou poloacetalovou skupinou Benediktovo činidlo se připravuje smícháním roztoků síranu měďnatého (skalice modrá), citronanu sodného a uhličitanu sodného. Citronan sodný má za úkol zabránit po smíchání vzniku sraženiny uhličitanu měďnatého. Měďnaté kationty se v alkalickém prostředí redukují na měďné.

Maillardova reakce – neenzymová reakce monosacharidů s aminokyselinami a bílkovinami Amadoriho produkty podléhají dalším přeměnám ( přesmyky, enolizace, oxidace, propagace, síťování proteinů, tvorba heterocyklických produktů ad.)

Význam Maillardovy reakce Poprvé popsána Maillardem (1912) – hnědnutí bílkovin při zahřívání s cukry Probíhá v živých organismech – reakce glukosy s bílkovinami. Zvýšená tvorba produktů glykace nastává při diabetu. Vede k poškození bílkovin (advanced glycation endproducts AGE) V potravinách – vyvolává zhnědnutí při pečení a smažení (reakce neenzymového zhnědnutí). Vyvolá žádoucí změny v chuti, barvě a vůni, ale i nežádoucí snížení nutriční hodnoty a tvorbu toxických a mutagenních látek Stanovení glykovaného hemoglobinu u diabetiků - slouží k zjištění glykemického profilu během cca 2 měsíců

Neenzymová glykace při diabetu Protein   Lys NH3+ C O H CH2OH + hodiny Schiffova báze d-glukosa dny Amadoriho přesmyk týdny, měsíce Amadoriho produkt, ketomin N dehydratace, kondenzace, oxidace, cyklizace, příčné síťování (crosslinking) NH CH2 AGE (advanced glycation endproducts)- vyvolává neuropatie, poruchy ledvin, zraku ad.

Příklady sloučenin vznikajících Maillardovou reakcí v potravinách

Jeden z produktů Maillardovy reakce je také akrylamid Chcete vědět více? http://akrylamid.cz/ http://www.gate2biotech.cz/hranolky-a-chipsy-zdravejsi-diky-biotechnologiim/

Významné monosacharidy

• nejrozšířenější v přírodě „hroznový cukr“ D – Glukosa • nejrozšířenější v přírodě „hroznový cukr“ stavební jednotka škrobu, glykogenu, celulosy • koncentrace v krvi 3,3-5,5 mmol/l je velmi striktně regulována O H C 2

Glukosa v potravinách Potravina Glukosa (%)a Glukopur Rozinkyb Med Hroznyb Ovoce 100 50 30 6-10 1-5 a Průměrný obsah glukosy v hmotnostních procentech. b U diabetiků nutná velká opatrnost!

• epimer glukosy - opačná konfigurace na C-4 D - Galaktosa • epimer glukosy - opačná konfigurace na C-4 • vázaná v laktose (disacharid) součást glykoproteinů, glykolipidů, proteoglykanů O H C 2

D – fruktosa • „ovocný cukr“ • nejrozšířenější ketosa • volná – med,fruktosový sirup • vázaná - v sacharose

• pentosy D-ribosa a D - 2-deoxyribosa • stavební jednotky nukleových kyselin O H

Deriváty monosacharidů Estery  s kyselinou fosforečnou O H C 2 P glukosa-6-fosfát glukosa-1-fosfát O H C 2 P H H meziprodukty při metabolismu glukosy

O H 2 C P fruktosa-1,6-bisfosfát OH metabolismus glukosy

Aminocukry nebazický bazický Proč???? součást proteoglykanů a glykoproteinů O H N 2 C C H O H O H N C 3 2 D-glukosamin N-acetylglukosamin (2-amino-2-deoxy-D-glukosa) nebazický bazický Proč????

Kyselina L-askorbová Proč je kyselá?? 2,3-didehydrolakton L-gulonové kyseliny C H O H 2 Slabá dvojsytná kyselina pKA1 =4,17 pKA2 = 11,57 C H O H O O OH O H Proč je kyselá??

Odvození struktury kys. L-askorbové 1 C H O C O O H Odvození struktury kys. L-askorbové H O C H 2 H O C H H O C H H O C H H C O H H C O H H O C H H O C H C H O H C H O H 2 2 L- gulosa L-gulonová kyselina C H O H 2 C H O H 2 C H O H C H O H O O -2H O O 1 H H O H O H O H O H 1,4-lakton L-gulonové kyseliny 2,3-didehydrolakton L- gulonové kyseliny

Oxidace kyseliny askorbové H O H 2 C H O H 2 C H O H C H O H O - 2H O O O O O O H O H kyselina dehydroaskorbová kofaktor oxidoredukčních reakcí v organismu významný hydrofilní antioxidant Viz praktická cvičení

Sialové kyseliny kyselina neuraminová kyselina N-acetylneuraminová H 3 H C O H O N H O 2 C H O H C O O H N H C H O H C O O H C H O H C H O H C H O H O H 2 C H O H O H 2 O H O H kyselina neuraminová kyselina N-acetylneuraminová Součást gangliosidů, glykoproteinů, proteoglykanů

Odvození struktury kys. sialové

Glykosidy Deriváty cyklických forem cukrů vznikající reakcí poloacetalového hydroxylu sacharidu : S alkoholovým nebo fenolovým hydroxylem jiné látky O-glykosidy S NH- skupinou jiné látky N-glykosidy

Vznik glykosidové vazby Methyl--D-glukopyranosid

N-glykosidová vazba O H C 2 N guanosin adenosin N-glykosidová vazba 75

Názvosloví glykosidů odvozeno od názvu monosacharidu glukosid, galaktosid, …………. zahrnuje typ anomeru: - D-glukosid - D-galaktosid

oligosacharidy, polysacharidy Heteroglykosidy Typy glykosidů Hologlykosidy vzájemná vazba monosacharidů glykosidovou vazbou oligosacharidy, polysacharidy Heteroglykosidy Cukerná složka (glykon) + necukerná složka (aglykon) Velmi rozšířené v přírodě

Příklad známého heteroglykosidu Digoxin Srdeční glykosid Působí jako kardiotonikum (váže se na Na+/K+-ATPasu myocytu) Digitalis purpurea digoxigenin digitosa digitosa digitosa

Flavonoidy rutin Hesperidin (z citrusů) Často se vyskytují ve formě glykosidů Hesperidin (z citrusů)

Disacharidy

Disacharidy – spojení dvou monosacharidů glykosidovou vazbou a) Redukující disacharidy- jeden poloacetalový hydroxyl je zachován -1,4 glykosidová vazba Maltosa O H C 2 a 1 ´ 4 hydrolýza škrobu působením amylasy, klíčky obilnin (slad) Názvosloví : “glykosylglykosa” 4-O--D-glukopyranosyl- -D-glukopyranosa

Cellobiosa b ´ b 4-O- -D-glukopyranosyl- -D-glukopyranosa H O H 2 b O H C 2 1 ´ 4 O H Stavební jednotka celulosy b 4-O-  -D-glukopyranosyl-  -D-glukopyranosa

Laktosa Mléčný cukr 4-O--D-galaktopyranosyl--D-glukopyranosa b a ´ H C 2 1 ´ 4 C H O H H O 4-O--D-galaktopyranosyl--D-glukopyranosa V tenkém střevě rozkládána laktasou na galaktosu a glukosu. Deficit laktasy: křeče, trávící potíže, průjmy po příjmu mléka – laktosová intolerance

Výskyt laktosové intolerance v různých oblastech světa Výskyt v % Skandinávie Západní Evropa Jižní Evropa Jihozápadní Asie Indiáni Východní Evropa Střední Evropa Severní Afrika Východní Asie 1-5 10-20 50-80 25 60-10 15-50 70-80 70-100

Syntetický disacharid Laktulosa Syntetický disacharid V tenkém střevě není enzymově štěpena, bakteriemi v tlustém střevě je rozkládána na organické kyseliny. Působí projímavě.

Sacharosa Řepný, třtinový cukr -D-fruktofuranosyl--D-glukopyranosid b) Neredukující disacharidy – glykosidovou vazbu vytvoří oba poloaceatalové hydroxyly Sacharosa Řepný, třtinový cukr 2 Názvosloví: “glykosylglykosid” -D-fruktofuranosyl--D-glukopyranosid

Obsah sacharosy v potravinách Kolik váží kostka cukru? Menší kostka – 4g (16 kcal, 68 kJ) Větší kostka 6-8 g Potravina/nápoj Obsah cukrů vztažený na kostku cukru (4g) Coca-cola 1l 27 kostek (1836 kJ) 100% pomerančový džus 1l 25 kostek Red Bull 250 ml 7 kostek 10 jahod 2 kostky Porce kečupu (17 g) 1 kostka Jogurt Activia jahodová 4 kostky Tyčinka Snickers 14 kostek

Reálná struktura sacharosy Rentgeno-strukturní (X-ray) analýza krystalového cukru z běžné obchodní sítě.