Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výr velký (Bubo bubo).
Advertisements

Dravci a Sovy Přírodopis 6.třída
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zástupci ptáků 1.část.
Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A
Dravci Silný zahnutý zobák Nohy se silnými drápy =>lov
SOVY Znaky: Široká tvář,silné nohy,ostré drápy,zahnutý zobák,velké oči,velká křídla,měkké peří,maskovací zbarvení VELIKOST: 12 až 84 cm Mnozí noční.
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Sovy.
OBRATLOVCI ptáci.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Rozšiřování a zkracování postupného poměru. Postupný poměr – rozšiřování a krácení Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_53_Postupny_pomer_rozsirovani_kraceni.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Ptáci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_37_Ptáci-zajímavosti
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
VY_32_INOVACE_29_Reproduktory
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Dějiny ČR – románský sloh
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
VY_32_INOVACE_18_Vypnutí_a_odhlášení
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
VY_32_INOVACE_03 – Krtek obecný Přírodověda - 5. ročník
Česká republika – České Budějovice
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká republika - Pardubice
Třída: Ptáci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_21- Strakapoud velký Přírodověda - 4. ročník
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Řád: Dravci a sovy.
Zvířata v Lese – užovka hladká autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Kočka domácí - opakování VY_32_INOVACE_34_Kocka_domaci_opakovani
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Zvířata v lese – zmije obecná
VY_32_INOVACE_38_Rozvrh_excel
Zvířata v lese – mravenec lesní
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Zvířata v lese - slepýš křehký autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_33_Pes_domaci_opakovani Přírodověda - 4. ročník
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Pravoúhlá soustava souřadnic
Skloňování podstatných jmen
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přehled ptáků Dravci, sovy.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy

sovy Noční živočichové. Měkké peří jim umožňuje naprosto tichý let. Dobře se orientují sluchem – peří kolem ušních otvorů je uspořádané tak, aby zvuk směřoval do ucha. Dobře vidí i na dálku a to i za velmi špatného světla. Mají zahnutý zobák jako dravci. Spojovány s moudrostí.

Výr velký Největší druh sovy na světě. 60 – 70 cm vysoký Na hlavě má peříčka připomínající „ouška“. Loví hlodavce, zajíce, králíky, spící ptáky, ježky. Výr musí čelit značnému nepřátelství řady denních ptáků, zejména dravců , kteří jej za dne vztekle napadají, kdykoli ho uvidí. Toho je využíváno myslivci a ornitology k lovu či odchytu na výrovku. Výr je někde přivázán na relativně viditelném místě a poblíž se usadí lovec s puškou či jsou rozvěšeny sítě. Rozzuření ptáci chtějí výra napadnout a vše ostatní ignorují, dostanou se tak před pušku nebo vlétnou do ornitologických sítí.

Sova pálená Nejkrásnější sova. Srdcovitý tvar obličeje. Ohrožený druh. Loví hlavně hlodavce, ptáky, plazy, hmyz. Kořist polyká vcelku i s kostmi, peřím a srstí. Za 6 – 7 hodin po spolknutí kořisti vyvrhne nestravitelné zbytky.

Sýček obecný Velký asi jako holub domácí. Velké žluté oči. Loví hraboše, malé savce,ještěrky, hady, hmyz. Podle pověstí – posel smrti a špatných zpráv.

Puštík obecný U nás nejrozšířenější sova. Loví hlodavce, malé ptáky, hmyz. Nejčastěji hnízdí v stromových dutinách. Urputně brání hnízdo s mláďaty, neváhá napadnout i člověka.

Kalous ušatý U nás hodně rozšířen. Delší peříčka kolem ušních otvorů. Loví hlavně hlodavce, ale i jiné malé savce a ptáky,hmyz. Potravu obvykle polyká celou, nestrávené zbytky potom vyvrhne.

Kulíšek nejmenší Nejmenší sova na světě. Měří jen 16 cm. Hnízdí v dutinách stromů. Loví malé hlodavce, ptáky a hmyz. Loví kořist i větší, než je on sám.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eagle.owl.arp.750pix.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uhu-3.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDr_velk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uhu_im_Flug.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schneeeule_Fuetterung.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tyto_alba_close_up.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mochuelo_Com%C3%BAn_(_Athene_noctua_)(1).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athene_noctua.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athene_noctua_am2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strix_aluco_3_(Martin_Mecnarowski).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strix_aluco_2_(Martin_Mecnarowski).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bosuil.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%A1t%C3%ADk_obecn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%BD%C4%8Dek_obecn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Sova_p%C3%A1len%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalous_u%C5%A1at%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CRW_2987.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Long-eared_owl_-_geograph.org.uk_-_717381.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asio_otus_1_(Martin_Mecnarowski).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glaucidium_passerinum_am3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glaucidium_passerinum-chick2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glaucidium_passerinum.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Kul%C3%AD%C5%A1ek_nejmen%C5%A1%C3%AD

Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o sovách v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.