AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

PRAKTICKY VÝZNAMNÉ OXIDY
Vlastnosti oxidů. Vlastnosti oxidů CO2 OXID UHLIČITÝ plynná, nedýchatelná látka Obrázek č.1 plynná, nedýchatelná látka ( má větší hustotu než vzduch)
NĚKTERÉ VÝZNAMNÉ OXIDY
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování vlastností oxidů Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Opakovací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Dudíková Nikola Bezvodnaté Oxidy
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Oxidy (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

Anotace Prezentace seznamuje žáky s významnými oxidy, jejich vlastnostmi, výskytem a využitím. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

Významné oxidy Oxid siřičitý – SO2 Je bezbarvý, štiplavě páchnoucí, dráždivý, jedovatý plyn. Je kyselinotvorným oxidem – při jeho reakci s vodou vzniká kyselina siřičitá – H2SO3. Je příčinou vzniku kyselých dešťů. Do ovzduší se dostává při hoření méně kvalitních paliv obsahujících sloučeniny síry (hnědé uhlí, nafta, topné oleje). Používá se k výrobě kyseliny sírové, používá se k dezinfekci (síření) sudů, sklepních prostor a včelích úlů. Využívá se jako bělící přísada.

Oxid dusičitý – NO2 Hnědočervený, prudce jedovatý, agresivní plyn s leptavými účinky, jako kapalina je to žlutohnědá látka. Do ovzduší uniká ze spalovacích motorů. Je příčinou vzniku kyselých dešťů. S vodou reaguje oxid dusičitý za vzniku kyseliny dusičné a oxidu dusnatého. Používá se jako pohonná látka v raketových motorech.

Oxid uhelnatý - CO Je bezbarvý, jedovatý plyn. Je lehčí než vzduch. Vzniká při hoření uhlíkatých látek za nedostatečného přístupu kyslíku. Je složkou plynných paliv vyráběných z uhlí (svítiplyn). Je součástí kouřových plynů z topenišť, výfukových plynů automobilů a cigaretového kouře. Pevně se váže na červené krevní barvivo hemoglobin a tím znemožňuje přenos kyslíku. Při otravě oxidem uhelnatým postiženého přeneseme na čerstvý vzduch, případně poskytneme umělé dýchání. Je redukčním činidlem.

Oxid uhličitý – CO2 Je bezbarvý, nedýchatelný plyn. Je součástí atmosféry (0,03%). Je těžší než vzduch. Je skleníkovým plynem. Vzniká při hoření uhlíkatých látek za dostatečného přístupu kyslíku. Vzniká při dýchání organismů a kvašení cukrů. V zelených rostlinách je společně s vodou výchozí látkou při procesu fotosyntézy. 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2 (za přítomnosti chlorofylu a světla)

Oxid uhličitý – CO2 Je kyselinotvorným oxidem. Dodává se zkapalněný v tlakových nádobách označených černým pruhem nebo v pevném skupenství – tzv. suchý led. Používá se jako chemická surovina pro výrobu mnoha látek, jako chladící médium, je obsažen v perlivých nápojích a je součástí náplně sněhových hasících přístrojů.

Oxid vápenatý - CaO Je bílá, žíravá, krystalická látka. Je známý jako pálené nebo nehašené vápno. Je zásadotvorným oxidem. Vyrábí se tepelným rozkladem vápence (uhličitan vápenatý CaCO3) ve vápenkách. CaCO3 CaO + CO2 Používá se k výrobě hašeného vápna, skla a oceli. V zemědělství se využívá k vápnění půdy (snižování kyselosti). Používá se v hrnčířství, malířství a potravinářství (E 529).

Oxid hlinitý – Al2O3 Je bílá, krystalická látka. V přírodě se vyskytuje ve formě velmi tvrdého nerostu – korundu. smirek Odrůdy korundu drahé kameny safír – modrý rubín - červený

Oxid hlinitý – Al2O3 Surovinou pro jeho výrobu je bauxit. Používá se k výrobě hliníku. Užívá se při výrobě plastických hmot, porcelánu, zubních cementů a barev. Syntetický (uměle vyrobený) korund se využívá jako brusivo. Běžně se s ním setkáváme v podobě smirkového papíru.

Oxid křemičitý – SiO2 Je pevná, těžko tavitelná a chemicky velmi stálá látka. V přírodě se vyskytuje ve formě nerostu křemene nebo je součástí žuly či pískovce. Odrůdy křemene citrín křišťál záhněda ametyst růženín

Oxid křemičitý – SiO2 Používá se ve stavebnictví (písek do malty a betonu), ve sklářství a v hutnictví. Silikagel (pórovitá forma) se používá jako sušidlo, pohlcovač (sorbent) a nosič katalyzátorů.

Oxid železitý – Fe2O3 Je hnědočervený prášek. V přírodě se vyskytuje jako nerost krevel (hematit). Ten je důležitou rudou železa.

Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office. BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN 80-7168-312-42. ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2. WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN 80-856-0633-X.