NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
VY_32_INOVACE_C9-005 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Přírodní zdroje na Zemi
Období: leden až květen 2012
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Získávání energie pro život
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 4. 3. F 06 Organické látky TEMA: Chemie – Organické látky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Anotace Tento materiál je určen pro žáky 9. ročníku ZŠ zpracovává téma organické chemie, definuje pojem organický

Co je základem organických sloučenin? Organické látky Co je základem organických sloučenin?

Organické sloučeniny Organické sloučeniny jsou látky, které jsou základem postupně vzniklých organismů Orgán, organický z řeckého slova organon = v překladu ústrojí Organické látky jsou někdy nazývány ústrojné

Organické (ústrojné) sloučeniny - - jsou základními složkami těl živočichů i rostlin - vznikají při látkových přeměnách v organismech - patří sem látky, které člověk připravil uměle (plasty, léčiva barviva apod.) V e všech organických sloučeninách je vázán UHLÍK

Uhlík (chemická značka C, latinsky Carboneum) Uhlík (chemická značka C, latinsky Carboneum) je chemický prvek, tvořící základní stavební kámen všech organických sloučenin a tím i všech živých organismů na této planetě.

Sloučeniny uhlíku Sloučeniny uhlíku jsou jedním ze základů světové energetiky, kde především fosilní paliva: - zemní plyn a uhlí (energetický zdroj pro výrobu elektřiny a vytápění), - produkty zpracování ropy (nezbytné pro pohon spalovacích motorů) Výrobky chemického průmyslu na bázi uhlíku jsou součástí našeho každodenního života, ať jde o plastické hmoty, umělá vlákna, nátěrové hmoty, léčiva a mnoho dalších.

Sloučeniny uhlíku a energie Látky, které se používají k vytápění, k pohonu dopravních prostředků, k vaření a zdroj energie v různých průmyslových odvětvích obsahují sloučeniny uhlíku = PALIVA

PALIVA Rozdělení : pevná – kapalná – plynná Hlavním zdrojem paliv jsou stále přírodní suroviny – uhlí, ropa a zemní plyn, kterým říkáme fosilní

Biopaliva Jako doplňková paliva se využívají různé rostlinné produkty: obilná a řepková sláma, lněný a dřevní odpad živočišný odpad – z něho se získává bioplyn Bionafta – vyrábí se chemickou cestou z řepkového oleje

Fotosyntéza Fotosyntéza je z hlediska existence současného života pokládána za jeden z nejdůležitějších biochemických procesů Bez ní by biosféra v současné podobě nebyla zásobena organickými látkami

Fotosyntéza Organické látky vytvářené při fotosyntéze spotřebovávají organismy, mezi které patří i člověk, při své výživě. Na produktech fotosyntézy je závislý i dnešní průmysl, neboť uhlí, ropa a zemní plyn (tzv. fosilní paliva) jsou zbytky organismů, které žily v dávné minulosti a bez fotosyntézy by nevznikly

Fotosyntéza Procesem s opačným průběhem než oxygenní fotosyntéza je buněčné dýchání (respirace), kdy se fotosyntézou a následnými procesy energie nahromaděná do chemických látek uvolňuje oxidací za spotřeby vzdušného kyslíku (O2) a přeměňuje se na adenosintrifosfát (ATP). Jako ATP je tato energie přímo dostupná pro další potřebné reakce v těle organismu.

Zdroje a citace Fotosyntéza: obrázek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photosynthesis.gif?uselang=cs Fotosyntéza - rovnice. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photosynthesis.jpg?uselang=cs Uhlík: obrázek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05]]. Dostupné z: Bauxit. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bauxit Obrázek rostlin z karbonu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05. Dostupné z: Uhlík: obrázek. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05]. Dostupné z: Bauxit. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2011-09-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bauxit Paliva: foto. Zena-paliva.cz [online]. 2011 [cit. 2011-09-05]. Dostupné z: http://zena-paliva.cz ČTRNÁCTOVÁ,CSC., Doc. RNDr.Hana, Prof. Ing.Karel KOLÁŘ,CSC., PaedDr. Miloslava SVOBODOVÁ a RNDr.František ZEMÁNEK. Přehled chemie pro základní školy. 1. vydání. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., 2006. ISBN 80-7235-260-1.