Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_559 Výroba vína Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 02.10.2102 Datum a místo ověření: 06.11.2012 Druh učeb. materiálu: Test, výroby vína Anotace: suroviny, postup při výrobě, vedlejší produkty Klíčová slova: hrozny, dělení vín, postup při výrobě Metodický pokyn: Určeno k ověření znalosti Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Test na výrobu vína
1 průměrný výnos na vinici je v ČR 2 tuny 4 tuny 8 tun 12 tun
2 mezi vína s přívlastkem nepatří a) kabinet b) výběr z hroznů c) pozdní sběr d) jakostní
3 nejmenší cukernatost pro vína přívlastková je: a) 15 °NM b) 19 °NM c) 21 °NM d) 24 °NM
4 ledové víno se sklízí a lisuje za mrazů. Jaká je jeho výlisnost (zisk šťávy)? a) 20 % b) 40 % c) 60 % d) 80 %
5 barikované víno znamená? a) víno nedoslazované b) víno určené pro židovské věřící c) víno z určité oblasti d) víno z dubových sudů
6 sekt znamená, že jde o víno a) sycené CO2 při alkoholovém kvašení b) uměle dosycené CO2 c) košer d) dozrálé v dubových sudech
7 názvem rmut označujeme? a) stonky z hroznů po odstopkování b) šťávu vytékající při lisování c) směs hroznů a šťávy po odstopkování d) zbytek v lisu po vylisování
8 názvem matolina označujeme? a) stonky z hroznů po odstopkování b) šťávu vytékající při lisování c) směs hroznů a šťávy po odstopkování d) zbytek v lisu po vylisování
9 nejkvalitnějším moštem při lisování je? a) samotok b) hlavní podíl c) dotažek d) doraz
10 meziprodukty při výrobě vína jsou a) matolina, mošt b) rmut, burčák c) burčák, třapina d) mošt, kvasnice
Výsledky
1 průměrný výnos na vinici je v ČR 2 tuny 4 tuny 8 tun 12 tun
2 mezi vína s přívlastkem nepatří a) kabinet b) výběr z hroznů c) pozdní sběr d) jakostní
3 nejmenší cukernatost pro vína přívlastková je: a) 15 °NM b) 19 °NM c) 21 °NM d) 24 °NM
4 ledové víno se sklízí a lisuje za mrazů. Jaká je jeho výlisnost (zisk šťávy)? a) 20 % b) 40 % c) 60 % d) 80 %
5 barikované víno znamená? a) víno nedoslazované b) víno určené pro židovské věřící c) víno z určité oblasti d) víno z dubových sudů
6 sekt znamená, že jde o víno a) sycené CO2 při alkoholovém kvašení b) uměle dosycené CO2 c) košer d) dozrálé v dubových sudech
7 názvem rmut označujeme? a) stonky z hroznů po odstopkování b) šťávu vytékající při lisování c) směs hroznů a šťávy po odstopkování d) zbytek v lisu po vylisování
8 názvem matolina označujeme? a) stonky z hroznů po odstopkování b) šťávu vytékající při lisování c) směs hroznů a šťávy po odstopkování d) zbytek v lisu po vylisování
9 nejkvalitnějším moštem při lisování je? a) samotok b) hlavní podíl c) dotažek d) doraz
10 meziprodukty při výrobě vína jsou a) matolina, mošt b) rmut, burčák c) burčák, třapina d) mošt, kvasnice