Spisovatelé a ilustrátoři

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo Karla Jaromíra Erbena.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Spisovatelé národního obrození a jejich nejznámější díla.
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Josef Lada Český jazyk. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČJ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Spisovatelé a ilustrátoři. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_.
Literatura pro děti 2 VY_32_INOVACE_11 Sada 7 Čtení a literární výchova Autor: Dana Doležalová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Procvičování písmen N, D
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
GYMNÁZIUM PLASY, Stará cesta 363, Plasy
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_14 Český romantismus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_06   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: Světlana Havránková
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Spisovatelé a ilustrátoři
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Procvičení a upevnění učiva
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Literatura pro děti 1 VY_32_INOVACE_10
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Porozumění jednoduchému textu 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
AUTOR: Kateřina Křížová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Karel Jaromír Erben Kytice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
O Červené Karkulce Název : VY_32_inovace_10 - ČJ – O Červené Karkulce
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

Spisovatelé a ilustrátoři KAREL JAROMÍR ERBEN Spisovatelé a ilustrátoři

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ ČJ_19_KAREL JAROMÍR ERBEN TEMA: Život a dílo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3551

ANOTACE Prezentace je určena žákům 4. a 5. ročníku jako výukový materiál pro předmět Český jazyk – literární výchova Seznamuje žáky s životem a dílem spisovatele, především je zaměřena na jeho sbírku balad Kytice Materiál zmiňuje také místo v plzeňském kraji, se kterým je pravděpodobně spjata jedna z balad Prezentace je určena k použití na interaktivní tabuli

CITACE http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Jarom%C3%ADr_Erben http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_poh%C3%A1dky_(Karel_Jarom%C3%ADr_Erben) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Venceslav_cerny_erben_baje_a_povesti_slovanske.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Kytice_(sb%C3%ADrka) http://www.databazeknih.cz/knihy/kytice-588 http://dagomara.blog.cz/0708/jizni-cechy-velharticky-hrbitov-plny-zla http://www.youtube.com/watch?v=PYxVdKCaIzM

Karel Jaromír Erben - život * 7. 11. 1811 † 21. 11. 1870 český historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek; představitel romantismu vystudoval gymnázium a práva na filozofické fakultě stýkal se s Karlem Hynkem Máchou, spolupracoval s Františkem Palackým

Dílo K. J. Erbena Sbíral české lidové písně, pohádky, báje, říkadla Sepsal Pohádky, které sbíral v různých koutech Čech, kde si je nechal vypravovat od prostých lidí, řada těchto pohádek byla zfilmována ( Dvojčata – zfilmováno jako Třetí princ, Rozum a štěstí – zfilmováno jako Nesmrtelná teta, Obuchu, hýbej se! – zfilmováno jako Obušku, z pytle ven!) Dalším významným dílem byly Báje a pověsti slovanské

KYTICE Sbírka balad vycházejících ze starých českých pověstí a bájí Obsahuje 13 balad Hlavními postavami balad jsou ženy Tématem jsou vzaty mezi lidmi a problematika viny a trestu Často končí smutně až tragicky Řada balad byla zpracována hudebně a dočkala se i filmové podoby

Přečti si poslední sloky básní z Kytice a urči jejich správný název 3 Ve mdlobách tu matka leží, k ňadrám dítě přimknuté : matku vzkřísil ještě stěží, avšak dítě – zalknuté. 1 Dobře ses, panno, radila, na boha že jsi myslila a druha zlého odbyla ! Bys byla jinak jednala, zle bysi byla skonala : tvé tělo bílé, spanilé bylo by co ty košile ! Kytice Polednice 4 Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu ! Vodník 2 Něco padlo. – Pode dveřmi mok se jeví – krvavý ; a když stará otevřela, kdo leknutí vypraví ! Dvě věci tu v krvi leží – mráz po těle hrůzou běží : dětská hlava bez tělíčka a tělíčko bez hlavy. Svatební košile Štědrý den 5 Snadže se najde dcera mateřina, jíž mile dech tvůj zavoní ; snadže i najdeš některého syna, jenž k tobě srdce nakloní !

Kytice a Plzeňský kraj V blízkosti obce Velhartice se nachází starý hřbitov, o kterém se vypráví, že byl dějištěm nějaké hrozivé události a zlo z této události je zde dodnes Existuje domněnka, že tou událostí mohlo být oživení mrtvého, které je také v baladě Svatební košile a hřbitov z balady je právě ten velhartický Při troše fantazie, je možné spatřit ve štítu kostela dívčí tvář

Polednice Na závěr se podívejte na ukázku filmové podoby jedné z balad Kytice - Polednice (K. J. Erben) - YouTube