VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty s podmětem a bez podmětu
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Procvičování větných členů
Větné celky Věta Souvětí. Větné celky Věta Souvětí.
Věty vedlejší.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Věta.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Věta jednoduchá, souvětí
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Větné členy, základní větné členy
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Skladba – věty podle složení
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.
VĚTA - VÝPOVĚĎ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_03_VĚTA - VÝPOVĚĎ Téma: ČESKÝ JAZYK.
Mgr. Kateřina Karbulová, 2012 Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.02.
Rozbor věty jednoduché Mgr. Jablečníková J. – ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_84_ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
Téma: Český jazyk 5. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ Náhle se v místnosti setmělo………. VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ Český jazyk – 7. ročník

V daném textu vyhledej základní skladebné dvojce. Ještě před začátkem prázdnin usedneme doma k turistické mapě a každý z nás si najde místo, které společně navštívíme. Maminka si vždy vybere nějaké hory. Tatínek zase hledá řeky vhodné pro kanoistiku. Bratr má jedinou podmínku. Musí tam být připojení na internet. A já jsem si přála navštívit hrad Kokořín. my my Věty, které mají dva základní větné členy – podmět a přísudek – jsou věty dvojčlenné.

Proveď větný rozbor dané věty do grafu. Po chodbách opuštěného hradu se procházela tajemná postava bílé paní. Př Po se procházela postava Pu m Pk Pk po chodbě paní tajemná Pk Pk hradu bílé Pk opuštěného Větu dvojčlennou můžeme rozdělit na část podmětnou a část přísudkovou.ě

Věta jednočlenná Pomocí jednoduchých vět vyjádři, jak se právě teď cítíš. Jsem ospalý. Je mi dobře. Bolí mě hlava. Nebaví mě to. Je mi horko. Mám hlad. Začalo mě bolet v krku. Podtrhni věty dvojčlenné, označ u nich podmět a přísudek. Ve větách jednočlenných určujeme pouze základní větný člen (ZVČ). Věty jednočlenné slovesné vyjadřují: tělesné a duševní pocity člověka Matějovi se stýská. Hučí mi v hlavě. Proč mě píchá v boku? přírodní děje a stavy Prší. Náhle se setmělo. Ráno začalo hustě sněžit. Podtrhni ve větách základní větný člen.

Návštěva hradu se pro nás stala zkouškou odvahy. Když jsme vešli Ve větách jednočlenných podtrhni základní větný člen, u vět dvojčlenných základní skladebnou dvojici. Návštěva hradu se pro nás stala zkouškou odvahy. Když jsme vešli do hradní hladomorny, náhle se setmělo. Strachy mi vyschlo v krku. V malém okénku se zablesklo. Ozvala se ohlušující rána. Pořádně zahřmělo. Venku se spustil déšť. Z rohu místnosti se ozvaly tajemné zvuky. Ale strašidlo to nebylo. Vaškovi jen kručelo v břiše hlady. my Věty jednočlenné změň na dvojčlenné. Nastala tma. Měl jsem sucho v krku. Objevil se blesk. Ozvala se hromová rána.

Ve větách jednočlenných podtrhni základní větný člen, u vět dvojčlenných základní skladebnou dvojici. Návštěva hradu se pro nás stala zkouškou odvahy. Když jsme vešli do hradní hladomorny, náhle se setmělo. Strachy mi vyschlo v krku. V malém okénku se zablesklo. Ozvala se ohlušující rána. Pořádně zahřmělo. Venku se spustil déšť. Z rohu místnosti se ozvaly tajemné zvuky. Ale strašidlo to nebylo. Vaškovi jen kručelo v břiše hlady.