seminář Teorie a metodiky výchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
Základy sportovního tréninku mládeže
ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček.
V ÝVOJ ŠIKANOVÁNÍ A SPOKOJENOSTI ŽÁKŮ SE VZTAHY V TŘÍDNÍM KOLEKTIVU V PRŮBĚHU ZÁKLADNÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY – TŘÍDY S AKTUÁLNĚ PROBÍHAJÍCÍ ŠIKANOU PhDr. Pavel.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Dětský svět Dětské naivní teorie
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Šikana Juchelková Katka.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Metodici prevence při PP
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Digitalizace výuky Příjemce
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.
Konflikt sociálních rolí
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Šikana Zdroj: .
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Školní program proti šikanování
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)
Sociální patologie SCPT SCPA
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Fanda.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
KOUČOVACÍ PŘÍSTUP Mgr. Jana Kazíková Mgr. Andrea Baumannová.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.
Rodina a typologie rodin
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Šikana.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Péče o pacienty v problematických situacích
Příjemce podpory: TRIALOG
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Skryté kurikulum.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Šikana.
Pronásledování.
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Školní program proti šikanování
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

seminář Teorie a metodiky výchovy Agresivita Šikana seminář Teorie a metodiky výchovy

Úkol 2 Můj příběh z pohledu učitele - já jako učitel v uvedené situaci - záznam v první osobě - co jsem si myslel, čeho jsem chtěl dosáhnout - co jsem prožíval, proč jsem tak jednal - jaké vnější faktory ovlivnily moje chování - jak jsem mohl jako učitel jednat jinak Vložte prosím do ISu Seminární skupiny v sudý týden: do 10. 10. 2014 Seminární skupiny v lichý týden: do 17. 10. 2014

Agresivita ve škole netradiční pohled: rvačka jako kulturní forma“ (D Agresivita ve škole netradiční pohled: rvačka jako kulturní forma“ (D. Bittnerová) HRY S NÁSILÍM - charakteristika rvačky jako kulturní formy SCÉNÁŘ A STRATEGIE HER S NÁSILÍM - provokace – honička – zápas - hranice hry - teatrální prvky - slovník her s násilím NÁSILÍ U DÍVEK

Mimo roli: Helena „Fanda se proboxovává z hloučku, pohyby jsou teatrální – hraje si. Střetává se se Tomášem a buší do něho jako do boxovacího pytle. Volá: “Jsem automatická mlátička.” Tomáš před ním ustupuje k lavicím a otáčí se k Fandovi zády. Přichází Helena a dává Fandovi ránu. Fanda ale neví co má dělat, tak odchází na chodbu. Helena ho však následuje. Fanda před ní utíká, vrací se do třídy. Zde ho Helena pošťuchuje, opírá Fandu o zeď a bouchá ho. Fanda volá: “Pani učitelko pomoc. Pokus o znásilnění.” Helena si ještě do něj plácne a jde pryč.“ (19.4.2001)

Agresivita jako problém Čím se liší zkušenosti Jirky a Květy od her s násilím? Kdy je agresivita problematická?

Šikana jako extrémní podoba agresivity Šikana: prosazováním interpersonální síly přes agresivitu. Zahrnuje negativní fyzický nebo verbální akt, způsobuje úzkost oběti, je opakovaný v průběhu času a zahrnuje nepoměr sil mezi šikanujícími a jejich oběťmi Hledání hranic agresivity a šikany – 5P šikany: 1. Power 2. Persistence 3. Peers 4. Purpose 5. Perception

Projevy šikany přímé projevy: posměch (přezdívky, nadávky, hrubé žerty) kritika, příkazy, kterým se dítě podřizuje, strkání, bití, kopání nepřímé projevy: dítě je často samo, je ustrašené, zhoršuje se jeho školní prospěch, má poškozené věci, vyhledává přítomnost dospělých osob…

Agresor a Oběť Šikany Jak šikanu vnímá oběť? Jak šikanu vnímá agresor?

Vyšetřování šikany pravidla vyšetřování šikany 1. Chránit zdroj informací 2. Prozradit co nejméně o tom, co nám je a není známo 3. Vyslechnout poškozeného, obviněného a svědky každého zvlášť 4. U rozhovoru s obviněným je možné využít „taktiku výslechu“ 5. Všechny výpovědi pečlivě zaznamenat.

Postup vyšetřování Seřaďte jednotlivé kroky: Ochrana oběti Rozhovor s agresory Rozhovor s informátory (oběťmi) Nalezení vhodných svědků Rozhovory se svědky Kde hledat metodický postup: Minimální preventivní program

K zamyšlení Jaké funkce může plnit agresivita v kolektivu žáků základní školy? Jak se může lišit pohled na agresivitu z perspektivy dětí a dospělých? Kdy se agresivita ve škole stává problematickou? Kde jsou hranice agresivity a šikany ve školní třídě? Jak by měl učitel šikanu ve školní třídě řešit?