Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ A JEHO VADY Benešová Andrea Koudelková Petra Zezulová Andrea Hanousková Katka.
SMYSLOVÉ ORG ÁNY. SMYSLOVÉ ORGÁNY (čidla) Umožňují vnímat podněty z okolního prostředí Obsahují buňky (receptory)- reagují na podráždění Podněty vedou.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova universita v Brně Biofyzikální ústav Biofyzika vnímání světelných podnětů.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII- 6.1 PC MONITORY.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2 Číslo DUM: III/2/FY/2/3/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Smyslové orgány 1 Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí obr. 1 obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík.
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Čočky I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Oko, brána do duše, nebo do světa?
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Rozklad světla optickým hranolem.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
Z očí do očí Fyzikální Část.
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Lidské oko Optické čočky Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ / /21
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Mgr. Jana Karkošková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Čočky Název : VY_32_inovace_13 Fyzika - čočky Autor: Jana Pěničková
Procenta - úvod Název : VY_32_inovace_01 Matematika – procenta úvod
Interference na tenké vrstvě
Zobrazování optickými soustavami
Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí
Duté zrcadlo Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Světelné jevy -shrnutí
Zobrazení tenkou čočkou
Optika – vady oka a jejich odstranění.
Paprsková optika hanah.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Osová souměrnost Název : VY_32_inovace_14 Matematika - osová souměrnost.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Procenta v úlohách Název : VY_32_inovace_08 Matematika - procenta.
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
Středově souměrné útvary
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Zobrazování optickými soustavami
Vypuklé zrcadlo Název : VY_32_inovace_12 Fyzika - vypuklé zrcadlo
Lidské oko
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko Autor: Jana Pěničková Období: Únor 2013 Věková skupina: 8. ročník Tematická oblast: Fyzika - optika Anotace: Základní pojmy z optiky

Lidské oko

Lidské oko Kulový tvar, obaleno bílou blánou – bělima, ta vpředu přechází ve vypuklou průhlednou rohovku. Pod bělimou je blána cévnatka, která je tvořena cévkami vyživujícími oko. Cévnatka vpředu přechází v barevnou duhovku, uprostřed ní je otvor zvaný zornice (panenka). Pod cévnatkou je třetí blána – sítnice, na ní jsou orgány citlivé na světlo. Vnitřek oka je vyplněn rosolovitým sklivcem. Mezi rohovkou a duhovkou je komorová tekutina. Za duhovkou je umístěna oční čočka. Všechny součásti vnitřního oka jsou průhledné.

Mechanismus vidění Množství světla dopadajícího do oka se reguluje duhovkou, která zvětšuje nebo zmenšuje otvor zornice. Vnitřní oko tvoří spojnou soustavu (rohovka, čočka, sklivec). Světlo dopadá na sítnici – obraz je skutečný, zmenšený a převrácený. Zaostření obrazu na sítnici se děje díky akomodaci oční čočky (čočka mění své vyklenutí).

Oční parametry Žlutá skvrna – na sítnici – místo nejostřejšího vidění Slepá skvrna – na sítnici – místo, kde do oka vstupuje zrakový nerv, místo je málo citlivé na světlo Konvenční zraková vzdálenost – d = 25 cm, nejvhodnější vzdálenost oka od předmětu (nejmenší akomodace oka) Zornicový reflex – chrání sítnici před přílišným světlem a naopak

Zrakový vjem Orgány citlivé na světlo – tyčinky a čípky - na sítnici. Dopadne-li světlo na sítnici, přenáší se podráždění čípků a tyčinek očním nervem do mozku, kde vzniká zrakový vjem. Čípky (cca 6 milionů) – vnímání barev (červená, modrá, zelená) Tyčinky (cca 120 milionů) – vnímání světla Klesne-li osvětlení pod určitou hodnotu, vidíme šedě, tj. jen pomocí tyčinek. Přílišné osvětlení – oslnění – poškození sítnice. Oko není pro všechny barvy stejně citlivé (nejvíce je citlivé na žlutozelenou). tyčinky čípek 3 typy čípků

Zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Schematic_diagram_of_the_human_eye_cs.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Iris_(Blue_eye_cose-up).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retina-diagram.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Iris_of_the_Human_Eye.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Left_Retina_description_cs.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Cones_SMJ2_E.svg