ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XVII_3_20_Zavařování Šablona číslo: XVII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr. Martina Samková
Anotace: Žáci vyrábějí zavařovací sklenici a ovoce(zeleninu) z papíru Anotace: Žáci vyrábějí zavařovací sklenici a ovoce(zeleninu) z papíru. Potom pracují s textilem a mašličkou. Očekávaný výstup: Žák umí stříhat s nůžkami dle šablony, stříhají látku a umí vázat mašličku. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 10 let, 4. třída Klíčová slova: stříhání, obkreslování, zavařování, lepení, vázání Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, čtvrtka, barevný papír, nůžky, látka, mašle nebo provázek Potřebný čas pro výuku DUM: 45 min Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci podle interaktivní tabule a šablony vyrábějí sklenici na zavařování a ovoce nebo zeleniny, které potom zavaří do sklenice. Vysvětlí si pojem konzervace potravin.
Zavařování
Pomůcky: Bílá čtvrtka A4, barevný papír, nůžky, lepidlo, zbytek látky, šňůrka nebo mašlička.
Obkreslíme šablonu a vystřihneme.
Z barevného papíru vystřihneme ovoce či zeleninu.
Vystřižené ovoce či zeleninu vlepíme do sklenice.
Sklenici uzavřeme látkovým víčkem.
Víčko převážeme provázkem či stužkou.
Které ovoce a zeleninu zavařuje maminka nebo je kupujete v obchodě(zavařené)?
Zdroje: Čerpáno z otevřené galerie Microsoft Office www.microsoft.office.com Použity fotografie z autorčiny dílny