Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JIZNI_OVOCE_CITRUSOVE_PLODY_PREZENTACE_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Citrusové plody Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne 20. 8. 2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s nejznámějšimi druhy citrusových plodů a jejich využitím v naší kuchyni. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Citrusové plody Mezi nejznámější citrusy patří pomeranč, mandarinka, grapefruit, citron, limetka pomelo Jsou bohaté na vitamín C Mají velký obsah lahodné šťávy Ideální na konzumaci za syrova Velké využití v gastronomii
Citrusové plody Příprava nápojů – džusy, šťávy, sirupy, likéry Ozdoby míchaných nápojů Využití jak v teplé, tak studené kuchyni Využití kůry Příprava citronátu a oranžátu
Citrusové plody Pomeranče Nejznámější citrusový plod K dostání po celý rok Obr.1 Použití – stolní ovoce, na saláty, nápoje, součást oblohy, kůra se kanduje nebo strouhá do moučníků Velké využití na přípravu nápojů
Citrusové plody Mandarinky Velice oblíbené ovoce dodávané na trh v několika druzích Bohatá na vitamín C Poldy se konzumují čerstvé nebo kompotované Využití – ozdoba moučníků Obr.2
Citrusové ovoce Klementinka Pěstují se hlavně v severní Africe Podobají se mandarinkám Nemají semínka, snadno se loupou Využití stejné jako u mandarinky Bohatý přísun vitamínu C
Citrusové plody Grapefruit Pochází z Karibské oblasti Obsahuje enzymy, které povzbuzují Obr.3 látkovou výměnu Dostupný celý rok Použití – syrový, džusy, marmelády, ovocné saláty, marmelády
Citrusové plody Citrony Pochází z Indie Mají silně kyselou chuť, přidávají se do cukrovinek, limonád, míchaných nápojů Limetky Podobné citronům, zelenou barvu, sladší chuť Využití – nápojová gastronomie Obr.4
ZDROJE www.cs.wikipedia.org PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 THOKEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ambersweet_oranges.jpg Obr.2 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Madarines_white_bg.jpg Obr.3 NOVA. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Owoce_Grejpfrut.jpg Obr.4 SCRIBEOFTHENILE. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lime_frugter.jpg