Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce III. díl
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_191.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba v látkách I
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
PaedDr. Ivana Töpferová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Látkové množství, molární hmotnost
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekuly a chemické sloučeniny
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Molekuly a chemické sloučeniny
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Stavba látek.
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Organické látky.
Chemická vazba I.
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Atom a jeho složení.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Jak se atomy spojují.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Látkové množství, molární hmotnost
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula

Molekula Je částice chemické látky, která je složená ze 2 nebo více sloučených atomů. Např.: dvouatomová molekula kyslíku O2 molekula vody H2O

Zapište: 3 atomy síry 1 dvouatomovou molekulu dusíku 5 molekul vody 8 atomů olova

Vznik molekul Molekuly vznikají sloučením atomů prvků. Mezi sloučenými atomy působí síly = vzniká chemická vazba Chemická vazba vzniká spojením atomů pomocí valenčních elektronů.

Př.: vznik chemické vazby v molekule chlorovodíku

Úkol: Zapiš vznik dvouatomové molekuly vodíku Zapiš vznik dvouatomové molekuly chloru

Chemická vazba A) jednoduchá – je tvořena jedním vazebným elektronovým párem B) dvojná – tvoří ji 2 vazebné páry (uč.str.34) C) trojná - tvoří ji 3 vazebné elektronové páry (uč. str.34)

Elektronegativita Je schopnost atomu přitahovat si elektrony z chemické vazby. Značíme ji: x Kde ji najdeme: v tabulce (PSP) Úkol: vyhledej v tabulce hodnoty elektronegativit těchto prvků: F, N, O, H, K, S

Poznámka: Čím je vyšší hodnota elektronegativity prvku, tím více si atom přitahuje elektrony z vazby k sobě.