Ludvík Vaculík NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_07 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Bratři Čapkové.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
EDUARD BASS 9. ročník.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.2.4.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor: Bc. Eva Doležalová
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Publicistický styl Znaky a útvary.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ
VY_32_INOVACE_3D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Karel Havlíček Borovský
Jak se dělá reportáž….
VY_32_INOVACE_ČJM4_4560_ZEM
VY_32_INOVACE_3D.9.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ ( Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_3D.9.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
F EJETON Ivana Samcová. F EJETON z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek, či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník specifický.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
TÉMA: LITERATURA V EXILU A SAMIZDATU LUDVÍK VACULÍK
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Totalitní vláda komunistické strany
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Prezidenti naší republiky VY_32_INOVACE_13
Od totality k demokracii
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
1.
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Ludvík Vaculík NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Ludvík Vaculík

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s definicí fejetonu a jeho tvůrcem Ludvíkem Vaculíkem.

FEJETON Ludvík Vaculík

Co je to fejeton? (z fran. feuilleton = lístek) resp. …… pod čarou, u nás tzv.… je literárně -………… útvar, obvykle užívaný v ……, je zaměřený na aktuální …… nebo …… téma, které mnohdy … či … komentuje, měl by být ukončen……… a obsahovat nové, nečekané pohledy na věc. K známým zahraničním fejetonistům patří např. francouzský romantický spisovatel (autor Bídníků) ………………… Z domácích jsou to především J. .., … Poláček, a Karel Čapek. Mezi současné české fejetonisty patří L. Vaculík, R. Křesťan nebo J. Smetanová. Tato slova doplňte do textu: tisk poznámka ironie podčárník pointa kultura publicistika společnost satira

Fejeton (z francouzského feuilleton = lístek) resp Fejeton (z francouzského feuilleton = lístek) resp. poznámka pod čarou, u nás tzv. podčárník. je literárně-publicistický útvar, obvykle užívaný v tisku, je zaměřený na aktuální společenské nebo kulturní téma, které mnohdy satiricky či ironicky komentuje, měl by být ukončen pointou a obsahovat nové, nečekané pohledy na věc. K známým zahraničním fejetonistům patří např. francouzský romantický spisovatel (autor Bídníků) Victor Hugo Z domácích jsou to především Jan Neruda, Karel Poláček a Karel Čapek. Mezi současné české fejetonisty patří Ludvík Vaculík, Rudolf Křesťan nebo Jindřiška Smetanová. Co je to fejeton?

Ludvík Vaculík (1926)

Ludvík Vaculík (1926) Ludvík Vaculík je prozaik a fejetonista. Za 2. světové války pracoval u firmy Baťa ve Zlíně. Po válce vystudoval Ludvík Vaculík Vysokou školu politickou a sociální. Při studiu působil jako vychovatel v internátech pro učně. Po vojně pracoval jako novinář v Rudém právu, později v rozhlase a Lidových novinách. Kvůli svému kritickému projevu na adresu KSČ byl vyloučen ze strany. V roce 1968 byl Ludvík Vaculík autorem prohlášení "2000 slov" a po potlačení pražského jara to pro něho znamenalo dvacet let zákazu publikování. Ludvík Vaculík neemigroval, zůstal doma a ujal se samizdatového vydávání zakázané literatury v Edici Petlice. Po listopadu 1989 pokračuje ve své svobodné tvůrčí činnosti. Ludvík Vaculík (1926)

Tvorba Ludvíka Vaculíka byla od roku 1969 až po listopad 1989 vydávána v samizdatu nebo v zahraničí. Romány: Sekyra Morčata Český snář Milí spolužáci! - trilogie Kniha indiánská - vzpomínky na dětství Kniha dělnická - vzpomínky na zážitky z Baťova Zlína Kniha studentská - vzpomínky na Únor a roky po něm Nepaměti - 1998, kniha vzpomínek Významnou součástí Vaculíkovy tvorby jsou jeho fejetony, které píše po celé své tvůrčí období a které vycházejí též v souborech. Jaro je tady - v samizdatu 1987 Srpnový rok - 1990 Stará dáma se baví - 1991, fejetony z filmových a televizních novin Nad jezerem škaredě hrát – 1996 Tvorba:

Pravíval jsem si často: Jak odejdou, kdy a jak se to stane Pravíval jsem si často: Jak odejdou, kdy a jak se to stane? Kdo je k tomu donutí? - Když jsem viděl, jak zabírají část Stromovky a v Bubenči se jim stavělo sídliště, sliboval jsem jim: „Však vy odtud jednou potáhnete svinským krokem!" Ani jsem se neodvážil před­stavovat si, co by se tu muselo odehrát, aby na má slova došlo, proto jsem byl spíš rád, že já to už neuvidím. A jsou pryč, jako za tepla sleze sníh a za sucha vyschne bláto. My jsme přímo k tomu neudělali nic, než že jsme je vydrželi a pře­čkali. Zmizeli vlivem událostí na docela jiných místech zeměkoule a podle zákona cyklických změn v dějinách. Už podesáté nadpisuji list papíru tímto titulkem. Psával jsem páté přes deváté o srpnových dívkách, o vládě a o Josefovi, o vpádu Rusů a o Zeyerově nové knížce, o tom, jak mi dali a zas vzali pas, o zatčení Kusého s Čarnogurským... Jsem velice rád, že už nemusím s knížkami do vysokých pater například Vlasty Chramostové, zato však dávno nevím, co s ní je. Také František Pavlíček, vykonav cosi své­ ho v rozhlasu, zmizel, a jako bychom se nikdy neznali. Celý náš kruh okolo „Obsahu" - zvaný někdy junta -, který se ještě rok po převratu pravidelně čtvrtletně scházel, dokonce prezident pan Vác­lav někdy přišel, se rozpadá, protože jeden z nás, na kom byla po­sledně řada svolat ho, dal přednost cestě do Říma v touž dobu. To já bych neudělal! Když vcházím do některých domů, ještě se někdy rozhlédnu po ulici, a když nastupuji do tramvaje, mrknu někdy, kdo nastupuje se mnou a zda se mnou i vystoupí. Srpnový rok - ukázka

Otázky k textu: Kdo má podle Ludvíka Vaculíka odejít? O jakém období píše? Co se muselo udělat, aby odešli? Na které straně stál Ludvík Vaculík? Kdo byla Vlasta Chramostová? V jakém vztahu byl s prezidentem Václavem Havlem? Proč se ohlíží za sebe, proč sleduje lidi v tramvaji? Otázky k textu:

Zajděte na tyto stránky MF Dnes a odpovězte na následující otázky: Ludvík Vaculík – Tisíce slov Co je to Tisíce slov? V jakém nakladatelství publikuje? Jaký je Ludvík Vaculík? Co pro něj znamená svoboda? Co je to Charta 77 a co je to Dva tisíce slov? Jaký je mezi těmito dvěma termíny rozdíl? Co je to edice Petlice? Práce s novinami:

Použité zdroje: http://www.ludvikvaculik.cz/ http://www.novinky.cz/kultura/176132- ludvik-vaculik-vydal-tisice-slov.html http://www.spisovatele.cz/ludvik-vaculik Použité zdroje: