Hudební akustika Mgr. Petr Kalina, Ph.D. 16.6.2018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudební nástroje jako akustické zdroje
Advertisements

Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Příklad 2 Vypočítej chybějící hodnoty Příklad 4 Reproduktor na koncertu rockové skupiny má akustický výkon 15 W. Jakou hladinu akustické intenzity.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
INFRAZVUK Martin Soukup septima. Infrazvuk je zvuk o tak nízkém kmitočtu, že ho lidské ucho není schopné zaznamenat Přesná hranice mezi slyšitelným zvukem.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Akustika Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Hudební nástroje jako akustické zdroje
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VLASTNOSTI ZVUKU.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Zvuky hudebních nástrojů
Úvod do filozofie.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název prezentace (DUMu):
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
Elektromagnetická slučitelnost
ZÁKLADNÍ POJMY Historie - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Digitální učební materiál
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
Číslicové měřící přístroje
Akustika Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Hudební nástroje jako akustické zdroje
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ePrivacy a komunikace M2M
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zvukové jevy.
Hudební nástroje vnímání.
Diagnostika dítěte předškolního věku
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Hudební akustika Mgr. Petr Kalina, Ph.D. 16.6.2018

Definice obecné akustiky „Předmětem akustiky je zkoumání fyzikální podstaty zvuku a problémů spojených s jeho vznikem, šířením a vnímáním.“ „Zvuk je zvláštní druh mechanického kmitání, který je schopen vzbudit sluchové vjemy“ Ирина Алдошина – Рой Приттс: Музыкальная акустика, Санкт Петербург 2006, с. 11.

Subdisciplíny obecné akustiky Obecná (fyzikální) akustika – teorie vzniku a šíření zvuku v různých prostředích. Architektonická akustika – zákony šíření zvuku v uzavřených prostorech. Stavební akustika – ochrana budov od hluku (tvar konstrukce, výběr materiálů atd.) Psychoakustika – základní zákony sluchového vnímání, rozdíly mezi objektivními a subjektivními parametry zvuku.

Subdisciplíny obecné akustiky Hudební akustika Bioakustika – vnímání zvuku různými biologickými objekty (zkoumání sluchového systému různých druhů živočichů atd.) Elektroakustika – teorie a praxe elektronických způsobů nahrávání, šíření a vnímání zvuku. Akustika řeči – teorie a syntéza řeči, rozpoznání řeči na pozadí šumu, automatizované rozpoznávání řeči atd. Hydroakustika, aeroaktustika, akustika dopravy, lékařská akustika, ultrazvuková akustika, kvantová akustika, digitální akustika ad.

„Předmětem hudební akustiky je zkoumání všech příčin a důsledků přenosu hudebního signálu, tj. takového zvukového signálu, který je nositelem hudební informace. Přenos hudebního signálu je vymezen jeho produkcí a percepcí a všemi jevy s tím souvisejícími.“ Václav Syrový: Hudební akustika, Praha 2003, s. 7

„Akustiku lze definovat jako fyzikální vědní obor, který se zabývá studiem mechanických kmitavých pohybů slyšitelných frekvencí, jakož i studiem ultrazvuku (nad 20 kHz) a infrazvuku (pod 16 Hz). Pro hudební praxi i pro muzikologii představuje akustika (s výjimkou ultraakustiky, infraakustiky a molekulové akustiky) sama o sobě důležitou pomocnou vědu, zároveň se však základní, jakož i aplikovaný akustický výzkum fyzikálních a psychofyziologických předpokladů hudby a hudební komunikace ustavuje v rámci muzikologie jako hudební akustika v širším slova smyslu (ta se pak dělí na hudební akustiku v užším slova smyslu, na akustiku hudebních nástrojů, na fyziologickou a senzorickou akustiku, prostorovou akustiku a elektroakustiku). Takto ustavený obor těsně spolupracuje s psychologií hudby, ústí do organologie a vytváří četné kontakty s dalšími muzikologickými obory.“ Antonín Špelda – Jiří Fukač: Akustika. In: Slovník české hudební kultury, Praha 1997, s. 30

„Hudební akustika v širším slova smyslu dnes zahrnuje základní poznatky z nauky o mechanickém kmitání a vlnění, akustické zákonitosti ve stavbě intervalů, stupnic a tónových soustav, akustiku hudebních nástrojů, základy fyziologické a senzorické akustiky a základní informace z prostorové akustiky a elektroakustiky.“ Pavel Kurfürst: Základy hudební akustiky, Brno 2000, s. 5

Okruhy zájmu moderní hudební akustiky Definice pojetí zvuku a tónu, sluchového pole, absolutní a relativní výšky tónového intervalu, studuje barvu zvuku; Studium vývoje ladění (ladění pythagorejské, přirozené, temperované)´a rozborem mikrointervalových struktur; Studium akustických vlastností hudebních nástrojů (tzv. akustika hudebních nástrojů); Studium lidského hlasového a sluchového orgánu (tzv. fyziologická akustika);

Okruhy zájmu moderní hudební akustiky Reflexe vnímání zvuku, prahu slyšení, prahu bolestivosti, rozlišovací schopnosti sluchového orgánu pro vnímanou tónovou výšku atd. (tzv. senzorická akustika); Studium otázky konsonance a disonance; Analýza prostorů pro vnímání hudby (tzv. prostorová akustika); Studium otázky přenosu zvuku elektronickou cestou, elektronického záznamu zvuku, elektronických a elektrofonických hudebních nástrojů (tzv. elektroakustika).