Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Advertisements

Významné osobnosti fyziky a chemie
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
Christian Andreas Doppler
FY_076_Elektrický proud v kovech_ Elektrický proud
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
André Marie Ampére 1775 – 1836 FRANCOUZ MATEMATIK A FYZIK
André Marie Ampére Francouzský matematik a fyzik.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: André Marie Ampére
Elektrický proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
André-Marie Ampére Francouzký matematik a fyzik Francouzský matematik a fyzik Francouzský matematik a fyzik.
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Marie Curie-Sklodowská
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
Rozšiřování a zkracování postupného poměru. Postupný poměr – rozšiřování a krácení Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_53_Postupny_pomer_rozsirovani_kraceni.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Marie Curie Sklodowska
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
VY_32_INOVACE_22_Sociální_sítě
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
VY_32_INOVACE_18_Vypnutí_a_odhlášení
Autor: Mgr. M. Vejražková
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Česká republika - Kutná Hora
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Fyzici a fyzikální jevy
Fyzici a fyzikální jevy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_53_Hrubý Jeseník
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
VY_32_INOVACE_38_Rozvrh_excel
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
TEČNA KRUŽNICE PROCHÁZEJÍCÍ DANÝM BODEM
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Oceánie
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Pravoúhlá soustava souřadnic
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_10_Litosféra
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_32_Ampér Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

André-Marie Ampère Ampére se narodil v rodině obchodníka. Rodina žila v Lyonu, ale později se natrvalo přestěhovala do nedalekého Poleymieux. Ampére nikdy nenavštěvoval školu, ale bez vzdělání nezůstal. Vyučoval ho jeho otec, díky němuž se mu dostalo výtečné vzdělání, zejména v latině a matematice. Ve 13 letech poslal mladý Ampér do Académie de Lyon svou první vědeckou práci a ve čtrnácti přečetl dvacetisvazkovou Francouzskou encyklopedii. Do Ampérova života zasáhla významným způsobem Francouzská revoluce. Roku 1793 byl pod gilotinou sťat jeho otec. Na osmnáctiletého Ampéra to mělo zničující dopad. Celý rok zůstal uzavřen do sebe.

André-Marie Ampère Některé data v životě Ze svých depresí se dostal díky vědě. Začal úporně studovat matematiku a v roce 1797 ji vyučoval v Lyonu. V roce 1802 byl jmenován profesorem fyziky a chemie na Bourg École Centrale. Od roku 1809 do roku 1826 přednášel na École Polytechnique v Paříži. Zde se věnoval nejen matematice, ale i chemii a fyzice V roce 1827 byl Ampére zvolen členem Královské společnosti.

André-Marie Ampère V osobním životě se Ampérovi vedlo hůř. V roce 1799 se oženil a v roce 1800 se narodil jeho syn Jean-Jacques. Manželka Julie ale v roce 1803 zemřela na tuberkulózu. Druhé manželství, s Jenny, uzavřel v roce 1806. Narodila se dcera Albine. Manželství bylo ale v roce 1808 oficiálně odloučeno. Ampérův syn Jean-Jacques se zajímal o historii a filozofii a v roce 1830 získal místo na katedře historie a zahraniční literatury na Sorbonně. Závěr života prožil Ampér v existenčních potížích. Přesto si jako epitaf na svůj hrob nechal napsat "Tandem felix" - "Přece šťasten".

André-Marie Ampère Svou první vědeckou práci v oblasti matematiky napsal již ve věku 13 let. Přestože byl Ampér matematik, proslulým se stal díky svým objevům v oblasti fyziky. Zabýval se zejména magnetismem a vybudoval základy elektrodynamiky. Navrhl vztah, podle kterého lze vypočítat velikost magnetické síly, která působí na vodič. Jeho jméno nese zákon o silovém působení vodičů s proudem . V roce 1820 Ampére zjistil, že cívka, kterou protéká elektrický proud vyvolává magnetické účinky a volně zavěšená se orientuje jako magnetka.

André-Marie Ampère Stal se také autorem mnoha měřících technik a vynálezcem galvanometru a komutátoru. Jeho práce Teorie elektromagnetických jevů odvozená výhradně na základě pokusů se stala základem nové oblasti fyziky - elektrodynamiky. Dále se věnoval i zemskému magnetismu a pohybem Země kolem Slunce. Kromě fyziky a matematiky se zabýval botanikou a chemií. Celý život se též věnoval monumentálnímu pokusu o roztřídění věd a položil tak základ jejich moderní klasifikaci. Také jako první použil pojem „kybernetika“. Na jeho počest bylo jeho jméno na vědeckém kongresu v Paříži ustaveno jako základní jednotka elektrického proudu

Zdroj textů a obrázků http://cs.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9-Marie_Amp%C3%A8re Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na Základní školy 17.listopadu 1325, příspěvková organizace , Mladá Boleslav pro osmý ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění výkladu elektrický proud. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve II. pololetí školního roku 2011/2012 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ampere_Andre_1825.jpg?uselang=cs http://en.wikipedia.org/wiki/File:Solenoid-1.png http://www.techpark.sk/technika-42010/osamely-talent-andre-maria-ampere.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ampere1.jpg