Eucharistie Křesťanská svátost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Křesťanství.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1. Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tématický okruh: Lidé a čas Téma: Husité Datum.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Transformace čs. Ekonomiky po roce 1989 Privatizace Určeno pro: žáky 2.ročníku středních ško l Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Doba husitská.
Jednota bratrská Vytvořeno dne: Anotace:
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MŠE SVATÁ. Příprava obětních darů
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
BEZOBRATLÍ VY_32_INOVACE_06-57 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
Literatura doby husitské
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.
Žít svůj život naplno.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Římská republika.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Křesťanství a středověká Evropa
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
1. Rady pro udílení svátosti smíření
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
5.D HUSITSTVÍ.
Celkový základ daně.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Eucharistie Křesťanská svátost

Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh: Křesťanství Téma:  Svátost eucharistie Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Metodický popis, (anotace):  Podpora hodiny Dějiny náboženství

KŘESŤANSTÍ SVÁTOSTI Svátost je křesťanský obřad, který v křesťanském chápání prostřednictvím viditelného symbolu zprostředkuje neviditelnou Boží milost, které ustanovil Ježíš Kristus. Křesťanské církve nejsou ohledně pohledu na svátosti a jejich počet jednotné. Pojem se v češtině objevil pod vlivem latinského pojmu sacramentum (posvátná věc, posvátný úkon, též přísaha). Tento latinský termín je ekvivalentem staršího řeckého μυστήριον mystérion (tajemství).

Co znamená eucharistie? Mše, svátost (posvěcený chléb, přijímání podobojí). Svátost ustanovená Ježíšem při poslední večeři, když o velikonoční hostině dal svým učedníkům chléb a víno jako svoje tělo a svou krev.

Eucharistická modlitba Všichni křesťané se mají podílet na nedělním slavení e., a pokud možná přistoupit ke svatému přijímání. Eucharistická bohoslužba (liturgie) se dělí na bohoslužbu slova a vlastní eucharistickou liturgii, jimž předcházejí obřady vstupu a po nichž následují závěrečné obřady. Bohoslužba slova sestává ze čtení úryvků z Písma svatého a modlitby věřících. Eucharistická liturgie začíná přinášením darů chleba a vína, pak následuje eucharistická modlitba Otče náš a svaté přijímání.

Historie přijímání podobojí Přijímání bylo běžné pro každého až do 14. století a to jak v katolické církvi, tak v církvi východní, kde je běžné do současnosti. Ve 14. století došlo u latinské církve ke změně a přijímání z kalicha bylo vyhrazeno pouze duchovním. Není jasné, kdy a jakým způsobem se tato změna udála. Existují teorie o příčinách této změny, například snaha zabránit šíření epidemie moru a jiných nemocí v rámci právě ve 14. století probíhající černé smrti.

Husitská doba V době husitství mohla přijímat tělo Kristovo jen církev. To byl jeden z důvodů, proč začala kritika církve. 1. Kritik byl oxfordský učitel Jonh Wicliff. Na jeho myšlenky pak navazuje Jan Hus. Mnoho lidí se k Husovi připojilo a začali si říkat „husité“. Díky tomu vznikaly různé husitské svazy např. : Táborité, Orebité (Sirotci), Pražané, atd… Společným programem všech svazů byly 4 pražské články (artikuly) shrnující zásady husitského pojetí Božího zákona : trestání hříchů u všech lidí stejně, svobodné kázání, zákaz panovaní kněze, zabavování majetku a hlavně PŘÍJÍMÁNÍ POD OBOJÍ. Kalich ve znaku značí krev Kristovu.

Odkazy www.eucharistie.cz cs.wikipedia.org/wiki/Eucharistie https://www.google.cz/search?num=10&hl=cs&site=i mghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=667&q= eucharistie&oq=eucharistie&gs_l=img.3..0j0i24l4.69.3 2566.0.33044.27.17.6.4.4.0.268.2909.0j14j3.17.0...0.0...1a c.1.feiBtj9hj7c http://www.husitstvi.cz/g45.php www.husitstvi.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Husitstv%C3%AD http://www.dejepis.com/index.php?page=000&kap=0 10&pod=4