Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Interpretace neuměleckého textu Esej III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast:
Diagnostika SPU.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Naše zvolená průřezová témata
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
Emoce (city).
Temperament.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Galénova teorie Pavel Holinka, Vojtěch Hruška, Jan Pospíšil, Veronika Kučerová, Barbora Lázňovská.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
Osobnost a temperament
Temperament Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Metaetika Shrnutí.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Starověké lékařství.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Základy psychologie – úvod
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
KOMUNIKACE.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Nejobecnější psychologický pojem – řada definic a přístupů. Většina obsahuje 3 základní oblasti : 1. Osobnost zahrnuje rozsáhlý soubor vlastností, procesů.
Dynamické vlastnosti osobnosti
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Institut Celoživotního Vzdělávání
Pedagogické disciplíny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
OBRÁZKOVÝ TEST OSOBNOSTI.
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
Temperament, charakter, motivace
Hodnotový systém člověka – Systém hodnot
Kejřová Psychologie.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4 B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu 4

B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu Osobnost člověka B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu Co to je? věcné poznání chování lidí i způsobů, jak s nimi jednat získané psychologické poznatky musí v co nejširší míře sloužit k praktickému využití v osobním i profesním životě Co to vyžaduje? dosáhnout osvojení psychologických poznatků v potřebném rozsahu porozumět zavedeným a prezentovaným psychologickým pojmům, kategoriím a zákonitostem i vztahům mezi nimi pochopit podstatu psychologického výkladu lidské činnosti i jiných individuálních a sociálních jevů uplatňovat psychologické poznatky v nejrůznějších praktických souvislostech

B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu Hlavně … … porozumět sám sobě K poznávání a hodnocení lidí existuje celá řada metod a forem: Vyjmenuj je: psychologické testy rozhovor s odborníkem intuice Malý test osobnosti – vyberte si obrázek a zapamatujte si ho:

Ještě jeden malý … Bezproblémový Hravý Veselý Nezávislý Nekonvenční Nespoutaný Sebepozorující Citlivý Přemítavý Přízemní Vyvážený Harmonický Profesionál Pragmatický Sebevědomý Mírový Diskrétní Mírumilovný Analytický Důvěryhodný Sebevědomý Romantický Snivý Citově založený Dynamický Aktivní Extrovert Ještě jeden malý …

B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu

B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu Jak na to? Jednu z prvních typologií sestavil už ve 4. století př. n.l. řecký lékař HIPPOKRATES. Podle šťáv v našem těle (sanquis – krev, phlegma – sliz, chole – žluč, melan-cholé – černá žluč) a podle poměrů v jakém jsou smíšeny, mohou vzniknout 4 typy temperamentu:

B. Poznávání a hodnocení lidí pro pracovníky v gastronomickém provozu Další možné rozdělení: člověk a jeho vztah k hodnotám: typ teoretického člověka je určován poznáváním a dosahováním pravdy typ ekonomický klade na první místo hodnotu užitečnosti 3) typ estetický převládá zaměření na dojmy. tj. impresionisty, nebo na jejich výraz, expresionista 4) typ sociální žije pro jiné, jeho příkladem je matka 5) typ mocenský prosazuje se, usiluje o moc 6) typ náboženský nejvyšší hodnotou je víra