AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ MODERNÍ HUDBA Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Bedřich Smetana.
Leoš Janáček.
Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
světoznámý hudební skladatel
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Antonín Dvořák ( ).
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
BEDŘICH SMETANA.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_03
Petr Iljič Čajkovskij AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny hudby a její osobnosti
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Světoví hudební skladatelé
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_17
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_13
Antonín Dvořák dílo.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_06
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_04
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_19
Narodil se 3. července v Hukvaldech Zemřel 12. srpna 1928 v Ostravě
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY 32 INOVACE 541.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola Netvořice
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18 TÉMA: Hudební osobnosti, které ovlivnily svoji dobu ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

anotace Zde se žáci 2.stupně ZŠ podrobněji seznámí s životem a dílem českého skladatele Josefa Suka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bedřiška Koželuhová.

Josef Suk

život Narozen 4.1.1874 v Křečovicích u Prahy Otec, hudebník, vyučoval na místní škole Jeho sourozenci: Antonín a Emílie Malý ,,Pepoušek“ byl slabé, citlivé dítě se sklonem k samotářství Již v 5-ti letech uměl číst a psát (sedával u otce pod katedrou)

Začal se věnovat hře na housle První skladbičku napsal dohromady se svým otcem jako dárek pro maminku k svátku- Polka G dur pro housle a klavír V 11-ti letech úspěšně skládá zkoušku a tímto je přijat na pražskou konzervatoř Zde se setkává s Oskarem Nedbalem, který se stává jeho přítelem, spolubydlícím i spoluhráčem pro čtyřruční hru na klavír

V době svého studia napsal celou řadu skladeb- od dětských až po velká závažná díla Významným mezníkem se stává přijetí do kompoziční třídy Antonína Dvořáka A.Dvořák brzy rozpoznal Sukovo nevšední nadání a snažil se ho co nejvíce rozvíjet Sukovou láskou byla dcera A.Dvořáka- Otylka O prázdninách docházel na Vysokou u Příbrami, kde se s Otylkou setkává

Již za studií založil se svými spolužáky České kvarteto, které se stalo světově proslulým Členové: Karel Hoffmann, Oskar Nedbal, Ota Bergr a samozřejmě Josef Suk Procestovali mnohé země- Portugalsko, Rusko, Itálie 1898 se oženil s Otylkou Dvořákovou Krátce po svatbě se jim narodil syn

České kvarteto v roce 1924, kdy hrálo poprvé Janáčkův 1 České kvarteto v roce 1924, kdy hrálo poprvé Janáčkův 1. smyčcový kvartet

Suk byl jedním z prvních, kdo po zásluze ocenili osobitou hudbu Leoše Janáčka, zde je Sukova pracovna s Janáčkovou fotografií s věnováním

Další rána- 1905 umírá žena Otylka 1904 úmrtí tchána Velmi zarmoucen Je právě na turné ve Španělsku, přerušuje ho a vrací se zpět, aby položil na jeho rakev hrst květů z jeho rodné půdy Další rána- 1905 umírá žena Otylka Dodělává symfonii Asrael- věnováno Otylce a A.Dvořákovi Asrael- anděl smrti

Klavírní skladbičky pro svého synka- O Matince Zde vzpomíná na svoji ženu a její mateřskou lásku k synovi

Sukovi se dostalo za celoživotní dílo mnohých veřejných uznání 1922 se stal řádným profesorem skladby na pražské konzervatoři Brněnská univerzita mu udělila čestný doktorát 29.5.1935 náhle zemřel

Dům Josefa Suka

dílo Jako 14-ti letý konzervatorista- Křečovická mše Jako 18-ti letý napsal Píseň lásky Píseň lásky (zvuk.uk.) Vesnická serenáda Hudba ke scénickému melodramu- Krysař Radúz a Mahulena- (pohádka J.Zeyera) Radúz a Mahulena (zvuková ukázka) Velká symfonická díla- Asrael (jméno anděla smrti) Pohádka léta Zrání Epilog

Po vypuknutí 1.světové války vytvořil meditaci na chorál- Svatý Václave (pro smyčcový kvartet) Konec války jej také inspiroval a napsal skladbu pro velký orchestr- Legenda o mrtvých vítězích Pochod- V nový život (věnovaný Sokolům) Symfonická báseň- Praga

citace ŠTĚDROŃ, Bohumír. Leoš Janáček v obrazech. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1980. ( foto ) Obrázky [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bene%C5%A1ov,_d%C 5%AFm_Josefa_Suka.JPG ( obrázek ) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Suk(1).jpg ( obrázek ) PRAŽÁK, Přemysl. Malá preludia: dětství a mládí slavných skladatelů. Praha: Editio Supraphon, 1981. POSADOVSKÁ, Dagmar a Dušan PAZDÍREK. Podobizny nad klavírem. Praha: Editio Supraphon, 1974.