Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
,,Šumava“ zachycuje ve svém názvu šumění větru v lesích, které se zdají nekonečné  Vývěsním štítem Šumavy jsou rozlehlé přírodní lesy  Šumava je.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Česká republika-1 poloha, rozloha…
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Česká republika Horopis I.
POHRANIČNÍ POHOŘÍ.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Šumava je rozsáhlé pohoří na hranici Česka, Rakouska a Německa.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_01.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
největší v ČR a ve střední Evropě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. Šumavská soustava Pozůstatky horského ledovce.
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
RAKOUSKO Martin VRZALA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Šumavská subprovincie
NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA.
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
ČESKÁ REPUBLIKA Jihočeský kraj Jihočeský kraj v ČR.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Česká republika Povrch.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_10_Pohoří ČR- Šumava TÉMATICKÝ.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Šumava
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Česká republika - pohoří
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Pozůstatky horského ledovce - jezera
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Jezera, přehrady a rybníky. Jezera v ČR není mnoho přírodních jezer Jezera podle původu: 1. Ledovcová karová jezera  na Šumavě:  Černé jezero - největší.
Hydrosféra – vodní obal země.
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_11 TÉMA: Vlastivěda4
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo VY_32_Inovace_3413 Název Šumava Téma hodiny Povrch České republiky Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4. Anotace Materiál obsahuje informace o pohoří Šumava. Seznamuje žáky s podnebím, rašeliništi, řekami, jezery, Národním parkem a dalšími důležitými údaji. V závěru jsou opakovací otázky. Očekávaný výstup Seznamuje se s pohořím Šumava, pracuje s mapou, odpovídá na otázky, vyhledává důležité informace. Druh učebního materiálu Prezentace

Šumava -- táhne se v délce téměř 100 km po naší jihozápadní hranici s Německem a částečně i s Rakouskem. Pozvolna se svažuje do Čech, do Německa klesají svahy prudčeji. Pohoří pokrývají zachovalé lesy. Nejvyšší horou na naší straně je Plechý 1 378 m n. m.

Mírné šumavské svahy, z nichž dešťová voda stéká jen pomalu, a chladné deštivé podnebí přispěly ke vzniku rozsáhlých -- rašelinišť. Rašeliniště zadržuje vodu ze srážek. Největší rašeliniště jsou na soutoku Teplé a Studené Vltavy. Nejcennější přírodní oblasti jsou chráněny v Národním parku.

Na Šumavě najdeme i zbytky původních lesních porostů, například Boubínský prales, který je chráněn již skoro 150 let. Boubínský prales je národní přírodní rezervace která byla vyhlášena již v roce 1858. Jedná se tedy o třetí nejstarší českou přírodní rezervaci. Rezervace byla zřízena na popud lesníka Josefa Johna a během let se postupně rozrůstala z 47 ha na současných 685 ha. Mezi nejznámější zástupce patřil Král smrků, jenž byl povalen sněhovou vichřicí v roce 1970.

Pozůstatkem činnosti ledovců jsou šumavská jezera. Nejznámější a pověstmi opředená jsou jezera Černé a Čertovo. Černé jezero leží v nadmořské výšce přes tisíc metrů (jeho rozloha je větší než 18 ha a je téměř 40 m hluboké) Plešné jezero

Na Šumavě pramení naše nejdelší řeka Vltava. Pramen Vltavy se nachází cca 5,5 km jihojihozápadně od obce Kvilda na Šumavě, 600 metrů od hranice s Německem. Teplá Vltava, která je považována za hlavní pramennou větev, pramení na východním svahu Černé hory (1 315 m) na Šumavě ve výšce 1 172 m nad mořem jako Černý potok. V nadmořské výšce 731 m u osady Chlum se stékají Teplá a Studená Vltava. Ta pramení na druhé straně hranic v Bavorsku. Od soutoku obou hlavních pramenných toků Teplé a Studené Vltavy tak řeka po zbytek své cesty nese jméno Vltava. Studená Vltava Meandry Teplé Vltavy Teplá Vltava Na Šumavě také pramení řeka Vydra.

Lipno bylo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. Strmé vltavské svahy těsného údolí byly mimořádně vhodné pro stavbu přehradních nádrží. Řeka Vltava před Lipnem Lipno bylo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. Jde o rozlohou největší přehradu a vůbec o největší vodní plochu na území České republiky (díky čemuž bývá také občas označována za České či Jihočeské moře). Hráz přehrady se nachází v obci Lipno nad Vltavou. Nejširší je přehradní nádrž u Černé v Pošumaví, kde se rozlévá až na 5 km. Na pravobřežní straně zasahuje až k státním hranicím s Rakouskem. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lipensk%C3%A1_p%C5%99ehrada.JPG

Vzácní obyvatelé Šumavy Rys ostrovid Puštík bělavý

Budeme si pamatovat: Na Šumavě pramení naše nejdelší řeka. Víš, jak se jmenují její prameny? Jak se jmenuje nejvyšší hora na české straně? Jak se jmenuje nejstarší chráněná oblast Šumavy? Která vzácná zvířata žijí na Šumavě? Znáš nějaká šumavská jezera? Co jsou to rašeliniště, jak vznikají? Jaká přehrada vybudovaná na Vltavě leží na Šumavě? S kterými státy tvoří Šumava hranici? V jaké části České republiky Šumava leží?

Použité zdroje: Archiv autora christopher friese http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strix_uralensis_-Banham_Zoo,_Norfolk,_England-8a.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lynx_lynx_%28Linnaeus,_1758%29.jpg Michael Gäbler Adam Hauner at cs.wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meanders_of_Tepla_Vltava.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ple%C5%A1n%C3%A9_jezero.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:River_Vydra.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raselink.jpg Wikimol Pudelek (Marcin Szala) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pl%C3%B6ckenstein_%28Plech%C3%BD%29_-_pohled_na_vrchol.jpg Sgbeer http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moldau.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pramen_Vltavy.JPG Mgr. Zdeněk Kubeš http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cern%C3%A9_jezero_-_eastern_bank.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anfangkaltemoldau.jpg Pimvantend

Mgr. Zdeněk Kubeš http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cern%C3%A9_jezero_zab%C3%ADran%C3%A9_z_karov%C3%A9_st%C4%9Bny.JPG Mgr. Zdeněk Kubeš at cs.wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Motiva%C4%8Dn%C3%AD-foto-%C4%8Certovo-jezero.jpg Chmee2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boubinsky_prales_during_NS_Boubinsky_prales_in_summer_2011_%2810%29.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2004-05-20_pl%C3%B6ckenstein_05.JPG User:Aktron http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Borov%C3%A1_Lada,_Chalupsk%C3%A1_sla%C5%A5,_jez%C3%ADrko.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lipno_nad_Vltavou,_p%C5%99ehradn%C3%AD_hr%C3%A1z,_p%C5%99ehrada.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lipensk%C3%A1_p%C5%99ehrada.JPG Další foto autor: ©Dana Motyčková CHALUPA, Petr. Putování po České republice. Vyd. 3., upr. Všeň: Alter, 2008, 50 s. Člověk a jeho svět. ISBN 978-807-2451-661.