Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)"— Transkript prezentace:

1 Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_03_03 Předmět Vlastivěda Téma (název prezentace) Povrch České republiky Autor Mgr. Barbora Linhartová Metodický popis (anotace) Tento materiál je určen žákům 4. třídy. Na interaktivní tabuli je žákům představen povrch ČR, pracují s mapou a procvičují své znalosti na závěrečných otázkách.

2 Povrch České republiky

3 Povrch krajiny Výšku krajiny měříme v metrech
Porovnáváme ji s hladinou moře – nadmořská výška Na mapě je nadmořská výška značena barvou Podle nadmořské výšky - nížina (do 200 m. n. m.) - vysočina (od 200 m. n. m.) Dělení podle výškových rozdílů - rovina - pahorkatina - vrchovina - hornatina

4 hornatina vrchovina rovina pahorkatina

5 Roviny – plochá, málo členitá krajina
Pahorkatiny a vrchoviny – kopcovité krajiny s lesy Hornatiny – vyšší, strmé svahy, oddělují je hluboká údolí, u nás například Krkonoše ( nejvyšší hora Sněžka – 1602 m.n.m)

6

7

8 Co už víme o povrchu ČR? Jak měříme výšku krajinu?
Jak dělíme krajinu podle nadmořské výšky? Jak dělíme krajinu podle výškových rozdílů? Popiš pahorkatiny. Jaký je rozdíl mezi vrchovinou a hornatinou? Jakou barvou znázorňujeme na mapě nížiny? Vyjmenuj alespoň dvě nížiny v ČR. Jakou barvou znázorňujeme na mapě vysočiny? Vyjmenuj alespoň 5 pohoří u nás. V jakém pohoří leží naše nejvyšší hora? Jak se jmenuje?

9 Práce s mapou Vyhledej na mapě a napiš nadmořskou výšku:
Praděd Plechý Milešovka Lysá hora Klínovec Vyhledej, zda místo tvého bydliště leží v nížině nebo vysočině. Napiš její název. Které pohoří je k tvému bydlišti nejblíž? Jak se jmenuje jeho nejvyšší hora?

10 Použité zdroje: ŠTIKOVÁ, Věra; TABARKOVÁ, Jana. Vlastivěda 4-Poznáváme naši vlast. Brno: Nová škola, 2011, ISBN Obrázky galerie Microsoft Office Vlastní obrázky


Stáhnout ppt "Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)"

Podobné prezentace


Reklamy Google