DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Zlato
Periodická soustava prvků
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
REDOXNÍ DĚJ RZ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
D-prvky.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_CH_Slitiny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Autor: Bc. Martina Chlumová Název: VY_32_INOVACE_ 02_CÍN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Periodická soustava prvků
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Vnútorná štruktúra materiálov
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH10 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Kovy I. Ročník 2. M Datum tvorby 28.1. 2014 Anotace Prezentace je zaměřena na obecné vlastnosti kovů a jejich výrobu, slitiny kovů, korozi a ochranu před ní. Akcentuje ekologický aspekt , motivuje tím žáky k aktivnímu přístupu k učení. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Na prezentaci navazuje pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Obecné vlastnosti kovů, výroba kovů Kovy Obecné vlastnosti kovů, výroba kovů

Skupiny kovů v periodické soustavě prvků Alkalické kovy: Li, Na, K, Rb, Cs, Fr Kovy alkalických zemin: Ca, Sr, Ba, Ra Přechodné kovy: - Sc, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn; - Y, Zr, Nb, Mo, Tc, Ru, Rh, Pd, Ag, Cd; - La, Hf, Ta, W, Re, Os, Ir, Pt, Au, Hg; Ušlechtilé kovy: Cu, Ag, Au, Hg, Ru, Rh, Pd, Re, Os, Ir, Pt Kovy skupiny železa: Fe, Co, Ni Platinové kovy: lehké: Ru, Rh, Pd; těžké: Os, Ir, Pt Lanthanoidy: (La), Ce, Pr, Nd, Pm, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu Aktinoidy: (Ac), Th, Pa, U, Np, Pu, Am, Cm, Bk, Cf, Es, Fm, Md, No, Lr

Obecné vlastnosti kovů Přibližně ¾ všech prvků jsou kovy. Neexistuje ostrá hranice mezi kovy a nekovy, přechodem mezi nimi jsou polokovy. Charakteristické vlastnosti kovů : - dobře vedou teplo a elektrický proud - mají kovový lesk, jsou neprůhledné - jsou kujné a tažné Tažnost kovů : dráty el. vedení

Kovy odštěpují elektrony, tvoří kationty (např. Cu2+) Vlastnosti kovů souvisejí s krystalovou mřížkou tvořenou kationty, valenční elektrony se volně pohybují mezi nimi Kovy odštěpují elektrony, tvoří kationty (např. Cu2+) Koroze kovů je způsobena vlivem O2, H2O, CO2, na povrchu kovů dochází k chemickým změnám, vznikají oxidy a hydroxidy kovů. Ochrana před korozí : laky, smalty, nátěry, pokovování odolnějším kovem (pozinkování, poniklování), pasivace (ponoření kovového předmětu do koncentrované kyseliny dusičné - HNO3).

Slitiny : stejnorodé směsi, obsahují více než 1 kov, mají odlišné vlastnosti než výchozí kovy Bronz ( Cu + Sn) Mosaz (Cu + Zn) Ocel (Fe + další kovy) Bílé zlato (Au,Ni,Mn) Liteřina (Pb, Sn, Sb) Ložiskový kov (Sn, Pb,Cu,Sb) Amalgámy (slitiny rtuti) Zvonovina – speciální bronz Dural (Al + Cu) Toxické kovy : kadmium, rtuť, olovo (unikají do životního prostředí např. z výfukových plynů aut)

Výroba a zpracování kovů – hutnictví Ryzí kovy se vyskytují vzácně – např. Au, což byl historicky první opracovávaný kov. V přírodě se kovy vyskytují v podobě minerálů a hornin jako rudy, nejčastěji oxidy, sulfidy a uhličitany. Hutnictví je velmi starým oborem lidské činnosti a jako takové je známo už od starověku z doby bronzové Metalurgie = získávání kovů z rud a jejich čištění 1. Tepelný rozklad (pražení rud), vznik oxidu kovu 2. Redukce oxidu kovu např. koksem nebo oxidem uhelnatým – výroba železa 3. Čištění (rafinace) kovů a jejich další úprava Některé kovy se vyrábějí elektrolýzou taveniny nebo roztoku - hliník. Kovy se dále zpracovávají např. litím, kováním a válcováním.

Umělecké kovářství

Těžba a zpracování kovů mají negativní vliv na životní prostředí Těžba a zpracování kovů mají negativní vliv na životní prostředí. Dochází k devastaci krajiny, hutnictví je navíc energeticky velmi náročné. Spalováním fosilních paliv dochází k úniku emisí do ovzduší a následnému vzniku imisí a kyselých srážek. V ČR je tradičně strojírensky vyspělou zemí. Bohužel to přispívá k zhoršené kvalitě ovzduší v oblastech, kde jsou největší hutě v České republice (Ostravsko).

Recyklace kovů Výroba a zpracování kovů je energeticky velmi náročné, drahá je také těžba rud, při které navíc dochází k ničení životního prostředí. Z tohoto důvodu je důležité zpracovávat kovy např. ze starých automobilů a jiných kovových předmětů znovu, což lze opakovat i několikrát. Recyklace se provádí tavením použitého kovu, vznikající kov je téměř stejně kvalitní jako ten původní. Recyklace se může neustále opakovat. Nejčastěji recyklované kovy jsou ocel a hliník. Také ostatní kovy včetně zlata, stříbra, litiny, olova, mědi a platiny jsou recyklovány.

U mědi, železa, hliníku a olova je recyklace zdrojem zhruba poloviny zpracovávaného kovu.Recyklovaný materiál se využívá také při výrobě zinku a mosazi. K velkému plýtvání kovů dochází při výrobě jednorázových nápojových plechovek.

ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kovy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Satyrmaske_als_Wasserspeier_-_Niedernberg.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steel-Dowel-Pins.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ms_detail_kovane_mrize.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FeldschmiedeFeuer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electric-wiring.JPG http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Trencin_Padivy_Karol.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BB%D1%8B.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sd-bilina.9.08.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nova_hut_ocelarna_energetika.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Recycle001.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toulc%C5%AFv_dv%C5%AFr_-_kontejner_na_hlin%C3%ADk.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scrap_metal.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Irn_Bru_Cans.jpg BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.