Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny Středověký jídelníček VY_32_INOVACE_2C_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1101 Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Identifikátor materiálu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT, 16 Anotace Žáci se seznamují se základními surovinami, které byly součástí středověkého jídelníčku. Dovídají se, jakým způsobem se upravovaly žaludy (přehledný diagram s potřebnými údaji se objeví po kliknutí myší na červený znak informace). Prostřednictvím interaktivního cvičení zjišťují, jak se žaludy zbavovaly hořkosti (sud se správnou odpovědí změní barvu a zazní aplaus, ostatní sudy zmizí). Skrytým perem spojují názvy surovin s obrázky zvířat. Na základě přehledného diagramu diskutují o vzniku sýru, sami pak postup výroby zapisují. Prostřednictvím interaktivního cvičení přiřazují obrázky zvířat a názvy masa (po kliknutí myší na jednotlivá zvířata doletí tato do vyhrazeného prostoru). Žáci skrytým perem škrtají chybné odpovědi v závěrečném opakování. Autor Období vytvoření materiálu Mgr. Ivana Jordánová Červenec 2011 Speciální vzdělávací potřeby ADHD, dyslexie, dysgrafie, dysortografie Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Člověk a společnost Dějepis Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Druh interaktivity Využití interaktivní tabule a práce s PC Možnost dopisovat rukopisné poznámky přes skrytá tlačítka v rámci nového softwaru Cílová skupina Žák – s lehkým mentálním postižením Stupeň a typ vzdělávání Základní škola praktická – 2. stupeň Typická věková skupina 13 – 15 let, 7. ročník Přílohy Pracovní list v MS Word
Středověký jídelníček
Staří Slované Staří Slované již ke stolování používali hliněné nebo dřevěné lžíce. Těmi jedli kaše a polévky. Nože a vidličky byly vynalezeny až později.
Žaludy Žaludy byly velmi důležitou potravou. Vyráběly se z nich polévky a kaše. Klikni na mě!
Úprava žaludů mletí na mouku loupání pražení
Pamatuješ si? Použij skryté pero!
Kaše a polévka ze žaludů Pro zbavení hořkosti se žaludy musely: (Sud se správnou odpovědí změní po kliknutí myší barvu.) vařit a vyluhovat vyprat péct
Maso, tuk, mléko, vejce vejce mléko Pomocí skrytého pera spoj obrázek zvířete s výrazy: maso vejce vlna tuk mléko Použij skryté pero!
Sýr mléko tvaroh sýr
Pamatuješ si? Použij skryté pero!
Drůbeží a hovězí maso Maso se jedlo rukama. Drůbeží maso: ___________
Skopové a vepřové maso Vepřové maso: _______________ Skopové maso: _______________ Po kliknutí myší jednotlivá zvířata, doletí obrázek na příslušné místo.
Opakování (Špatné odpovědi škrtni skrytým perem.) Ze žaludů se vařila: a, polévka a kaše b, rajská omáčka Drůbeží maso je: a, ze slepice b, z ovce Med byl dobrým: a, prací prostředkem b, sladidlem (Špatné odpovědi škrtni skrytým perem.) Použij skryté pero!
Zdroje obrázků: http://office.microsoft.com/klipart