Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 13 TÉMA: Střídavé elektrické napětí.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_11 Název materiáluMalování I AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Elektrické stroje točivé
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Fyzika – Tepelná elektrárna
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vznik střídavého proudu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Společenstva polí Živočichové
Elektromotor a jeho využití
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_05_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Další součástky s jedním přechodem PN
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Měření elektrického proudu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Název školy Základní škola, Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Fyzika – Magnetická síla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Závislost elektrického odporu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2534 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo šablony III/2 Vzdělávací oblast/obor Člověk a příroda Tematický okruh Střídavý proud Označení sady VY_32_INOVACE_F Označení materiálu VY_32_INOVACE_F_01 Název materiálu Střídavý proud Autor Mgr. Radomil Kryl Typ aplikace Prezentace Ročník 9. Předmět Fyzika Anotace Žáci se seznámí s metodou vyrobení střídavého proudu, dozví se pojmy sinusoida, frekvence, perioda, alternátor.

STŘÍDAVÝ PROUD Fyzika 9. ročník

Zdroj elektrického napětí: elektrický článek nebo baterie elektrických článků. V uzavřeném elektrickém obvodu pak prochází elektrický proud stále stejným směrem – stejnosměrný elektrický proud = . Jestliže elektrický proud v obvodu střídá svůj směr, jde o střídavý elektrický proud ~. Takový proud může vzniknout například v obvodu s cívkou, kolem níž se otáčí trvalý magnet nebo obvodu, ve kterém se otáčí cívka okolo trvalého magnetu.

Tabulka naměřených hodnot 𝑡 𝑠 0,02 0,04 0,06 0,08 0,1 0,12 0,14 0,16 0,18 0,2 𝐼 μ𝐴 13 24 26 16 -18 -26 -24 -15 Elektrický proud je měřen v mikroampérech – tisícinách Ampéru Křivka, znázorňující časový průběh střídavého proudu v cívce otáčející se v magnetickém poli, má tvar sinusoidy

Graf časového průběhu střídavého proudu 𝑝𝑟𝑜𝑢𝑑 𝜇𝐴 č𝑎𝑠 𝑚𝑠

Graf časového průběhu střídavého proudu perioda T= 0,2 s 𝑝𝑟𝑜𝑢𝑑 𝜇𝐴 č𝑎𝑠 𝑚𝑠

Perioda střídavého proudu Označujeme ji T a měříme ji v sekundách Je to doba, za kterou se průběh střídavého proudu opakuje.

Frekvence střídavého proudu Frekvence – kmitočet střídavého proudu je počet period střídavého proudu za jednu sekundu. Jednotkou frekvence je 1 hertz – 1 Hz Mezi frekvencí a periodou platí vztah: 𝑓= 1 𝑇

Příklad Střídavý proud ve spotřebitelské síti má kmitočet (frekvenci) 50 Hz. Jaká je perioda tohoto střídavého proudu? f = 50 Hz T = ? 𝑓= 1 𝑇 f = 1 : T f = 1 : 50 s f = 0.02 s Perioda střídavého proudu je 0.02 s

ALTERNÁTORY Jsou zařízení, ze kterých se získává střídavý elektrický proud elektromagnetickou indukcí. Jsou složeny z nehybných cívek (stator) a otáčejícího se elektromagnetu (rotor). Rotorem v elektrárně otáčí turbína, která je poháněna např. horkou párou nebo proudící vodou. U malých alternátorů se může mezi cívkami statoru otáčet trvalý magnet.

Automobilový alternátor

Vodní elektrárna Orlík

Alternátor v muzeu

Odkazy a literatura PIERO. Drápkový alternátor běžně používaný v automobilech. [online]. [cit. 17.5.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dynamo.JPG DRACEANE. Hala s generátory ve vodní elekrárně Orlík [online]. [cit. 17.5.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orl%C3%ADk_elektr%C3%A1rna_hala.jpg FROBLES. Alternátor v textilní továrně [online]. [cit. 17.5.2012]. Dostupný na WWW: http://pt.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Alternador_de_f%C3%A1brica_textil.jpg doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. Ing. Ivan Štoll, CSc., doc. RNDr Miroslav Svoboda, CSc., doc. RNDr Marek Wolf, CSc. Fyzika pro 9. ročník základní školy, Nakladatelství Prometheus spol. s r.o., 2003, ISBN 80-7196-193-0. Obrazový archiv autora