Základní škola Čelákovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Advertisements

VY_32_INOVACE_15_23 _Vznik „železné opony“ Šablona 32.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_13_Rozbití Československa Téma:
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Tim´s holiday in Prague ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČELÁKOVICE VY_32_INOVACE_086_Tim´s holiday in Prague Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Blues AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_04_HV8_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Ing. Alice Horáčková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_03_Z9_Skála
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Základní škola Čelákovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Moderní dějiny.
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Renesance v českých zemích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_DĚJEPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_88
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Období vlády jedné strany
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Základní škola Čelákovice
Habsburská monarchie a české země po 30-leté válce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
50 – 56, hospodářská krize str nová učebnice
České země za 1. světové války
EVROPSKÁ UNIE.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
1. světová válka.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Další průběh 30-leté války
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Anglická revoluce
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Globalizace Milena Tichá
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Od prosperity ke krizi Uč. str
Transkript prezentace:

Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_007_Vývoj ve světě v 20. letech Vývoj ve světě v 20. letech Základní škola Čelákovice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vývoj ve světě v 20. letech Autor: Mgr. František Šturma Vytvořeno: 28. 11. 2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. stupeň ZŠ – 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Téma: Svět ve 20. letech Anotace: Prezentace přibližuje mezinárodní politickou a hospodářskou situaci v průběhu prvního desetiletí po skončení první světové války. Ukazuje důsledky tzv. amerikanizace života, rozvoje kultury a zábavy, zvl. ve 2. polovině 20. let. Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: Žáci charakterizují světovou politickou a hospodářskou situaci 20. let, vysvětlí příčiny vzniku totalitních režimů. Charakterizují období „zlatých 20. let, situaci v kultuře a rozvoj oblasti zábavy.

Situace v prvních poválečných letech postupná obnova zhroucené evropské ekonomiky Evropa hospodářsky předstižena USA hospodářská krize 1. poloviny 20. let problémy ve výrobě, v obchodě, v měnové oblasti nárůst nezaměstnanosti, těžké sociální podmínky dosažení předválečné úrovně v roce 1925 do konce 20. let pak nárůst výroby asi o 30 % zlepšení životní úrovně obyvatelstva

Amerikanizace života zesilující vliv USA na různé oblasti života evropských i mimoevropských států napodobování životního stylu Američanů zavádění technických vynálezů v domácnostech rozvoj hromadné dopravy autobusy, tramvaje, rozmach automobilismu …

na sovětských známkách Umění a kultura Paříž centrem světového umění a společenského života po roce 1925 tzv. „zlatá 20. léta“ zobrazení války poukazování na nesmyslnost válečného zabíjení a ničení v literatuře (Jaroslav Hašek, Erich Maria Remarque….) ve filmu (např. Dobrý voják Chaplin) Jaroslav Hašek na sovětských známkách

obliba jazzu a nových tanců (tango, blues, foxtrot, charleston) americké vlivy obliba jazzu a nových tanců (tango, blues, foxtrot, charleston) tanečníci Josephine Bakerová, Fred Astaire, Ginger Rogersová film růst významu Hollywoodu obliba němých grotesek Charles Chaplin, Buster Keaton, Laurel a Hardy … Charles S. Chaplin (1889 – 1977)

Josephine Bakerová (1906 – 1975)

Fred Ginger Tančící dům v Praze Ginger Rogersová Fred Astaire (1911 – 1995) Fred Astaire (1899 – 1987)

Problémy 20. let USA vznik totalitních režimů v Evropě rasová segregace v USA (Ku-klux-klan) řádění gangsterských band vznik totalitních režimů v Evropě jedna politická skupina má neomezenou moc, prosazuje pouze své názory a potlačuje názory jiné fašismus: Itálie – Mussolini Německo – Hitler stalinismus: SSSR - Stalin Benito Mussolini (1883 – 1945)

Hitlerova snaha o prodej knihy „Mein Kampf „ v mnichovské pivnici (německá karikatura, 1925) Hitler se svými věrnými v době tzv. „pivního puče“ (Mnichov, 8. -9. listopadu 1923)

Konference v Locarnu (1925) s Německem se přestává jednat jako s poraženým státem otevření cesty do Společnosti národů závazek Německa, že neporuší svou západní hranici o východní hranici se však nejednalo východní státy (včetně ČSR) se tak cítily ohroženy A. Briand francouzský předseda vlády G. Stresemann německý ministr zahraničí J. A. Chamberlain britský ministr zahraničí

Briand-Kellogův pakt (1928) iniciován francouzským ministrem zahraničí A. Briandem a americkým ministrem zahraničí F. Kellogem závazek více než 50 států světa, že své spory budou řešit jednáním, ne válkou Frank B. Kellog (1856 – 1937) Aristide Briand (1862 – 1932)

Pacifismus Konec „zlatých 20. let“ mírové hnutí zdůrazňování nutnosti žít v míru označení podle latinského pax (mír) mezi pacifisty umělci, filozofové, náboženští myslitelé i politikové Konec „zlatých 20. let“ krach na newyorské burze (24. října 1929) začátek největší sociální a hospodářské krize v dějinách

Otázky a úkoly 1. Popište hospodářskou situaci prvních poválečných let. 2. V čem se projevila tzv. amerikanizace života. 3. Uveďte příklady zobrazení války ve světové literatuře. 4. Jmenujte některé osobnosti světové kultury (hudba, tanec, film). 5. Jaké problémy s sebou 20. léta přinesla? Charakterizujte vznik a projevy totalitních režimů. 6. Jaký význam měla konference v Locarnu? 7. Co je pacifismus?

Text : Mgr. František Šturma Použité obrázky: Soubor:Hasek_stamp_1963.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hasek_stamp_1963.jpg>.   Soubor:Stamp_1983,_Shvejk.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stamp_1983,_Shvejk.jpg>. Soubor:Josephine_Baker_4.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josephine_Baker_4.jpg>. Soubor:Baker_Banana.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baker_Banana.jpg>. Soubor:Charlie_Chaplin.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charlie_Chaplin.jpg>. Soubor:Cure_1917_Poster.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cure_1917_Poster.jpg>.

Soubor:Flying_Down_to_Rio_Astaire_and_Rogers. jpg Soubor:Flying_Down_to_Rio_Astaire_and_Rogers.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flying_Down_to_Rio_Astaire_and_Rogers.jpg>.   Soubor:Ginger_Rogers_(early_1930s).jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ginger_Rogers_(early_1930s).jpg>. Soubor:Prag_ginger_u_fred_gehry.jpg . In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prag_ginger_u_fred_gehry.jpg>. Soubor:Bundesarchiv_Bild_102-09844,_Mussolini_in_Mailand.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_102-09844,_Mussolini_in_Mailand.jpg>. Soubor:Bundesarchiv_Bild_102-00344A,_Műnchen,_nach_Hitler-Ludendorff_Prozess_retouched.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_102-00344A,_Műnchen,_nach_Hitler-Ludendorff_Prozess_retouched.jpg>. Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-R03618,_Locarno,_Gustav_Stresemann,_Chamberlain,_Briand.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-R03618,_Locarno,_Gustav_Stresemann,_Chamberlain,_Briand.jpg>.

Soubor:Aristide_Briand_2. jpg Soubor:Aristide_Briand_2.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aristide_Briand_2.jpg>.   Soubor:FrankKellogg.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FrankKellogg.jpg>. Olivová, V. Československá republika v letech 1918 – 1938 Praha: SPN, 1993 Hitler prodává Mein Kampf (str. 24) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.