Mediace a probace v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Advertisements

Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Systém včasné intervence ve Svitavách
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Trestní právo hmotné II.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Způsoby intervence, které u nás mají tradici
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Předsoudní stadium trestního řízení
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva Přednáška
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
KOMISE PRO PODMÍNĚNÉ PROPUŠTĚNÍ – JAK V ČR FUNGUJÍ A JAKÉ MAJÍ VÝSLEDKY? Ondřej Dušek, A. Matoušková RVPK.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Veronika Mikšíková TRESTNÁ OPATŘENÍ PRO DĚTI A MLADISTVÉ.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Název vzdělávacího materiálu
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková pstrakova@pms.justice.cz

Parole je donne ma parole = dávám své slovo parole = označení situace, kdy je pachatel propuštěn z vězení na svobodu dříve než uplyne soudem stanovená doba, a to za podmínky, že slíbí, že se po propuštění po určenou dobu podrobí stanoveným podmínkám. nejčastější možnost po ½ trestu (na odporučení ředitele věznice – lze i dříve) nebezpeční recidivisté, výjimečný trest (20-30 let) – po 2/3 doživotí po 20 letech

Parole progresivní systém věznění – odstupňovaná postupná příprava vězně na propuštění: izolace → zařazení do práce → přechodné zařízení s vycházkami → podmíněné propuštění cíle: resocializace odsouzeného odlehčení vězeňskému systému

Parole práce PMS ve dvou fázích: před propuštěním → vypracování stanoviska k podmíněnému propuštění 2. po propuštění s dohledem → realizace soudem uloženého dohledu

Parole – před propuštěním z VTOS dobrovolná spolupráce výběr vhodných případů zkoumání připravenosti zvládnout návrat: postoj k TČ snahy o nápravu, náhrada škody sociální síť, kontakt s rodinou, partnery bydlení pracovní uplatnění rizika: závislosti, recidiva, soc. kontakty

Parole – před propuštěním z VTOS postup: podnět k zahájení spolupráce od klienta – 3m. před prostudování spisového materiálu (rozsudek, program zacházení informační konzultace s klientem – spolupráce? kontakt se sociálním okolím kontakt s poškozenými doplňování informací od klienta spolupráce s VS ČR (vychovatel, soc. pracovník) informace od dalších subjektů pracujících s klientem → Sestavení stanoviska k podmíněnému propuštění

Parole – před propuštěním z VTOS Stanovisko k podmíněnému propuštění (př.) zaslání stanoviska klientovi a soudu příčiny delikvence zvážení rizik, potřeb doporučení povinností a omezení stanovisko: doporučující/nedoporučující zdůvodnění

Parole –po propuštění s dohledem soud rozhodne o ne/propuštění při zamítnutí je další možnost žádat za 6m podmíněné propuštění z VTOS s dohledem: lze až na 7 let uložení přiměřených povinností a omezení spolupráce podobná s POD, ale přísnější reakce soudu při neplnění intenzivnější spolupráce často závažnější TČ často jiný probační pracovník než zpracoval stanovisko

Parole –po propuštění s dohledem často jiný probační pracovník než zpracoval stanovisko → vyžádá si stanovisko věznice informuje příslušné středisko o PPD + poté pověření soudu, který rozhodl o PPD porušení podmínky → návrat do VTOS („dosedí zbytek trestu“). četnost kontaktů závisí na typu spáchaného TČ, délkou pobytu ve VTOS, kriminální minulosti pomoc při adaptaci na „běžné prostředí“ tendence k manipulaci, účelovosti, nestandartní řešení konfliktů (naučené ve VTOS)

Specifická práce s mladistvými a nezletilými upravena Zákonem o soudnictví ve věcech mládeže (č. 218/2003 Sb.) důležitost včasné intervence spolupráce s celým systémem (rodina, třída, parta, vyloučená lokalita) více zapojených subjektů (OSPOD, škola, dětský lékař, kroužky,...)

Vývoj kriminality mládeže v ČR „Mnozí mladiství učiní v dospívání zkušenost, že si jich někdo všimne, teprve až když dělají problémy, nikoli když problémy nedělají“ (Schubarth 2001) neustále roste podíl dětí a mladistvých na celkovém počtu pachatelů činů, nyní cca 22 – 25%

Vývoj kriminality mládeže v ČR nejčastější je majetková trestná činnost: krádeže věcí z aut krádeže drobných předmětů (např. mobil) krádeže aut krádeže kol vloupání do víkendových chat krádeže v bytech krádeže v obchodech vloupání do obchodů

Vývoj kriminality mládeže v ČR roste kriminalita spojená s užíváním návykových látek (šíření a distribuce, ohrožení pod vlivem n.l.) násilná kriminalita (cca 10%): ublížení na zdraví, loupež mravnostní kriminalita (50x méně častá než majetková): nejčastěji pohlavní zneužívání výrazný pokles mladistvých ve VTOS, snaha o využívání alternativ latentní kriminalita (skutky co nikdo neohlásil) mnohem četnější než oznámená (x objasněná)

Kriminalita mládeže dříve dělení ml. delikventů na 3 hl typy: Socializovaný delikvent – TČ je důsledkem komplikovaného dospívání, experimentování, zkouškou odvahy, vzpoura x autoritám → “vyroste z toho“ Nesocializovaný delikvent (většina ml. delikventů) – TČ výsledkem impulzivní agresivity, důsledek nestálého životního stylu, nerespektování spol. norem v rodině, sociálním okolí Osobnostně narušený delikvent – TČ jako důsledek osobnostních disfunkcí (dorůstající psychopati): myslí a cítí jinak - typické chladnokrevné „predátorství“, plánované násilí, má své chování pod kontrolou (účelově korektní), cca 5%

Kriminalita mládeže každý z typů - odlišný typ intervence: mírné sankce, vedení k empatii, podpora práce s limitováním a definováním hranic, programy na osvojení chybějících kompeten. (odbourávání impulsivity, plánování real.cílů, posilování zodpovědnosti) → důležitost včasné intervence (v pubertě je pozdě – podpora problémových rodin s malými dětmi) izolace, léčení

Kriminalita mládeže současné trendy se odklánějí od škatulkování a předem určených „receptů“ na vhodný přístup INDIVIDUÁLNÍ PROFIL RIZIK (důvody, které se podepsali na delikventní dráze mladistvého) důraz na způsob spáchání TČ a chování vůči případné oběti → „na míru ušitá“ strategie práce s mladistvými delikventy: vychází ze zdrojů mladistvého (nadprůměrná inteligence, vztah k určité osobě, vyniknutí v určité oblasti)

Kriminalita mládeže pro ohrožené děti je typické: konfliktní rodina nedostatek uznání rodičů, jejich přetížení orientace ven – přilnutí k vrstevníkům „poflakování“ (nekontrolované zdržování mimo domov) odmítání školních a pracovních hodnot předčasná sexualita, brzké užívání návykových látek vandalismus, agresivní chování

Kriminalita mládeže delikvence a etnický původ: zastoupení Romů mezi stíhanými mladistvými je mnohonásobně vyšší, než by odpovídalo početnosti této skupiny v populaci velký podíl dětí a mladistvých na delikventním chování Romů (oproti většinové společnosti) nejčastěji krádeže, loupeže, pohlavní zneužití, provinění spojená s užíváním návykových látek

Kriminalita mládeže delikvence a etnický původ profil mladistvého Roma s delikventním chováním: velká rodina s mnoha sourozenci a nízkým příjmem přeplněný byt, špatné hygienické podmínky, konflikty se sousedy v bydlišti mnoho negramotných rodičů, rodičů s nedokončenou ZŠ zanedbaná kontrola dětí opakovaná TČ u dospělých členů rodiny horší výsledky v IQ testech záporný vztah ke škole, velké problémy s prospěchem a chováním příslušnost k asociálně jednající partě neplánovaná TČ, vysoký vliv příležitosti vysoká potřeba vzrušení z provedení TČ, vysoká potřeba ocenění skupinou vyšší ukazatele agresivity a asociálních tendencí, nižší sebevědomí (stejně jako mladiství neromští delikventi)

Zákon č.218/2003 zákon o soudnictví ve věcech mládeže Zabývá se řešením trestné činnosti mladistvých (15 – 18 let) a dětí mladších 15 let (nezletilých) Nová terminologie: čin jinak trestný, provinění, trestní, ochranná a výchovná opatření Důraz se klade na prevenci, výchovný účel a funkční zařazení mladistvého (nezletilého) do společnosti Mladistvý (nezletilý) je veden k přijetí zodpovědnosti za své činy, náhradě škody (morální i hmotné), urovnání narušených vztahů (omluva oběti, vykonání práce pro komunitu, školu atd.) nižší hranice trestů než u dospělých

Fáze řízení s mladistvými a nezletilými přípravné řízení řízení před soudem vykonávací řízení trestný čin obžaloba rozhodnutí o ne/osvědčení zahájení trestního stíhání pravomocné rozhodnutí soudu podmíněné propuštění s dohledem

Přípravné řízení u mladistvých – zahájení činnosti PMS všechna usnesení o zahájení tr.stíhání vydaná PČR jsou zasílána PMS a jsou zapsána do pomocného rejstříku – evidence mládeže Spolupráce mladistvého s PMS je dobrovolná Pracovník PMS na základě vlastního zvážení a vyhodnocení situace rozhodne, zda je vhodné aby do případu vstoupil podnět k zahájení činnosti od OČTŘ podnět k zahájení činnosti od obviněného mladistvého, poškozeného podnět k činnosti od někoho jiného – zákonní zástupci, obhájce, OSPOD

Přípravné řízení u mladistvých II. cílem činnosti PMS ČR v přípravném řízení je posílit výchovné působení na mladistvého pachatele tak, aby mohlo být trestní stíhání v bagatelních případech odkloněno (PZTS, narovnání), popř. mohlo být použito některého z vhodných opatření činnost PMS by měla směřovat k nápravě vzniklé újmy a k obnovení narušených vztahů (možnosti mediace) výchovný aspekt – po spáchání provinění by měla přijít reakce co nejdříve. PMS by měla vstupovat do co největšího počtu případů, co nejdříve po zahájení tr.stíhání - již v rámci přípravného řízení je možné se souhlasem mladistvého ukládat výchovná opatření

Přípravné řízení u mladistvých III: zprostředkování řešení konfliktu, pomoc při obnově narušených mezilidských vztahů Zprostředkování uzavření dohody o náhradě škody příprava písemných materiálů pro rozhodnutí státního zástupce/soudce (návrh na uložení opatření, zpráva o osobních, rodinných poměrech a aktuální situaci mladistvého) práce s poškozenými nabídka možnosti výkonu výchovného opatření + výkon Náhrady vazby dohledem, PZTS (pokud uložen např. probační program jako povinnost)

počmáraná vesnice travními drny Příklad počmáraná vesnice travními drny

„Přípravné řízení“ nezletilí u nezletilých neprobíhá trestní řízení, nelze tedy mluvit o přípravném řízení existuje domluva mezi OSPOD, STZ, PMS a soudem, že ve vybraných případech lze věc na PMS předjednat (omluva poškozenému, snaha o nápravu, účinná lítost, jak situaci řešila rodina) a následně ve vhodných případech proběhne pouze soud bez uložení opatření (soudní projednání věci postačí k nápravě) Příklad: ujetí s autem s klíči

Vykonávací řízení u nezletilých u mladistvých

Vykonávací řízení u nezletilých – možná opatření: o uložení opatření rozhoduje „rodinný soud“, řízení dle občanského soudního řádu (ne trestního), dítě musí mít opatrovníka (zpravidla advokát) výchovná povinnost výchovná omezení napomenutí s výstrahou dohled probačního úředníka zařazení do terapeutického programu nebo jiného vhodného programu ve středisku výchovné péče ochranná výchova (za TČ by byl výjimečný trest a už bylo pachateli v době spáchání 12 let) ochranné léčení (od r. 2012)

Práce s dětmi mladšími 15ti let při zajišťování výkonu dohledu pozvánka zákonným zástupcům a nezletilému první konzultace s nezletilým a jeho zákonnými zástupci – poučení o výkonu dohledu probačního úředníka následující schůzky – tzv. mapovací, poznávací fáze dohledu – pracovník PMS se seznamuje se sociální prostředím nezletilého, konzultuje se sociálním kurátorem - OSPOD návštěva školy – navázání spolupráce s učitelem další konzultace – vytváření probačního programu – dohledového plánu zpráva o průběhu dohledu – první zpráva zpracována nejpozději do 6 měsíců od 1.konzultace nestanoví-li soud jinak, první zpráva by měla být komplexní, v dalších uvedeny již pouze změny návštěva v rodině ukončení: PMS dá návrh soudu, rozhoduje soud

Vykonávací řízení u mladistvých – druhy opatření: o uložení opatření rozhoduje soud pro mladistvé mladistvý musí mít advokáta lze uložit: výchovná opatření ochranná opatření trestní opatření - opatření je možné mezi sebou kombinovat, uložit jich více najednou

Druhy výchovných opatření: dohled probačního úředníka probační program výchovné povinnosti výchovná omezení napomenutí s výstrahou

Druhy ochranných opatření: ochranné léčení zabrání věci ochranná výchova (x ústavní výchova)

Druhy trestních opatření: obecně prospěšné práce peněžité opatření peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu propadnutí věci zákaz činností vyhoštění domácí vězení zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem odnětí svobody nepodmíněně (podmíněné propuštění z výkonu trestního opatření s dohledem)

Druhy trestních opatření: obecně prospěšné práce (50 – 150 hodin) specifické instituce

Druhy trestních opatření: odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu (platí max. 3 na 5) odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem

Nová trestní opatření od ledna 2010: domácí vězení: pouze za méně závažná provinění (horní hranice 5 let) ukládá se za stejných podmínek jako dospělým, max. na dobu 2 let nutno učinit písemný slib, že se bude zdržovat na dané adrese a poskytne součinnost doma od 20:00 – 5:00, ve dnech pracovního volna celodenně (ohled na výkon zaměstnání, nemoc atd.) neplnění opatření = náhradní trest odnětí svobody max. 1 rok

Nová trestní opatření od ledna 2010: zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce : lze uložit max. na dobu 5 let (dospělí 10 let) provinění v souvislosti s akcí povinnost dostavit se dle domluvy v době konání akce na PČR neplnění = TČ maření výkonu úředního rozhodnutí

Trestní opatření odnětí svobody snaha vyhnout se ukládání tohoto trestního opatření – ukládá se jen u závažných nebo opakovaných provinění speciální věznice pro mladistvé: Opava (dozor, ostraha), Všehrdy (dohled, dozor, ostraha) v ČR není věznice pro mladistvé se zvýšenou ostrahou soud určí věznici, kam mladistvý trest nastoupí možno žádat o podmíněné propuštění (na ½), náhradu domácím vězením atd.

Konec Děkuji za pozornost Petra Straková