Tření-souhrnná cvičení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Brzdné síly
Elektromotor a jeho využití
Pohyb těles-fyzika hrou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hustota-výpočet objemu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_66.
VY_32_INOVACE_
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Souhrnné opakování-VESMÍR
Hustota-výpočet objemu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Intenzita elektrického pole
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Tření-souhrnná cvičení Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 02/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.15_treni_-_souhrnna_cviceni Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Tření-souhrnná cvičení Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k procvičení naučeného učiva. Žák si formou odpovědí na otázky opakuje znalosti o tření.

1. Odpovězte na otázku: Proč musí mít lokomotiva velkou hmotnost? Správná odpověď: Pro uplatnění tahové síly lokomotivy je potřeba dosáhnout potřebného tření mezi koly a kolejnicemi, aby nedošlo k prokluzování kol.

2. Odpovězte na otázku: Proč vlak, u něhož přestane lokomotiva táhnout, ujede po vodorovné trati ještě několik stovek metrů? Závisí tato vzdálenost na délce vlaku? Závisí na rychlosti, jakou jede? Správná odpověď: Vlivem setrvačnosti a vlivem malého tření mezi koly a kolejnicemi. Na délce vlaku nezávisí. Při větší rychlosti vlak ujede setrvačností delší dráhu.

A) Je tím docíleno malého smykového tření. 3. Proč mají ložiskové kuličky hladký povrch? Vyberte správnou odpověď: A) Je tím docíleno malého smykového tření. B) Je tím docíleno malého valivého tření. C) Je tím docíleno velkého valivého tření.

4. Odpovězte na otázku: Jak si poradíte, nemůžete-li stáhnout prstýnek z prstu? Správná odpověď: Namydlím prst mýdlem, čímž snížím tření, a prstýnek jde snáze stáhnout.

5. Odpovězte na otázku: Proč je mokrá podlaha zpravidla kluzká? Správná odpověď: Mezi podlahou a podrážkou bot je tenká vrstva vody, která výrazně snižuje tření.

6. Odpovězte na otázku: Proč se tobogan na koupalištích stále polévá vodou? Správná odpověď: Aby nedošlo ke spálení pokožky v důsledku tření. Voda vytvoří tenkou vrstvu a sníží tření.

7. Odpovězte na otázku: Pokud jeden odměrný válec naplníte vodou, druhý olejem. U obou hladin současně uvolníte stejné kuličky. Dopadnou obě kuličky současně na dna válců? Proč? Správná odpověď: Kulička ve vodě spadne na dno dřív. Příčinou pomalého pádu kuličky v oleji je větší odpor prostředí.

8. Odpovězte na otázku: Proč se před hrou na housle natírá smyčec kalafunou? Správná odpověď: Aby po struně neklouzal – zvyšuje se tření, aby se struna rozkmitala.

9. Odpovězte na otázku: Proč se při přemisťování těžkých předmětů (např. skříní) užívají válečky? Správná odpověď: Snižuje se tření (valivé je menší než smykové.

10. Odpovězte na otázku: Která zařízení by přestala pracovat, kdyby nebylo tření? Správná odpověď: např. kleště, pohyb pneumatik automobilu, psaní tužkou…

11. Odpovězte na otázku: V čem se liší podrážky bot pro různé druhy sportu (běh, fotbal, košíková, turistika) a proč? Správná odpověď: Podle povrchu sportoviště mají různou hrubost, aby vznikalo tření a sportovec neklouzal.

12. Odpovězte na otázku: Proč drží v dřevě zatlučený hřebík? Správná odpověď: Působí na něj velká tlaková síla dřeva, a tím vzniká velké tření.

13. Odpovězte na otázku: Jaký je rozdíl mezi klasickým kovovým zipem a suchým zipem? Správná odpověď: Jednotlivé části zipu mají stejný tvar a přesně do sebe zapadají, čímž vzniká velká tlaková síla a tření. U suchého zipu dochází k zaklesnutí jednotlivých vláken a oček, tj. tření vzniká na základě „velké drsnosti“ dotykových ploch.

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005. Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN 80- 85849-06-2 galerie office http://www.gabinka.cz/426-648-large/suchy-zip-oranzovy-sire-2-cm-10- cm.jpg [cit:2013-02-25]

Metodika prezentace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k procvičení naučeného učiva. Žák si formou odpovědí na otázky opakuje znalosti o tření. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy, vybírá správnou odpověď.