Genové technologie v zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekt: Šance pro každého žáka
Individuálně, ale společně a jinak
Mezinárodní kontakty Poslání EK MZ
Pojem přeměna obchodní společnosti
Náboženství a fanatismus
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Člověk a vývoj civilizace
Společné a koordinované politiky EU
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Informace a informační zdroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Dějiny právního myšlení Přednáška I
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Věcné učení Ochrana přírody
Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence
Legislativní rámec pro přípravky obsahující lidské tkáně a buňky
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
ETIKA Jana HOROVÁ.
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Epidemiologie užívání drog v ČR
Velkokapacitní skleníky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_12_INOVACE_20_POČÍTAČE KOLEM NÁS_ INFORMAČNÍ GRAMOSTNOST _HORKÁ
Rozmnožování organismů
ePrivacy a komunikace M2M
Transkript prezentace:

Genové technologie v zemědělství Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Vývoj techniky 3 velké etapy v dějinách: Usazování se na jednom místě (zemědělství) Biotechnika Genová technika (záměrný zásah do gen. struktury)

Využití genové techniky - Výzkum - Získávání přírodních látek - Diagnostika Genová terapie somatických buněk Genová terapie zárodečných buněk Zemědělství

Klonování „klon“ = výhonek nepohlavní způsob rozmnožování

Klonování – typy technik kopírování genů (genových úseků) jednovaječná dvojčata buněčné jádro se přenese do vajíčka, které bylo vlastního jádra zbaveno

Klonování – typy technik

Klonování Terapeutické – vytvořit tkáň nebo orgán pro léčebné účely Reprodukční – vytvořit nového člověka se stejnou genetickou informací

Terapeutické klonování „therapeia“ = ošetřování, léčení embryonální kmenové buňky → umělé tkáně, orgány → transplantace

Terapeutické klonování – etické hodnocení Evropský parlament: „Usnesení k etickým a právním problémům genové manipulace“(r.1989) zygota vyžaduje ochranu, nelze s ní libovolně nakládat v oprávněném případě povoleno využívání mrtvých embryí, popř. plodů k výzkumu zákaz umělého udržování embryí při životě za účelem pozdějšího odebrání tkání či orgánů

Terapeutické klonování – etické hodnocení Papežská rada pro život: „O přípravě a používání lidských embryonálních buněk“ Je mravně nepřípustné vyrábět a používat lidská embrya k přípravě kmenových buněk

„Dospělé“ kmenové buňky Terapeutické klonování – příslib do budoucna Problém: ničení lidských embryí při získávání embryonálních kmenových buněk

Reprodukční klonování – etické hodnocení R. 1993 první zpráva o prvním pokusu klonovat lidské embryo (dříve science – fiction). Obecný konsensus: reprodukční klonování NE. Ian Wilmut: „Nemůžeme vidět klinický důvod kopírovat lidské bytosti. Tato technika není nezneužitelná… Bylo by to eticky neakceptovatelné.“ (New York Times, 24. 2. 1997).

Reprodukční klonování – etické hodnocení Deklarace na obranu klonování a integritu vědeckého výzkumu (Declaration in Defense of Cloning and the Integrity of Scientific Research) - Free Inquiry Magazine No. 3,1997. odvolává se na svobodu bádání „Některá náboženství učí, že se lidé zásadně liší od ostatních savců – že je božskost vybavila nesmrtelnou duší, která jim dává hodnotu, která nemůže být srovnávána s hodnotou ostatních živých jsoucen. Lidská přirozenost je považována za jedinečnou a svatou. Vědecký pokrok,který by mohl tuto „přirozenost“ změnit, je potírán….“

Reprodukční klonování – etické hodnocení „Nezdá se nám, že budoucí vývoj v klonování lidských tkání nebo dokonce samotných lidí postaví náš rozum před morální situaci, kterou by nebyl schopen řešit.“