Bezpečnost práce s počítačem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce na Internetu
Advertisements

Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Obrana PC bez Antiviru a Antispyware Adam Nejepínský.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Operační systém MS Windows xp
Počítačové viry.
Počítačové viry.
RISK Informatika I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Složení počítače a základní pojmy
BEZPEČNOST NA INTERNETU
Údržba PC Bohumil Bareš.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Pravidelné zálohování dat
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové Viry a antivir
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Zálohování.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Obrana proti virům Antiviry atd.. Co dělat, když je PC infikován  Antivirové techniky programů nejsou všemocné.  Může se stát, že přes zvýšenou opatrnost.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha
VY_32_INOVACE_01_Bezpečnost v počítačové učebně Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu:
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_413_Počítačový červ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Uživatel počítačové sítě b) Vyučující tým: Daniel KLIMEŠ Ivo ŠNÁBL.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Tabulkový procesor Zabezpečení a ochrana osobních údajů – ochrana konečné verze před změnami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Nelegální stahování softwarů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Software počítače 2 - opakování
Kurz přežití na Internetu
Bezpečnost práce s počítačem
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s dokumenty
Viry a antivirové programy
Transkript prezentace:

Bezpečnost práce s počítačem základní pojmy a zásady

Hlavní rizika poškození / ztráta dat zneužití dat / zneužití počítače

Poškození nebo ztráta dat Možné příčiny: porucha hardware („z toho počítače se nějak divně kouří“, „ještě včera ta fleška normálně fungovala“, …) vlastní omyl („jééééé, tohle jsem udělat nechtěl/a…“) zásah jiného uživatele („jsem myslel/a, že už to nepotřebuješ / že to máš uložené …“) útok zvenku („a to mi jako fakt nějakej virus / hacker vlez do počítače?“)

Poškození nebo ztráta dat Obrana: pravidelně zálohovat důležitá data!!! kopírovat na vyměnitelná média (externí pevný disk, flashdisk, CD / DVD, on-line úložiště) zálohy uchovávat odděleně od počítače ukládat data na vhodný síťový disk a kontaktovat správce sítě ohledně možnosti jejich zálohování

Zneužití dat či počítače Možné příčiny: zásah jiného uživatele („kdo se mi hrabal v počítači, zatímco jsem byl/a na toaletě?“, …) útok zvenku („a to mi jako fakt nějakej virus / hacker vlezl do počítače?“)

Zneužití dat či počítače Obrana (riziko lze snížit, nikdy ne zcela vyloučit!!!): „zamykat“ počítač i při krátkodobé nepřítomnosti – klávesa  + L (lock) používat silná hesla (min. 8 znaků, nejlépe „nesmyslné“ kombinace malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků), samozřejmě si je pamatovat a nikam si je nepsat ;-) pro inspiraci: „dovolená 2010 v Chorvatsku u Makarské byla skvělá“ – heslo d10vChuMbs

Zneužití dat či počítače Obrana (riziko lze snížit, nikdy ne zcela vyloučit!!!): používat aktualizovaný antivirový program (Microsoft Security Essentials, AVG, Avast, Norton Antivirus, ESET NOD 32, …) pravidelně aktualizovat systém (Windows) u legálně pořízeného nezastaralého systému se tak děje automaticky – aktualizace nevypínat! používat firewall hlídá a povoluje či zakazuje komunikaci různých programů v PC s Internetem

Zneužití dat či počítače Obrana (riziko lze snížit, nikdy ne zcela vyloučit!!!): nenavštěvovat rizikové webové stránky (pornografie, nelegální software, ale i „celebrity“, …) kontrolovat adresy stránek, kam se zadávají citlivé údaje (měly by začínat https) neposílat v mailech důvěrné informace (přihlašovací údaje, hesla, …) neotvírat podezřelé přílohy v mailech neklikat na odkazy v podezřelých mailech

Zdroje: KROPÁČOVÁ, Andrea. Zpravodaj ÚVTMU [online]. [cit. 6.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ics.muni.cz/bulletin/articles/353.html AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_bezpe%C4%8Dnost Vlastní tvorba autora