NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud v kapalinách a plynech
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZAPOJENÍ REZISTORŮ ZA SEBOU.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM REZISTORY VEDLE SEBE PARALELNĚ.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jednoduchý elektrický obvod je tvořen čtyřmi hlavními prvky:
Vedení elektrického proudu v látkách
Změny skupenství látky
Elektrický proud.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Fyzika – Elektrolýza.
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Interaktivní elektrický obvod
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3 AUTOR: MGR. TOMÁŠ ERICH LÜFTNER DATUM VYTVOŘENÍ: ŘÍJEN 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_9._ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA TÉMA: VEDENÍ_PROUDU_V_KAPALINÁCH,_PLYNECH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1427

Anotace: Využití při - opakování podmínek pro vedení elektrického proudu - objasnění vedení proudu v kapalinách, plynech Snímek 5 – animace vedení proudu v kapalinách Snímek 8 – animace vedení proudu v plynech

Elektrický obvod Obvodem prochází elektrický proud tehdy: Je–li zapojen zdroj elektrického napětí Obvod je vodivě uzavřen Musí být zařazen spotřebič Elektrické vodiče : vedou elektrický proud (kovy, roztoky solí a kyselin, plyny) Elektrické izolanty : nevedou elektrický proud (suchý papír, dřevo, sklo, plasty)

Elektrický proud v kovech - tvořen usměrněným pohybem volných částic s elektrickým nábojem (elektrony) Rychlost částic 0,1mm/s Všechny částice se začnou pohybovat v celém obvodu současně

Vedení elektrického proudu v kapalinách Vodné roztoky solí, kyselin a zásad vedou elektrický proud - elektrolyt Elektrický proudu je tvořen usměrněným pohybem kationtů a aniontů Disociace je děj, při kterém dochází k štěpení solí na ionty (anoda) (katoda) - + + A

Při průchodu elektrického proudu elektrolytem dochází v okolí elektrod k chemickým reakcím, které se využívají např. při pokovování.

!!Při zacházení s elektrickými zařízeními je nebezpečné použivat vlhké izolanty!!

Vedení elektrického proudu v plynech

Elektrický výboj: Silné elektrické pole zapůsobí na molekuly a atomy ve vzduchu ionizace vzduchu (směs volných elektronů, kationtů a aniontů). Trvá krátce Pozorujeme při bouřce, při spínání nebo vypínání silnějších elektrických spotřebičů. Elektrický výboj za nízkého tlaku: Dochází při vyčerpání částic z trubice částice mohou získat větší rychlost větší kinetickou energii a dochází k ionizaci plynu Využití: Zářivky, výbojové trubice s vyčerpaným vzduchem popř. s jiným plynem Elektrický oblouk: Vzniká při vysokém proudu v plynu a při vysokých teplotách. Tvořen směsí elektronů a iontů Využití: u obloukových lamp, svařování

Zdroje: KOLÁŘOVÁ, Růžena, et al. Fyzika : Pro 9. ročník základní školy. 1. vydání. Praha : Prometheus, 2005. 232 s. Dostupné z WWW: <http://www.prometheus-nakl.cz>. ISBN 80-7196-193-0. RAUNER, Karel; HAVEL, Václav; RANDA, Miroslav. Fyzika9 : Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň : Fraus, 2007. 136 s. Dostupné z WWW: <http://www.fraus.cz>. ISBN 978-80-7238-617-8. Software: Microsoft Office Professional Plus 2010, verze 14.06106.5005 Držitel licence 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3