Index koincidence Metoda, která umožní zjistit bez dešifrování textu, zda byl text zašifrován monoalfabetickou šifrou, a popřípadě v jakém jazyce byl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advertisements

METODA LINEÁRNÍ SUPERPOZICE SUPERPOSITION THEOREM Metoda superpozice vychází z teze: Účinek součtu příčin = součtu následků jednotlivých příčin působících.
Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Materiál slouží k tvorbě vánočního přání v programu Malování, je vhodný pro 6. třídu.
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 2.7.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kryptologie - základní pojmy Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Základy automatického řízení 1
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Náhodná veličina je veličina, která při opakování náhodného pokusu mění své hodnoty v závislosti na náhodě Náhodné veličiny označujeme X, Y, Z, ... hodnoty.
Jak modelovat výsledky náh. pokusů?
Bojíte se francouzštiny?
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
STATISTICKÉ METODY V GEOGRAFII
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Uživatelem definované datové typy
„Svět se skládá z atomů“
DRUHÉ CIZÍ JAZYKY MATĚJ ŠRITT 2017
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola
Molekulová fyzika 3. prezentace.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Parametry polohy Modus Medián
MATEMATIKA Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Zlata Houšková, Vít Richter
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Práce s textovými řetězci
Spojité VELIČINY Vyšetřování normality dat
Co se všechno naučíme??? Počítání průměru Funkce PRŮMĚR
PSY252 Statistická analýza dat v psychologii II
Zkoušky z jazyků a jazyková příprava do programu Erasmus+
Integrovaná střední škola Vysoké nad Jizerou
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Úvod do praktické fyziky
Kmity.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
PŘÍMÁ ÚMĚRNOST - TROJČLENKA
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,2,4_50
Teplotní objemová roztažnost
Náhodný proces Funkce f(t), kde f(t) je náhodná veličina.
Běžná pravděpodobnostní rozdělení
V Nahraďte tento nápis vlastním textem. Vyberte písmeno a vložte vlastní text. Pro každý snímek použijte jeden znak.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Příprava na PP ČJ – 8. třída
V Nahraďte tento nápis vlastním textem. Vyberte písmeno a vložte vlastní text. Pro každý snímek použijte jeden znak.
Náhodný jev, náhodná proměnná
M Nahraďte tento nápis vlastním textem. Vyberte písmeno a vložte vlastní text. Pro každý snímek použijte jeden znak.
Transkript prezentace:

Index koincidence Metoda, která umožní zjistit bez dešifrování textu, zda byl text zašifrován monoalfabetickou šifrou, a popřípadě v jakém jazyce byl text napsán. 1

Statistika výskytu znaků v češtině 2

Po použití Cézarovské šifry 3

Po použití monoalfabetické šifry 4

Graf vypadá pořád stejně Jen sloupce jsou přeházené Jak to vyjádřit číselně? Nabízí se rozptyl veličiny, tedy průměrná odchylka od střední hodnoty 5

Rozptyl Var (X) = E (X - E(X))2 6

Pro výskyt znaků v textu n*Var (p) = ∑(p(i)-1/n)2 = = ∑p(i)2 - ∑2*p(i)/n + ∑1/n2 = = ∑p(i)2 - 2/n + 1/n = = ∑p(i)2 - 1/n -= 7

Index koincidence IC(T) = ∑p(i)2 = n*var(T)+1/n Vždy větší nebo roven 1/n = 1/26 = 0,03846. Blízký hodnotě 0,03846 je pro náhodně generovaný text se stejnou hustotou výskytu jednotlivých znaků. Čím větší, tím více nerovnoměrný je výskyt písmen. Je zachován při monoalfabetické šifře. 8

Indexy koincidence vybraných jazyků Čeština 0,0577 Slovenština 0,0581 Angličtina 0,0676 Francouzština 0,0801 Němčina 0,0824 Italština 0,0754 Španělština 0,0769 Ruština 0,0470 Náhodný text 0,0385 9

Úkol Najděte texty v češtině (26 znaků), „odborné počítačové“ češtině angličtině a ještě alespoň jenom jazyce a spočítejte jejich indexy koincidence. Zašifrujte tyto texty monoalfabetickou šifrou a ověřte, že se jejich index koincidence nemění. 10