Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Strojírenská technologie Tematická oblast:
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Timotej Naglák Zdroje:
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Železo Richard Horký.
Základy chemických technologií 2009
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Materiály a technologie
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace RUDY – železné rudy Název : VY_32_inovace_01 - PŘ - RUDY - ŽELEZNÉ.
Prezentace – výklad učiva
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název vzdělávacího materiálu Železo
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_89
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
Transkript prezentace:

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo VY_32_Inovace_3070 Název Výroba železa Téma hodiny Předmět Chemie Ročník(y) 9. ročník Anotace Prezentace k vysvětlení učiva o výrobě železa . Očekávaný výstup Popíše princip výroby železa. Druh učebního materiálu Prezentace

Výroba železa železo vysoká pec výroba železa

železo Významný kov. Nejrozšířenější kov na světě. Kovy se vyskytují v přírodě vázané ve sloučeninách = rudy. Těží se. DÚ – Nalezni v atlase státy s největší těžbou železné rudy.

Výroba železa Železo se vyrábí redukcí železných rud ve vysoké peci. Rozsáhlé průmyslové zařízení: v=30-60m, průměr až 15 m. Vyzděná žáruvzdorným materiálem. Zopakuj si! Co to je redukce?

Výroba železa a vysoká pec Ve vysoké peci se získává produkt = surové železo. Surové železo – obsahuje uhlík a jiné prvky: Si, P, S a příměsi kovů. - velká tvrdost, ale je křehké Zpracovává se odléváním do forem. Po ztuhnutí se nazývá litina.

Z litiny se vyrábějí: topná tělesa, části strojů, potrubí, nádobí. Většina surového železa se dále zpracovává na ocel. Znáš chemickou značku železa? Fe

Činnost vysoké pece Předehřívání: Fe2O3.n H2O —› Fe2O3 + n H2O železná ruda (hnědel) Redukce: Fe2O3 + 3 CO —› 2 Fe + 3 CO2 Fe2O3 + 3 C —› 2 Fe + 3 CO Spalování: C + O2 —› CO2 CO2 + C —› 2 CO

DÚ Schematický nákres vysoké pece: učebnice s. 17 Zjisti s pomocí učebnice, co to je struska?

Použitá literatura: Použité obrázky: www.office.microsoft.com BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy praktické chemie pro 9. ročník základní školy. 2.vyd. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80–7168–880–0. s. 17 Použité obrázky: www.office.microsoft.com