VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 20.03.2013 Datum a místo ověření: 10.04.2013 Druh učeb. materiálu: TEST Anotace: zásady při porážení zvířat, bourání masa, vady masa Klíčová slova: vykrvení, droby, Metodický pokyn: Určeno k ověření znalostí Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
1 při vykrvování odteče 50 % krve zvířete za? 10 sekund 30 sekund
2 vyjmutí vnitřností po omráčení musí proběhnout do? do 5 minut
3 mezi vady masa které vznikají při špatné porážce patří? SMK světlé, měkké, kyselé JOT tmavé, tuhé, suché PSE bledé, měkké vodnaté DFD bledé, měkké, suché
4 droby je označení pro? drobné kousky masa pro nepoživatelné vnitřnosti pro poživatelné vnitřnosti pro separované maso
5 pro správné dozrávaní masa má velký význam obsah? oxidu uhličitého kyslíku glykogen voda
6 pod číslem 10 u JOT skotu je označena? kýta plec hruď klížka
7 pod číslem 11 u JOT skotu je označena? kýta plec hruď klížka
8 separátem rozumíme? tučné masné odřezky jedlé vnitřnosti strojně oddělené maso varem upravené maso
10 tlačenka patří mezi? speciální masné výrobky vařené masné výrobky pečené masné výrobky drobné masné výrobky
Správné odpovědi
1 10 sekund při vykrvování odteče 50 % krve zvířete za: 30 sekund
2 do 45 minut vyjmutí vnitřností po omráčení musí proběhnout do
PSE bledé, měkké vodnaté 3 mezi vady masa které vznikají při špatné porážce patří: SMK světlé, měkké, kyselé JOT tmavé, tuhé, suché PSE bledé, měkké vodnaté DFD bledé, měkké, suché
pro poživatelné vnitřnosti 4 droby je označení pro: drobné kousky masa pro nepoživatelné vnitřnosti pro poživatelné vnitřnosti pro separované maso
5 glykogen pro správné dozrávaní masa má velký význam obsah: oxidu uhličitého kyslíku glykogen voda
6 pod číslem 10 u JOT skotu je kýta plec hruď klížka
7 pod číslem 11 u JOT skotu je: kýta plec hruď klížka
8 strojně oddělené maso separátem rozumíme: tučné masné odřezky jedlé vnitřnosti strojně oddělené maso varem upravené maso
10 vařené masné výrobky tlačenka patří mezi: speciální masné výrobky pečené masné výrobky drobné masné výrobky
obrázek JULO. Rind-Ganz [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rind-Ganz.png