Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Advertisements

Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
POZNÁMKY ve formátu PDF
Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
Pythagorova věta užití v prostoru
Milan Hanuš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních.
Základní škola Ostrava – Hrabová Microsoft Office PowerPoint 2003
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
Opakování na písemnou práci
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Pythagorova věta.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
2.2 Kvadratické rovnice.
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pravoúhlý trojúhelník
Pythagorova věta 8. ročník
Užití goniometrických funkcí
Pythagorova věta.
Opakování Víš, co je to druhá mocnina ? Je to součin dvou sobě rovných činitelů. a 2 = a.a.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:IV/2Č. materiálu:VY_42_INOVACE_.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Pravoúhlý trojúhelník DUM číslo: 09 Pravoúhlý trojúhelník Planimetrie – Pravoúhlý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Pythagorova věta Pythagoras 570 př.n.l. – 510 př.n.l.
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
Pravoúhlý trojúhelník sekunda - osmileté studium Mgr. Štěpánka Baierlová Gymnázium Sušice Pythagorova věta.
Pythagorova VĚTA. PYTHAGORAS (6. století před naším letopočtem) Πυθαγορασ (Pí & ypsílon & théta & alfa & gamma & omíkron & ró & alfa & sígma)
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu:Pythagorova věta(EUPŠM13),
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:TROJÚHELNÍK-PYTHAGOROVA.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Vytvořil Aleš Veselý 9.A 7.Zš Kladno
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Matematika pro 8. ročník Hranoly – příklady – 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Goniometrické funkce funkce kosinus
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Pythagorova věta - příklady
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: Základní škola Městec Králové
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
EUKLIDOVA VĚTA O VÝŠCE:
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku Pravoúhlý trojúhelník tato strana se nazývá PŘEPONA tuto stranu nazýváme ODVĚSNA i tuto stranu nazýváme ODVĚSNA c a b a ODVĚSNY b c PŘEPONA

Pythagorova věta 25 obsah čtverce nad přeponou pravoúhlého trojúhelníka 9 obsah čtverce nad jednou odvěsnou pravoúhlého trojúhelníka obsah čtverce nad druhou odvěsnou pravoúhlého trojúhelníka 16 25 = 9 + 16

Pythagorova věta 25 9 16 c2 = a2 + b2 c a b součet obsahů čtverců nad oběma odvěsnami obsah čtverce nad přeponou

Pythagorova věta - úlohy 1) 36 cm2 Jaký je obsah čtverce nad přeponou c? Jaká je délka strany tohoto čtverce ? Jaká je délka přepony c trojúhelníka ? 64 cm2

Pythagorova věta - úlohy 2) 1 681 cm2 81 cm2 Jaká je délka strany tohoto čtverce ? Jaká je délka odvěsny b v trojúhelníku? Jaký je obsah čtverce nad odvěsnou b ?

Pythagorova věta - úlohy 3) 144 cm2 Jaký je obsah čtverce nad přeponou c ? Jaká je délka strany tohoto čtverce ? Jaká je délka přepony c ? 25 cm2

Pythagorova věta - úlohy 4) 225 cm2 289 cm2 Jaký je obsah čtverce nad odvěsnou a ? Jaká je délka strany tohoto čtverce ? Jaká je délka odvěsny a ?

Pythagorova věta v praxi 5) Žebřík dlouhý 2,5 m je opřený o svislou stěnu tak, že jeho spodní část je na vodorovné podložce vzdálená od stěny 1,5 m. Jak vysoko sahá žebřík? stěna b = ? c = 2,5 m žebřík a = 1,5 m obsah čtverce nad přeponou : c2 = 2,52 = 6,25 m2 obsah čtverce nad odvěsnou a : a2 = 1,52 = 2,25 m2 obsah čtverce nad odvěsnou b : b2 = c2 – a2 = 6,25 – 2,25 = 4 m2 délka odvěsny : b = √4 = 2 m Odpověď : Žebřík sahá do výšky 2 m.

Pythagorova věta v praxi 6) Tětiva AB dlouhá 24 cm je od středu kružnice vzdálená 9 cm. Jaký je poloměr kružnice? b = 12 cm A B a = 9 cm r c = ? S obsah čtverce nad odvěsnou a : a2 = 92 = 81 cm2 obsah čtverce nad odvěsnou b : b2 = 122 = 144 cm2 obsah čtverce nad přeponou : c2 = a2 + b2 = 81 + 144 = 225 cm2 délka přepony : c = √225 = 15 cm -- délka přepony je stejná jako poloměr Odpověď : Poloměr kružnice je 15 cm.