Konflikt, koření života

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Environmentální výchova pro základní školu
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
PT – obecná charakteristika
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
Etická výchova a Finanční gramotnost
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
MEDIACE PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY garant vzdělávací akce Mgr. David Karel, Ph.D. Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Environmentální výchova a
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Průřezová témata.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Projekt do Výchovy ke zdraví
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Didaktika geografie.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PROJEKT ŠABLONY CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovala: RNDr. Dagmar Fialová SŠP, Brno, Jílová 36g
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vývoj člověka Ontogeneze.
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Konflikt, koření života Vypracovaly: Zuzana Tkadlecová Martina Hladná

Jako součást projektu „Rozvoj demokracie ve školství“. Ve spolupráci Partners for Democratic Change – České centrum a TEREZA – sdružení pro ekologickou výchovu.

České centrum pro vyjednávání a řešení konfliktů Založeno v roce 1992 americkou nadací „Partners for Democratic Change“. Cílem je podporovat rozvoj demokracie v zemích střední a východní Evropy. Je součástí sedmi evropských center. Rozvíjí činnost v oblasti vzdělávání, ekologie, sociální práce, etnické oblasti i v politice. Nabízí možnost zúčastnit se různých výcvikových seminářů zaměřených např. na: efektivní komunikaci, vyjednávání, vedení porad, týmové práce atd.

TEREZA – sdružení pro ekologickou výchovu Je nevládní neziskové občanské sdružení. Zabývá se výchovou ve vztahu k životnímu prostředí. Rozvíjí pochopená vzájemných vztahů člověka, společnosti a planety Země. Snaží se v dětech i dospělých probouzet pocit zodpovědnosti za životní prostředí.

Konflikt koření života Metodická příručka pro učitele středních škol. Rok vydání: 1994 Počet stran: 199 Cena: 275 Kč Návaznost na RVP: vzdělávací oblasti – Výchova k občanství – Člověk ve společnosti, Člověk jako jedinec průřezová témata – Osobnostní a sociální výchova, Výchova demokratického občana, Mediální výchova

Metody a formy výuky : modelové situace, hraní rolí, diskuze, samostatná práce, práce s textem, skupinová práce, výtvarné techniky Časová náročnost: 15 - 45 minut 5 kapitol: 1) Porozumění konfliktu 2) Přístupy ke konfliktu 3) Jak si lépe rozumět 4) Schopnost efektivní komunikace 5) Řešení konfliktů

Cílem je obohatit výuku o teoretické znalosti i praktické dovednosti z oblasti řešení konfliktů. Najdete zde odpovědi na otázky: „Co je konflikt?“ „Co se při konfloktu děje?“ „Jak ho řešit, aby obě strany byly spokojené?“ „Jak spolu komunikovat?“.

Jak pracovat s učebnicí Aktivity jsou označeny symboly: Klíčové aktivy (ověření základních pojmů) Doplňkové aktivity (procvičení, upevnění pojmů) Pracovní list Text

Proč se konfliktem zabývat? Je obsažen v RVP jak pro ZŠ, tak i SŠ. S konflikty se setkáváme téměř denně – ve škole, v zaměstnání, ve společnosti apod. Naučit se jim předcházet. Umět je řešit.

Konflikty na školách Mezi žáky a pedagogy Mezi žáky navzájem Mezi pedagogy navzájem Mezi rodiči a a pedagogy

Ukázky konfliktů http://www.youtube.com/watch?v=8nORiQmLu-4&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=pugxPbyJ6X4 http://www.youtube.com/watch?v=x_Yu9amWvsg http://www.youtube.com/watch?v=9UrmcGVh6_Q

Literatura Konflikt, koření života: Průvodce řešením konfliktů pro učitele střední školy. Praha: Partners for Democratic Change - České centrum, 1996. Metodický portál: Výchova k občanství. [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné z: http://www.vychovakobcanstvi.cz/pvo/konflikt-koreni-zivota-pruvodce-resenim-konfliktu-pro-ucitele-strednich-skol