Emblematika V umění 16.-19. století byl kladen důraz na symbo-lickou funkci výtvarného díla: obraz reprezentuje objekt viditelného světa a současně symbolizuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KUBISMUS a Pablo Picasso.
VE VRCHOLNÉM STŘEDOVĚKU
Doba Charakteristika Znaky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Státní symboly České republiky
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Test – Člověk, zvíře, stroj
Nová učebnice latiny nakladatelství Veritas
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Science fiction & fantasy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_103 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
17. a první polovina 18. století
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
ERBY Heraldika.
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Státní symboly ČR 4. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Jak učit tvorbu textového dokumentu Milan Purkart.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Syropalestina.
Státní symboly České republiky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Futurismus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Dějiny umění Alegorie ctností a neřestí (M.B. Braun v Kuksu) 2. Mgr. et Mgr. Kateřina Plesníková, DiS. VY_32_INOVACE_PLE.DU.2_2_25.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KALIGRAMY Tematická oblast
Graffiti Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
Gotika Bolfíková Nikola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obraz a slovo Emblematika Ikonologie
DENÍK Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Pomocné vědy historické
Expresionismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SOCHAŘSTVÍ KLASICKÉ OBDOBÍ 5. st. př. n. l.
Sochařské osobnosti 1. klasické období
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Helénistická estetika
Novoplatonismus.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Význam křesťanství ve středověku
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Emblematika V umění 16.-19. století byl kladen důraz na symbo-lickou funkci výtvarného díla: obraz reprezentuje objekt viditelného světa a současně symbolizuje nějakou ideu. Byla oceňována invence (inventio) při nalezení vhodné alegorie nebo symbolu. Základem emblematiky se stalo studium hieroglyfů: Horapollo, Hieroglyphica, 1517, překlad řeckého textu s komentářem pořídil Filippo Fasanini Hieroglyfy byly na podkladě starověkých textů chá-pány jako obrazy posvátných a božských věcí.

Horapollo, Hieroglyphica

Základní pojmy emblematiky Emblém: znamení, v němž je zobrazení spojeno s nápisem v znakový celek. Části emblému: lemma či motto, tj. krátké heslo, případ-ně devíza – nejčastěji latinské heslo či přísloví, které má nanejvýš pět slov alegorický obraz epigram: vysvětlující nebo rozluštění emblému usnadňující nápis, který spojuje obraz a motto

Bargagli, Imprese, 1589

Camilli, Imprese Illustri, 1586

Emblém (devíza) J. A. Komenského

Základní pojmy emblematiky a ikonologie Impresa: 1) italské označení pro lemmu, motto nebo devízu, 2) spojení jednoduchého obrazu s osobním heslem, 3) osobní heslo, motto, napsa-né na dekorativní stuze Devíza: též emblematický obraz užívaný zejména v heraldice Symbol: znázornění ideje, zejména personifikací Atribut: přidaný předmět sloužící k identifikaci námětu Decorum: vytvoření každého uměleckého díla a jeho umístění musí být v souladu s jeho funkcí

Ikonologické příručky Cesare Ripa, Iconologia, 1593 podle titulu z r. 1645 obsahovala „obrazy ctností, neřestí, lidských vášní a umění“ Christophoro Giarda, Bibliotheca Alexandrinae Icones Symbolicae, 1626 autor popisuje zobrazení svobodných umění v knihovně barnabitského semináře S. Alessandro v Miláně a chválí využití symboliky v umění

Cesare Ripa, Iconologia

Giarda, Bibliotheca…

Výklad: E. H. Gomrich, Icones sym-bolicae, in: Symbolic Images, 1972 Ripa a aristotelská tradice: jeho Iconolo-gia vyrůstá ze středověkého didakticismu; z Aristotelovy Logiky odvozuje techniku definice, z Rétoriky teorii metafory Giarda a neoplatónství: symboly mají charakter neoplatónské ideje, autor navazuje na křesťanskou interpretaci n. (Pseudodionysius Aeropagita)

Osobní emblém císaře Karla VI. (kresba 1714) Kostel sv Osobní emblém císaře Karla VI. (kresba 1714) Kostel sv. Karla Boromejského ve Vídni