Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
KAREL IV. ( ).
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek představuje krále Karla IV.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
DUM (digitální učební materiál)
Identifikátor materiálu: EU
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Středověk, gotický sloh
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePraha Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii, zajímavosti hlavního.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Stavby Karla IV. Výklad. Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Středověk Vlastivěda – 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Za vlády přemyslovských králů 1
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_17 Lucemburkové, Karel lV. Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Karel IV. OTEC VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
Karel IV. – Císař a král Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo VY_32_INOVACE_3394 Název Karel IV. 2 Téma hodiny Lucemburkové Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4.C Anotace Materiál obsahuje základní informace o Karlu IV., jeho životě a vládě. Očekávaný výstup Žáci se orientují v době Karla IV., dokáží časově zařadit stavbu Karlštejnu, otevření Karlovy univerzity. Druh učebního materiálu Prezentace

Karel IV. 2 Založil Nové Město pražské. V Praze vybudoval domy, kláštery a kostely. Postavil hrad Karlštejn. Rád podporoval umění, (malířství, sochařství). Založil v Praze vysoké učení – univerzitu. Do Prahy přijížděli studovat a učit studenti a profesoři z celé Evropy.

Nechal zhotovit korunovační klenoty, aby zvedl vážnost a úctu k českému státu. Koruna nese jméno po patronu české země – svatováclavská. Na dlouhá léta se mu povedlo v Čechách zajistit mír. Stejně jako Václav se snažil většinu sporů vyřešit jednáním. Díky pořádku v zemi se velmi rozšiřovalo hospodářství a obchod. Vesnice tvořilo 10 až 15 domů. Obyvatelé byli poddaní krále, šlechticů, apod.

Josef Mathauser: Karel IV. pokládá základní kámen k novému mostu

Poddaní museli platit poddanské dávky. Většinou je vypláceli v penězích. Města prožívala velký rozkvět – většinou to byla města malá 3 až 5 tisíc obyvatel. Města byla chráněna hradbami z kamenů a vodními příkopy. Ve městě byl vždy alespoň jeden kostel. V centru města se nacházela radnice.

Šlechta se dělila na pány a zemany Šlechta se dělila na pány a zemany. Bohatí žili v pevných hradech, byli majiteli rozsáhlých panství. Šlechta se věnovala lovu divoké zvěře, hostinám a rytířským turnajů. Zemané vlastnili většinou jednu vesnici a neměli velká panství. Církev byla nesmírně bohatá. Církev vlastnila kláštery, kostely, pole, lesy, rybníky a i vesnice s poddanými.

Zdroje: Archiv autora http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Karl_IV._%28HRR%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Josef_Mathauser_-_Karel_IV._pokl%C3%A1d%C3%A1_z%C3%A1kadn%C3%AD_k%C3%A1men_k_nov%C3%A9mu_mostu.jpg