Klára Soukupová Veronika Zemánková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hladový hroch Klára Soukupová Veronika Zemánková.
Advertisements

ERIK Einsteini. ERIK Je mi 28 let. Jsem svobodný a bezdětný. Jmenuji se.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výpočet spotřeby materiálu z plných pálených cihel.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Šablona : V/2 Sada: 1/25 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_12 VR-2 Mikuláš.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Původ a vývoj savců  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Voda dává život Tereza Štěpařová ZŠ Chrastava. Voda – živí nás, šatí nás, dává život i zabíjí. Je to základní položka pro život, i přesto jí je přebytek.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Sudokopytníci - přežvýkaví Vzdělávací oblast: Člověk a.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 005 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
(kůň domácí) Anna Bittersmannová
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
zpracovaný v rámci projektu
Tygr Vypracoval: Viktor Andrianov Třída: 1.L Předmět: Biologie
DINOSAUŘI Vojtěch Wolfel ″.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
KALENDÁŘ.
SUDOKOPYTNÍCI - NEPŘEŽVÝKAVÍ
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Živá příroda ve škole
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Členovci Štíři.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: Živá příroda ve škole
Iniciály, iluminace Název školy
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci Řád: lichokopytníci
Ekosystém louka Živočichové
Název projektu: Modernizace vzdělávání
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
3. ročník Písemná práce 3.
DINGO A ABORIGINCI.
Základní skupiny živočichů
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
zpracovaný v rámci projektu
Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Klára Soukupová Veronika Zemánková Hladový hroch Klára Soukupová Veronika Zemánková

Potřeby: 2 krabice od džusu - jedna větší, druhá menší ruličky od toal.papíru Izolepa barevné papíry špejle

Provedení: tělo hrocha bude tvořit krabice od džusu, odstřihni z ní jednu nejmenší stěnu, do protější stěny vystřihni svislý otvor tak, aby se v něm mohla pohybovat tyčka nahoru a dolů z druhé menší krabice udělej tlamu hrocha tím, že ji podélně rozřízneš v polovině, ke spodní části čelisti přilep tyčku

tělem hrocha protáhni tyčku obě krabice do sebe zasuň a malou krabici k větší přilep izolepou nožky udělej z trubky od alobalu, hrocha si barevnými papíry polep

Hrocha si vyzkoušej: tyčkou pohybuj nahoru a dolů, tlama hrocha bude hýbat dolní čelistí přemýšlej, jak bys to udělal, aby hroch hýbal horní částí tlamy dej hrochovi trochu najíst (např.pár matiček), tak aby tlama byla vyvážená a šťouchnutím do tyčky chvilku kývala

Hroch Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: hrochovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary Biotop: výhradně v blízkosti dostatečně hluboké vody s bohatými břehovými porosty Potrava: tráva a další byliny, vodní rostliny – denně spotřebuje až 60 kg

Rozměry: hmotnost 1 000 - 4 500 kg, délka těla 2,8 - 4,5 m, délka ocasu 35 - 50 cm, výška v kohoutku 1,3 - 1,7 m Rozmnožování: Samice je březí 227 - 240 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě (výjimečně dvojčata), které váží 25 - 55 kg. Kojí ho pod vodou.

Věk: v chovech až kolem 50 let Počet zubů: 36 - 40 Došlapuje na všechny 4 prsty.

Něco o nich Po velrybě a slonech jsou hroši nejmohutnějšími savci dnešního světa. Váží několik tun a jsou těžší než africký nosorožec, který je už přece pořádný chlapík. Po slonovi a nosorožci tuponosém je 3. největším zvířetem Afriky.

Latinský název pro hrocha ,,Hippopotamus" lze přeložit jako ,,říční kůň." Hroši tráví většinu času ve vodě, ale jsou příbuzní spíše skotu než koním.

Z minulosti Hroch byl dobře znám již starověkým národům. Na nástěnných malbách starých Egypťanů vidíme, že hroši obývali celý Nil a že lov na ně byl oblíbenou zábavou velmožů. Z Bible je patrné, že žili i na březích Jordánu.

Řečtí a římští spisovatelé od Hérodota až po Plinia o nich často psali a popisovali jejich způsob života. Už v 1. stol. př. n. l. dováželi Římané živé hrochy do svých arén, kde byli zabíjeni při gladiátorských hrách.

Hroch má velice působivou tlamu Hroch má velice působivou tlamu. Český šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic o něm napsal po návratu ze své cesty do Svaté země, že "je to zvíře podivné, žije ve vodě a má hubu pleskatou."

Špičáky hrochů jsou stejně cenné jako slonovina, navíc nežloutnou, a proto se z nich dříve vyráběly umělé chrupy pro lidi.