Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Hodnocení škol a školských zařízení
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Účetní reforma v druhém roce
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Představení návrhu Národních plánů povodí Dunaje, Odry a Labe Ing. Robin Hála Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. 7. dubna 2015 Krajský úřad Plzeňského.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
V ODOHOSPODÁŘSKÉ AKTUALITY Ing. Daniel Pokorný ředitel odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstvo zemědělství ČR 21. – 22.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Vodohospodářské aktuality
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
náměstek Ministerstva životního prostředí
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Česká inspekce životního prostředí
Společné setkání „minitýmů“
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Umisťování staveb.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Legislativní materiály vlády
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV

Co je čl. 4 odstavec 7 směrnice 2000/60/ES (RSV) ze dne 23. října 2000, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky transpozice do vodního zákona (§ 23a) členské státy neporuší tuto směrnici, pokud: nedosažení dobrého stavu (…) je důsledkem nových změn fyzikálních poměrů v útvaru povrchové vody nebo změn hladin útvarů podzemních vod, nebo ke zhoršení z nejlepší třídy vodního útvaru na nižší dojde v důsledku nových trvalých lidských činností jsou-li splněny dané podmínky

Aktuálně se řeší Řízení EU Pilot Guidance dokument EK se začala zajímat, jak tuto problematiku řešíme - PILOT zároveň stále na evropské úrovni probíhají jednání jak vůbec tuto problematiku řešit - GUIDANCE dokument Řízení EU Pilot Guidance dokument

O čem tento čl. 4 odstavec 7 je? CÍL = dobrý stav vod plánování, monitorování a hodnocení pokud jakýkoliv záměr může tento cíl ohrozit je nutné jej nepovolit

O čem tento čl. 4 odstavec 7 je? pokud ale záměr splní podmínky směrnice (zákona), lze ho výjimečně povolit odtud výjimka 4.7 (§ 23a) Jak zjistit, zda záměr může ovlivnit stav vod a zda jej lze povolit? jestli vůbec může ovlivnit primární posuzování zda splnil podmínky sekundární posuzování

ŘÍZENÍ EU PILOT

relativně neformální řízení ŘÍZENÍ EU PILOT Jak aplikujeme čl. 4.7 u konkrétních projektů relativně neformální řízení

ŘÍZENÍ EU PILOT (LEDEN 2017) směrnici jste transponovali do § 23a, není však stanoveno, v jakém okamžiku schvalování projektů ho mají příslušné orgány použít máme podezření na nedostatečné nezajištění posouzení podle § 23a vodního zákona v procesu schvalování záměru předložte nám doklady, že u konkrétních projektů k posouzení došlo 58 projektů – vodní cesty na Vltavě, Labi, Moravě, ochrana před povodněmi, MVE

ŘÍZENÍ EU PILOT (DUBEN 2017) ptáte se na staré projekty u mladších posouzení proběhlo v rámci vodoprávních řízení je vždy posouzení provedeno v rámci stanoviska správce povodí zasíláme citace z konkrétních poptávaných rozhodnutí

ŘÍZENÍ EU PILOT (ČERVENEC 2017) požadujeme doplňující informace, máme podezření, že posouzení vlivu záměru na stav vod vůbec neprovádíte doložte, zda byl posouzen dopad projektů na stav příslušného vodního útvaru/útvarů s cílem zahájit postup podle čl. 4 odst. 7 chceme vidět metodiku, na které se toto posouzení zakládá chceme vidět výsledky tohoto posouzení včetně odůvodnění

ŘÍZENÍ EU PILOT (SRPEN - ŘÍJEN 2017) otázky v řízení se tedy přesunuly z oblasti procesního zajištění do oblasti primárního posouzení snaha nedostat se až k infringementu – předložit tedy metodiku pro posouzení, zda může záměr ovlivnit stav konkrétního vodního útvaru

Metodika pro primární posuzování odborně zpracovávají správci povodí navrhuje se vypracování síta metodika bude zaslána EK pro informaci

GUIDANCE DOKUMENT

Příprava Guidance dokumentu = směrný dokument EU (metodika) ke směrnici je jich více, k výjimce zatím pouze jeden nutnost vysvětlit další nejasné otázky únor 2017 první verze červen 2017 druhá verze prosinec 2016 diskuze - co je potřeba upravit prosinec 2017 plánované vydání

Guidance dokument hlavní okruhy otázek integrace do ostatních politik EU primární posuzování - kroky časový vliv kumulativní efekt soulad s ostatními směrnicemi sekundární posouzení - kroky převažující veřejný zájem uvedení v plánech – zejména jde o reporting!

Připomínky pracovní skupina co lze považovat za udržitelný rozvoj co je dočasné a co už ne co jsou udržovací práce co je lepší environmentální volba kde posuzovat vliv co je vodní útvar – zda páteřní tok, nebo i přítoky nejsou vyřešené základní otázky

Připomínky prodloužení realizace – byrokratická zátěž nemožnost odhadnout dopady spojení s posuzováním EIA

Závěry pro legislativu ČR zda by šlo začlenit do EIA posuzování jak zakotvit do vodního zákona formulářová vyhláška k VZ formulář na žádost o výjimku dle § 23a

Děkuji Vám za pozornost JUDr. Blanka Růzhová Roční seminář pro vodoprávní úřady 2. a 3. října 2017 Odbor vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Ministerstvo zemědělství Těšnov 17, 117 05 Praha 1 Tel.: +420 221 812 854 blanka.ruzhova@mze.cz www.eagri.cz