Chaos (nejen) v jádrech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maloúhlový rozptyl neutronů
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Autor: Michal Jex.  Základní stav Hamiltoniánu  Bodové interakce-kontaktní potenciál  Proč studujeme základní stav  Vlastnosti základního stavu s.
Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Atomová a jaderná fyzika
3.2 Vibrace jader v krystalové mříži.
Lekce 1 Modelování a simulace
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Základy mechaniky tekutin a turbulence
MECHANIKA.
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
(převzato od H-J. Wolesheima,
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Modely atomů.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
… protože by to znamenalo, že každodenní věci existují pouze jako superpozice všech možných stavů pokud je právě nepozorujeme. Použití Kodaňské interpretace.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Fysika mikrosvěta Částice, vlny, atomy. Princip korespondence  Klasická fysika = lim kvantové fysiky h→0  Klasická fysika = lim teorie relativity c→∞
Látky mohou mít tři skupenství:
Vejmola, Jan Jirásek, Michael supervizor: Ing. Pospíšil, Vladimír
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Chaos z řeckého χαος - nepředvídatelnost, neuspořádanost deterministický chaos – neperiodické chování nelineárních dynamických systémů velice citlivé.
1 Revidované výsledky srážek iontů Rg+ s klastry Rg3, analýza disociovaných stavů systému Rg4+, rozvoj balíku Multidis (v rámci projektu Otevřená věda.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Shrnutí z minula Heisenbergův princip neurčitosti
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Pojem účinného průřezu
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Jaderné reakce.
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Vektorové prostory.
Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika a kontinuum NAFY001
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Kmity krystalové mříže  je nutné popisovat pomocí QM  energie tepelného pohybu je kvantovaná  je principiálně nemožné pozorovat detaily atomového a.
Vektorový součin a co dál?
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Deterministický CHAOS R. Kolářová J. Čeřovská D. Kec J. Müller P. Halbich.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
F RAKTÁLY Pavel Stránský Science to Go! Městská knihovna Praha13. říjen 2015 Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
Elektronový obal atomu
Úvod do chaotických systémů
Metoda molekulární dynamiky
Kvantová mechanika I a II
MECHANIKA.
Hustota kvantových stavů ve sférické dutině
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Chaos (nejen) v jádrech Pavel Cejnar Ústav částicové a jaderné fyziky, MFF UK, Praha cejnar@ipnp.troja.mff.cuni.cz Jeden den s fyzikou, 2. 2. 2006

Fyzika 1. druhu („kódování“): složité chování → jednoduché rovnice Fyzika 2. druhu („dekódování“): jednoduché rovnice → složité chování

Fyzika 1. druhu („kódování“): složité chování → jednoduché rovnice Fyzika 2. druhu („dekódování“): jednoduché rovnice → složité chování

Mandelbrotova množina Posloupnost komplexních čísel Definice: Mandelbrotova množina je množina všech hodnot c, pro něž je posloupnost omezená ( for ).

Klasický chaos

Např. turbulence… Klasická fyzika je sice deterministická, ale existují jevy, které se předvídat prakticky nedají. Např. turbulence… Werner Heisenberg: „Až potkám Boha, budu mít dvě otázky: Proč relativita? A proč turbulence? A věřím, že na tu první by mohl mít odpověď.“ (1901-1976)

Znovuobjevení chaosu: Edward Lorenz, 1960 numerické simulace počasí Citlivá závislost na počátečních podmínkách „Efekt motýlích křídel“

Jeviště klasické mechaniky: fázový prostor 6 4 5 1 3 y 2 x 1 bod v 6 · N = 36 rozměrném prostoru (fázový prostor) Polohy (x, y, z) a hybnosti ( px , py , pz ) pro N=6 částic

trajektorie → tok ve fázovém prostoru Pro izolované soustavy je tok ve fázovém prostoru ekvivalentní proudění nestlačitelné kapaliny: zachovává se objem každého elementu kapaliny (buňky fázového prostoru). Ale jeho tvar se může stávat libovolně složitý.

Vizualizace chaosu: Poincarého mapa Řez fázovým prostorem, zobrazují se průsečíky trajektorií s rovinou řezu Fázový prostor hybnost souřadnice

Příklad: prstencový biliár excentrický (chaotický) koncentrický (uspořádaný)

Existuje chaos v atomových jádrech?

Klasické simulace jednočásticových pohybů v jádrech Pohyby jednotlivých nukleonů v difúzním jaderném potenciálu Poincarého řez uspořádaný případ chaotický případ Arvieu et al., Phys.Rev.A (1987)

Ale jaderný chaos by měl vznikat i (hlavně) na mnohočásticové úrovni. Ve středním jaderném poli existují velmi silné zbytkové interakce mezi nukleony. Kromě nekorelovaných pohybů jednotlivých nukleonů existují též silně korelované, tzv. kolektivní pohyby. Otázka chaoticity kolektivních módů jaderného pohybu…

Jednoduchý model jaderných vibrací body v této rovině reprezentují různé deformace jaderného elipsoidu y Pohybové rovnice: x „elastické síly“ Příklady řešení:

zcela uspořádaný pohyb převážně chaotický pohyb (rovina y=0 fázového prostoru: 30 000 průchodů 120 trajektorií)

Kombinovaný uspořádaný - chaotický pohyb

E Energetická závislost chaosu zcela uspořádaný zcela chaotický kombinovaný

Kvantový chaos

V kvantové fyzice neexistují trajektorie. Jak definovat chaos? 1) Vlnové funkce

2) Energetické hladiny Příklad jaderného energetického spektra

Část emitovaného spektra záření gama při rozpadu actinia Účinný průřez záchytu pomalých neutronů na uranu

Spektrum uspořádaného systému četnost d/d0 Četnosti vzdáleností sousedních hladin ve velkém vzorku hladin (vzdálenosti vyjádřeny v jednotkách střední vzdálenosti d0 v dané oblasti spektra) d Spektrum chaotického systému

Riemannova zeta funkce …zavedena L. Eulerem prvočísla G.F.B. Riemann (1826-1866) Riemannova hypotéza: Všechny body ς(s)=0 v komplexní rovině s kromě s=–2, –4,–6,… leží na přímce s=½ +iy. Důležité důsledky v teorii (prvo)čísel a celé matematice… Numerické výsledky zatím v souladu s Riemannovou hypotézou, ale důkaz není znám. Statistika nul velmi přesně souhlasí se statistikou GUE. Zdá se, že zeta funkce nějak souvisí s kvantovým chaosem. Ale jak?

Chaos je vysoce organizovaný fenomén (nic pro chaotiky...) Závěry: Chaos je vysoce organizovaný fenomén (nic pro chaotiky...) Existuje jak na klasické, tak na kvantové úrovni (klasicky: nestabilita pohybových rovnic, kvantově: silné korelace kvantových spekter) Jádra představují ideální „laboratoř“ pro studium (kvantového) chaosu Více o chaosu v kolektivní jaderné dynamice: http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~geometric/ Poděkování: Goooooooooooooogle Michal Macek, Pavel Stránský (PhD studenti)