PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Sociální služby SOZ.
aneb problematika náhradní rodinné péče
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Příprava pro náhradní rodičovství
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Podpora v nezaměstnanosti
Organizace sociální správy
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
SOS dětské vesničky.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Správa sociálního zabezpečení
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
Náhradní rodinná péče -NRP
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Zprostředkování kontaktu
9. Tvorba individuálního plánu
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zprostředkování kontaktu
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
9. Tvorba individuálního plánu
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Financováno Nadací Sirius
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Novinky v předškolním vzdělávání
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Práva a povinnosti pěstounů, dohody o výkonu PP
Sociální práce s rodinou 10
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE

NRP používá svůj slovník Celý proces zprostředkování NRP je u nás „postižený“ nevhodným diskurzem, zejména slovníkem, který vychází se zákona a běžně se používá v kontaktu úřadů s klienty. Neziskové organizace většinou volí jiný slovník, který predikuje nastavení vůči klientům a způsob práce s nimi. Příkladem toho jsou: Člověk, který chce přijmout dítě do osvojení nebo pěstounské péče je označen za ŽADATELE. Děti se dělí na DĚTI VHODNÉ DO OSVOJENÍ, DĚTI VHODNÉ DO PĚSTOUNSKÉ PÉČE A DĚTI Žadatelé o PP preferují PĚSTOUNSKOU PÉČI BEZ ÚČASTI BIOLOGICKÝCH RODIČŮ. Nechtějí, aby jim rodiče zasahovali do výchovy dětí, aby se s dětmi stýkali (za předpokladu problematického chování matky nebo otce dítěte). Samozřejmě se používají termíny jako ČEKACÍ DOBA (na dítě) a POŘADNÍK (žadatelů). Jednou z cest, jak změnit způsob uvažování o NRP je pracovat na změně diskurzu, který zahrnuje odbornou i laickou veřejnost. Prioritou je vrátit úctu dospělým, dětem i jejich biologickým rodičům a dívat se na ně jako na KLIENTY.

Proces zprostředkování – SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK Vše začíná na obecním úřad obce s rozšířenou působností v místě svého trvalého bydliště, a to na odboru sociálních věcí a zdravotnictví, oddělení péče o rodinu a děti či oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Pracovník pro náhradní rodinnou péči bude styčnou osobou na další cestě.   Sociální pracovník provádí motivační rozhovor na téma přijetí dítěte a představ o dítěti (typ NRP, věk, pohlaví, etnická příslušnost, zdravotní stav apod. Součástí žádosti, kterou zájemci podávají, jsou např. dotazníky, doklad o státním občanství nebo o povolení k trvalému pobytu na území České republiky nebo doklad o hlášení k pobytu na území České republiky po dobu nejméně 365 dnů stručný životopis rodný list oddací list, popř. rozvodový rozsudek dotazník o zdravotním stavu vyplněný vaším praktickým lékařem (u žen, dále zprávu gynekologa, popř. zprávu o léčení sterility), pokud jste léčeni pro nějaké onemocnění tak zprávu odborného lékaře zpráva zaměstnavatele o vašem pracovním hodnocení a průměrných měsíčních příjmech, u OSVČ daňové přiznání a potvrzení o placení pojistného zprávu o sociálním šetření provedeném doma u žadatelů.

Proces zprostředkování NRP – ODBORNÁ PŘÍPRAVA ŽADATELŮ Zájemci o přijetí dítěte mají povinnost absolvovat „Odbornou přípravu žadatelů o svěření dítěte do osvojení nebo pěstounské péče“. V podstatě jde o školení párů a jednotlivců v otázkách sociálně - právních, zdravotních a psychologických ve vztahu k NRP. Příprava na náhradní rodičovství má obrovský význam a měla by vycházet ze skutečných potřeb zájemců – z toho, co je doopravdy dobré a nutné vědět, než k nim do rodiny přijde dítě, na co se připravit a kde pak hledat radu a pomoc.

Proces zprostředkování NRP – PSYCHOLOG NA KÚ Zájemci o přijetí dítěte po podání žádosti na příslušném úřadu prochází psychologickou diagnostikou na KÚ, kde se zkoumá kvalita jejich partnerského vztahu, osobnost, motivace k přijetí dítěte a představy o dítěti tak, aby v závěru bylo jasné, pro jaké dítě by tato rodina byla tou nejlepší. Psycholog na KÚ má být pro zájemce i nadále styčnou osobou, která je má provázet úskalími náhradního rodičovství.

Proces zprostředkování NRP – evidence, čekání a párování Po absolvování přípravy jsou nebo nejsou zájemci zařazeni do evidence žadatelů. Následuje čekání na „definované“ dítě/děti. Na KÚ pravidelně zasedá multidisciplinární tým odborníků, kteří hledají dětem navrženým do osvojení nebo pěstounské péče vhodnou rodinu. Pro jedno dítě je vytipováno více párů či jednotlivců a z nich poradní sbor vybírá. Konkrétní zájemce pak osloví až s nabídkou konkrétního dítěte a na základě prostudování všech dostupných podkladů se mohou rozmyslet, zda stojí o osobní kontakt s dítětem, potažmo o jeho převzetí do své péče. Doba čekání je vždy ovlivněna představou zájemců o tom, jaké dítě by chtěli, na druhé straně také a hlavně skutečnými dětmi, které na svou novou rodinu čekají. Logicky – čím větší požadavky, tím delší doba čekání (než se takové dítě objeví v „seznamu“). Pro zájemce se vybírají děti z jejich kraje i všech ostatních krajů. Stejný postup platí pro děti.