AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_17.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_19: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_07: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Počátky našeho písemnictví
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_07
Opakování učiva literatury ze 7. ročníku
AUTOR: Mgr. Gabriela Hnátková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_4
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Pythagorova věta VY_42_INOVACE_04_02.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_07
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Literatura doby husitské
Vznik česky psané literatury
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Procvičení a upevnění učiva
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_13
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03 TEMA: 7. A –ČJ-Nejstarší česká literatura ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.1616

Anotace Prezentace byla použita v 7. ročníku v hodině českého jazyka jako doplňkový materiál k výkladu učiva Nejstarší česká literatura, seznamuje s pojmy chorál, legenda, kronika,.... může být využita i při opakování, je doplněna textem básně s možností doplnění textu, testem, kterého lze využít k procvičování , skupinovému i frontálnímu opakování i zkoušení probraného učiva, Součástí prezentace jsou i pracovní listy zaměřené na procvičování, opakování nových pojmů, test i pracovní listy obsahují i řešení.

Nejstarší česká literatura 7.ročník

OBSAH chorál legenda kronika

Chorál Nejstarším českým chorálem je Hospodine, pomiluj ny, nejznámějšími pak Svatováclavský chorál, který je českou církevní hymnou, a bojový chorál husitských vojsk Ktož jsú boží bojovníci.

Hospodine pomiluj ny - traktát Jana z Holešova obr. 1

Svatováclavský chorál česká církevní hymna z 12. století, obsahem byla prostá modlitba ke sv. Václavu, vévodovi a patronovi české země obr.2

Legenda Epický literární druh, pojednávající o životě, smrti, umučení a zázracích určitého světce či mučedníka. obr.3

Kronika - literární (epický) žánr vzniklý ve středověku Kosmova kronika česká (lat. orig. Chronica Boemorum, je nejstarší česká kronika, Původní text byl napsán latinsky a jeho autorem byl Kosmas, děkan pražské svatovítské kapituly , který kroniku sepsal pravděpodobně v letech 1119 až 1125. Dalimilova kronika je nejstarší česky psaná veršovaná kronika, pochází z počátku 14. století, záznamy končí rokem 1314. Je anonymní, přívlastek Dalimila se objevil až v 17. st. v období baroka ( autorem údajně mohl být kanovník Dalimil Meziříčský.

Kronika ( doplň chybějící text) - .................žánr vzniklý ve..................... Kosmova kronika česká (lat. orig. Chronica Boemorum, je nejstarší česká ............, Původní text byl napsán ........... a jeho autorem byl............, děkan pražské svatovítské kapituly , který kroniku sepsal pravděpodobně v letech 1119 až 1125. Dalimilova kronika je nejstarší ..........psaná veršovaná kronika, pochází z počátku..... století, záznamy končí rokem 1314. Je anonymní, přívlastek Dalimila se objevil až v 17. st. v období ..........( autorem údajně mohl být kanovník .............. Meziříčský.

Dalimilova kronika obr..... Kosmova kronika obr..... obr.5 Dalimilova kronika obr..... obr.4

Dalimilova kronika - úryvek Vězte však, že věc je přetěžká shledat. co známo je dodneška. našla se kronika nejedna, žádná však o celku nejedná. Písaři, lenošní lajdáci, zbůhdarma tráví čas nad prací, mají zvyk prlenčit nejvíce o vlastním městě a o kraji, nevidí za jeho hranice, na smysl dějů nic nedbají. Prastará kronika z Boleslavi. ta byla pro mne však poklad pravý. Z té často čerpal jsem nové zprávy, jak moje zem v bojích došla slávy. Břevnovská a pražská kronika k podstatě méně už proniká. Ač květnatá je a je mnohoslovná, boleslavské se v šíři nevyrovná. Z opatovické dost se dovídáme, bohužel ale začasté nás klame. Vyšehradská je vůbec plná chyb. Kněz boleslavský vyjádřil vše líp. Tu kroniku mám ze všech nejraději, a proto chci se držet verze její a přiznávám, že za mnohé jí vděčím. Jestliže tedy snad se liším něčím od toho, co je odjinud vám známo, žádný div. Píši, tak jak v ní je psáno. překlad M. Krčmářové a H. Vrbové

Dalimilova kronika – úryvek (doplň chybějící text, recituj) ..... však, že ... .. ........ shledat. .. ...... .. dodneška. ..... .. ....... nejedna, ..... však . ..... ........ Písaři, ....... ......., zbůhdarma ..... ... ... prací, .... .... prlenčit ....... o ........ ..... . o kraji, nevidí .. .... ......., na ..... dějů nic ........ Prastará ....... z B......... ta byla ... ... .... ...... pravý. Z té ..... čerpal .... nové ......, jak moje ... v ..... ..... slávy. Břevnovská a ....... kronika k podstatě .... .. ........ .. ........ .. a je mnohoslovná, boleslavské se . .... .......... Z .......... dost .. dovídáme, bohužel ale ....... ... ...... Vyšehradská .. ..... .... chyb. Kněz ........... vyjádřil ... .... Tu kroniku mám .. .... ........., a ..... ... .. ..... verze její a přiznávám, že .. ...... .. ....... ....... tedy .... .. ..... něčím od toho, co .. ........ ... ....., žádný .... Píši, ... ... . .. .. psáno. překlad M. Krčmářové a H. Vrbové

Zdroje,citace Obr.1], [citace 2011-11-14],dostupné na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Vasik_kaple_200px.jpg Obr.13, [citace 2011-11-14],dostupné na www: http://zena-in.cz/media/2010/11/25/kat1.jpg Obr.4], [citace 2011-11-14],dostupné na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Dalimilova_kronika_parizsky_fragment.jpg/800px- Dalimilova_kronika_parizsky_fragment.jpg Obr.5], [citace 2011-11-14],dostupné na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Cosmas-Chronica_Boemorum.jpg/411px-Cosmas- Chronica_Boemorum.jpg Použitá literatura: Lískovcová, M , Bradáčová, L a kolektiv: Čítanka pro 7. ročník ZŠ a příslušný ročník víceletých gymnázií. Alter, Všeň 2001. Wikipedia, dostupné na www: chorál http://cs.wikipedia.org/wiki/Chor%C3%A1l legenda http://cs.wikipedia.org/wiki/Legenda kronika http://cs.wikipedia.org/wiki/Kronika