POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Sociální služby SOZ.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
„Vzdělávejte se pro růst
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pracovní jednání k problematice prevence kriminality.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Seminář pro příjemce grantu Phare 2003 RLZ 1. února 2006, Praha seminář pro příjemce Phare 2003 RLZ Národní vzdělávací fond.
Projekt dětská skupina MOTÝL
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Tisková konference.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Potravinová pomoc dětem v Královéhradeckém kraji – obědy do škol
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Ing. Stanislava Správková
Operační program Zaměstnanost ( )
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Operační program potravinové a materiální pomoci
Transkript prezentace:

POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI OPERAČNÍ PROGRAM POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI

Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) Navazuje na předchozí program potravinové pomoci (PEAD), který byl ukončen v roce 2013 Přispívá ke snížení počtu osob ohrožených chudobou a sociálním vyloučením a pomáhat jim s řešením základních potřeb Fond byl zřízen na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 223/2014 Dle článku 5 odst. 13 uvedeného nařízení členské státy a příjemci vybírají potraviny nebo základní materiální pomoc na základě objektivních kritérií týkajících se potřeb nejchudších osob. Při výběru rovněž zohledňují klimatické a environmentální aspekty. Ve vhodných případech přihlíží při výběru typu potravin k jejich přínosu k vyváženému stravování nejchudších osob.

Operační program potravinové a materiální pomoci (OP PMP) Financovaný z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám Celková alokace 750 mil. Kč (pro období 2014-2020) Podporuje osoby a domácnosti ohrožené chudobou a sociálním vyloučením Pomoc je nefinanční povahy - formou bezplatné distribuce potravin a základního materiálního zboží V rámci programu budou doprovodné aktivity přispívající k sociálnímu začleňování nejchudších osob Celorepubliková působnost – včetně Hl. m. Prahy

Specifický cíl I OP PMP „Potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi - Obědy do škol“ Alokace: cca 400 mil Kč Realizátorem je kraj, před přípravou realizace osloví partnery – školy a další zařízení. ÚP poté potvrzuje ty, kteří mají nejméně 3 měsíce souvislý nárok na dávky v hmotné nouzi. Tento plošný klíč k výběru CS vyplynul z jednání s EK a z administrativních možností ŘO OP PMP. Čerpání zatím neprobíhá tak rychle, jak bylo očekáváno, zájem krajů i škol se však zvyšuje.

Specifický cíl I OP PMP „Potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi - Obědy do škol“ Projekty se připravují na jeden školní rok; Pozitivní zkušenosti s docházkou dětí, jejich chováním, celkovou kondicí, zlepšením soustředění, sociálními kontakty; Převážně pozitivní zkušenosti s řízením projektových aktivit (ve srovnání s jinými programy a tituly) ŘO OP PMP postupně dle zkušeností zjednodušuje administraci.

Specifický cíl I „Potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi - Obědy do škol“ 2016/2017: 4 kraje (Vysočina, Jihomoravský, Liberecký, HMP); Realizátoři plánovali podpořit více než 3 300 dětí; Celková částka cca 18 mil. Kč. 2017/2018: Žádost podalo 8 krajů (ke starým ještě Karlovarský, Královéhradecký, Moravskoslezský a Plzeňský); Možnost podpoření až 10 000 dětí; Celková částka rozpočtů projektů 56 mil. Kč; Některé kraje přistoupí až v říjnu (projekty určené na II. pololetí).

Specifický cíl II a III „Potravinová a materiální pomoc pro osoby a domácnosti ve vážné sociální nouzi“ Alokace: cca 310 mil Kč 1. projekt (11/2015 – 04/2017) – cca 70 mil Kč. 2. projekt (11/2016 – 11/2018) – cca 236 mil. Kč. Druhy pomoci: potraviny, hygiena, drogerie, potřeby pro péči o děti, vybrané typy oděvů i domácích potřeb. Cílová skupina: sociálně slabé rodiny s dětmi, osoby bez domova, osoby či rodiny žijící v nevyhovujícím bydlení (azylové domy, ubytovny) a lidé ve vážné finanční tísni Realizátor projektů: O35 MPSV. Mj. zajišťuje nákup pomoci. Distribuci společně s doprovodnými opatřeními zajišťují partneři projektu (NNO, Potravinové banky, města).

Specifika OP PMP Uznatelné jsou pouze náklady na zajištění potravin a materiální pomoci + tzv. paušály; Paušály se počítají z celkové výše prostředků za odebranou pomoc, představují 5% na doprovodná opatření (pro partnery SC II a III) 5% na administrativní náklady a technické zajištění (všechny SC) Jednodušší administrace projektů Využití jednotkových nákladů (SC I)

Výhled OP PMP SC I – zájem na pokračování, předpokládáme stávající model každoročních výzev pro kraje; Možnost modifikací detailů postupu na základě každoročních zkušeností; Přes rostoucí zájem malá rychlost čerpání oproti původním očekáváním; Plánován přesun prostředků SC I do SC II a III; SC II a III – neplánujeme nové výzvy, nadále lze využít možnost prodloužení projektu a navýšení rozpočtu To umožní plynulou distribuci pomoci a zamezí duplikaci administrativních úkonů ze strany příjemce i partnerů.

Děkuji za pozornost robertjan.hrebicek@mpsv.cz